System ochrony kupujących PayPal
ja też polamerem wysyłam, faktycznie od pewnego czasu otwierają zdecydowaną większość paczek ale zdarza się że niektórych nie otwierali mi a te co otwierają i tak w większości przechodzą
przynajmniej mnie
w każdym razie nie ma 100%'owej metody na niepłacenie cła i podatku - nawet wysyłając polamerem trzeba się z tym liczyć że przyjdzie nam zapłacić haracz na rzecz RP ;]

w każdym razie nie ma 100%'owej metody na niepłacenie cła i podatku - nawet wysyłając polamerem trzeba się z tym liczyć że przyjdzie nam zapłacić haracz na rzecz RP ;]
www.facebook.com/GravityMag
www.GravityMagazine.pl
www.GravityMagazine.pl
Troszke odkopie i sie przypnę choć temat bardziej o Pay Pal niż o cle to chyba najświeższy.
Dwie ramki kupione. Ebay USA, paypal, ciotka w NY. Wszystko szybko i bez problemów. Teraz czas przylecieć do Polandii.
Co dalej? Mam poważny dylemat miedzy wpisaniem 400$ i wysoce prawdopodobnym cłem oraz 50$ z dopiskiem Gift (Used clothes and bike frame).
Ramy są nowe dla mnie i dla brata, kupiłem obie za 800$ a wartość rynkowa to pewnie ok 1500$.
Jeśli dobrze policzyłem to od zadeklarowanych 400$ powinno wyjść jakoś tak:
( [ zadeklarowana wartosc wyjsciowa + przesyłka ] * 104,7% ) * 22% = wartość cła z VAT
( [ 450$ * 3,1zł ] * 104,7% ) * 22% = ~350zł
Niby przy cenie ram to niewiele ale 350zł i zawsze na kierownice z mostkiem zostanie.
Dla mnie jest to jednorazowa, a zarazem nowa sytuacja. Pytanie do osób zajmujących się handlem tego typu. Jaką opcję wybrać?
Zaniżyć na w miarę realne 400$?
Może podać prawdziwą cenę bo policza mi za wartość rynkową?
Czy może połasić się na te 50$ i ryzyko? Jak sprawdzą i zapytaja o realna wartość to dopiero wtedy podać im te wspomniane 400$?
Jakieś inne propozycje?
Mętlik w głowie nie wiem co robić :P
Dwie ramki kupione. Ebay USA, paypal, ciotka w NY. Wszystko szybko i bez problemów. Teraz czas przylecieć do Polandii.
Co dalej? Mam poważny dylemat miedzy wpisaniem 400$ i wysoce prawdopodobnym cłem oraz 50$ z dopiskiem Gift (Used clothes and bike frame).
Ramy są nowe dla mnie i dla brata, kupiłem obie za 800$ a wartość rynkowa to pewnie ok 1500$.
Jeśli dobrze policzyłem to od zadeklarowanych 400$ powinno wyjść jakoś tak:
( [ zadeklarowana wartosc wyjsciowa + przesyłka ] * 104,7% ) * 22% = wartość cła z VAT
( [ 450$ * 3,1zł ] * 104,7% ) * 22% = ~350zł
Niby przy cenie ram to niewiele ale 350zł i zawsze na kierownice z mostkiem zostanie.
Dla mnie jest to jednorazowa, a zarazem nowa sytuacja. Pytanie do osób zajmujących się handlem tego typu. Jaką opcję wybrać?
Zaniżyć na w miarę realne 400$?
Może podać prawdziwą cenę bo policza mi za wartość rynkową?
Czy może połasić się na te 50$ i ryzyko? Jak sprawdzą i zapytaja o realna wartość to dopiero wtedy podać im te wspomniane 400$?
Jakieś inne propozycje?
Mętlik w głowie nie wiem co robić :P
No dobrze, ale jak ja (odbiorca paczki) mogę udowodnić wartość gifta, który kochana ciocia w postaci nowego widelca przesyła mi na urodziny?groochas pisze:tak czy siak bedziesz musial udokumentowac wartosc przesylki (wydruk aukcji, przelewu, paypal lub cokolwiek).
[url=http://konar7.pinkbike.com/album/2010-year/]PinkBike[/url]
Quake dziwne jest dla mnie to co mowisz
Mialem taki dziwny przypadek kiedy to kupilem telefon z Niemiec , bylem zalogowany na ebay.co.uk , za telefon placilem przelewem nie paypal-em kupujacy mial ponad tysiac komentarzy (byl objety automatychnie programem ochrony do 1000 euro)i po 4 tygodniach kiedy to ewidentnie okazalo sie ze sprzedajacy postanowil zostac oszustem zglosilem sprawe do programu ochrony . I co sie stalo ? stalo sie to ze zostalem przekierowany na platforme z UK i tam po 10 dniach dostalem pieniadze na moj paypal zarejestrowany w Austrii z powrotem .
Po pierwsze w USA weryfikuja wszystkich i musisz podac karte kredytowa . Po drugie handluje od trzech lat na ebay mam pareset komentarzy i jakby nie patrzyc trafilo mi sie takze nascie razy otrzymac niezgodny z opisem przedmiot lub wogole go nie otrzymalem . Za kazdym razem jako kupujacy otrzymalem pieniadze z paypalu z powrotem.Po trzecie nie ma takiej opcji aby oddali ci tyle ile sprzedajacy ma na koncie .Po czwarte nie wierze ze blokuja ci konto bez podstawy , to nie Polska ze robta co chceta . A co do blokady konta sprzedajacemu to fakt zdaza sie ale tylko wtedy kiedy dzialales niezgodnie z prawem , moj znajomy mial taki problem ale wszystko mozna oczywiscie wyjasnic i niema takiej mozliwosci zeby ci ktos pieniadze zabral bo to by bylo nie logiczne .Ta ochrona kupujacych Paypala to lekka sciema wiec nie ufaj tak bardzo ze Ci cokolwiek oddadza. Oddaja tyle, ile sprzedajacy ma aktualnie na koncie - jesli nie ma nic, to ani grosza nie dostaniesz.
Jakos tego zachwytu paypalem nie rozumiem, nie dosc ze strachu wiecej niz robiac zwykly przelew - bo Paypal ma dziwne zlodziejskie tendencje do blokowania TWOICH WLASNYCH pieniedzy i zamykania kont bez wyraznego powodu, to jeszcze wcale bezpieczniejsi nie sa od jakiegokolwiek innego przelewu. Jesli ktos Cie oszuka to tak czy inaczej bedziesz musial walczyc o swoje na policji i w sadach, Paypal palcem nie kiwnie, co najwyzej zablokuje komus konto...
Mialem taki dziwny przypadek kiedy to kupilem telefon z Niemiec , bylem zalogowany na ebay.co.uk , za telefon placilem przelewem nie paypal-em kupujacy mial ponad tysiac komentarzy (byl objety automatychnie programem ochrony do 1000 euro)i po 4 tygodniach kiedy to ewidentnie okazalo sie ze sprzedajacy postanowil zostac oszustem zglosilem sprawe do programu ochrony . I co sie stalo ? stalo sie to ze zostalem przekierowany na platforme z UK i tam po 10 dniach dostalem pieniadze na moj paypal zarejestrowany w Austrii z powrotem .