Klocki, przewody - Avid Juicy Five
-
- Kontakt:
Klocki, przewody - Avid Juicy Five
Witam!
Koniec sezonu to czas na serwis itp. kwestie:)
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o radę odnośnie klocków hamulcowych do Avidów Juicy 5.
Moje podstawowe wymogi to:
- Co najmniej taka sama jak na oryginalnych siła hamowania oraz modulacja.
- Dobra współpraca z mocno "wyciętą" tarczą (Accent Blade 203).
- Trwałość nie jest najważniejsza;)
- Cena - ok 100zł za komplet na jedno koło.
- Za to niezwykle ważne jest to by były ciche w suchych i mokrych warunkach!
Z moich wstępnych poszukiwań wynika że powinienem brać głównie pod uwagę EGB w wersji Gold oraz Kool Stop-y. Z tym że na każdym forum czy to Polskim czy zagranicznym spotykam się w jednym nawet temacie z zupełnie sprzecznymi informacjami.
Dlatego też proszę o opinie i ew. propozycje innych klocków.
Druga sprawa to przewody hamulcowe do tego samego co powyżej hamulca.
Interesują mnie jedynie przewody w oplocie (celem jest zwiększenie siły hamowania i zredukowaniu efektu "gumowej klamki") w miarę lekkie do ok 150zł za sztukę.
Znalazłem całkiem ciekawe przewody Accenta lecz niestety nie są one kompatybilne z Avidami.
Tutaj również proszę o propozycje.
Z góry dziękuję!
Koniec sezonu to czas na serwis itp. kwestie:)
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o radę odnośnie klocków hamulcowych do Avidów Juicy 5.
Moje podstawowe wymogi to:
- Co najmniej taka sama jak na oryginalnych siła hamowania oraz modulacja.
- Dobra współpraca z mocno "wyciętą" tarczą (Accent Blade 203).
- Trwałość nie jest najważniejsza;)
- Cena - ok 100zł za komplet na jedno koło.
- Za to niezwykle ważne jest to by były ciche w suchych i mokrych warunkach!
Z moich wstępnych poszukiwań wynika że powinienem brać głównie pod uwagę EGB w wersji Gold oraz Kool Stop-y. Z tym że na każdym forum czy to Polskim czy zagranicznym spotykam się w jednym nawet temacie z zupełnie sprzecznymi informacjami.
Dlatego też proszę o opinie i ew. propozycje innych klocków.
Druga sprawa to przewody hamulcowe do tego samego co powyżej hamulca.
Interesują mnie jedynie przewody w oplocie (celem jest zwiększenie siły hamowania i zredukowaniu efektu "gumowej klamki") w miarę lekkie do ok 150zł za sztukę.
Znalazłem całkiem ciekawe przewody Accenta lecz niestety nie są one kompatybilne z Avidami.
Tutaj również proszę o propozycje.
Z góry dziękuję!
Strasznie wysrubowane te wymogi
a myslalem ze klocek ma hamowac inie piszczeć :P
Jak ma byc cicho to szukaj połmetalicznych. Odradzam Ashima co do innych nie mam zdania bo jezdze na metalicznych. Są glosniejsze, trwalsze i lepiej hamuja na mokrym.
oryginalne przewody nie są przyczyna miekkiej klamki. Przewody w oplocie stalowym nie daja wiele, oprócz wytrzymalości mechanicznej oraz +50 do zajebistości. W moim J5 klamka jest twarda jak *** znaczy sie kamień na przewodach oryginalnych. Kwestia odpowietrzenia i dobrego płynu.
Co do kompatybilności to jak przewod jest zgodny z shimano (banjo) to i bedzie zgodny z juicy5. Mocowanie w klamce jest to samo.

Jak ma byc cicho to szukaj połmetalicznych. Odradzam Ashima co do innych nie mam zdania bo jezdze na metalicznych. Są glosniejsze, trwalsze i lepiej hamuja na mokrym.
oryginalne przewody nie są przyczyna miekkiej klamki. Przewody w oplocie stalowym nie daja wiele, oprócz wytrzymalości mechanicznej oraz +50 do zajebistości. W moim J5 klamka jest twarda jak *** znaczy sie kamień na przewodach oryginalnych. Kwestia odpowietrzenia i dobrego płynu.
Co do kompatybilności to jak przewod jest zgodny z shimano (banjo) to i bedzie zgodny z juicy5. Mocowanie w klamce jest to samo.
-
- Kontakt:
Soulforged wez klocki UNEX i przewody tej samej firmy.
Testowane i polecane
http://www.vincere.pl/sklep/index.php?k6,hamulce
Testowane i polecane

http://www.vincere.pl/sklep/index.php?k6,hamulce
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
-
- Kontakt: