DHL - problem z doręczeniem + zwrot opłaty?

GgG
moderator
Kontakt:

DHL - problem z doręczeniem + zwrot opłaty?

Post autor: GgG »

Jakiś czas temu zakupiłem na niemieckiej stronie internetowej piastę. Wszystko było ok, sklep odpowiadał na pytania, pieniądze zostały wpłacone, otrzymałem także mail z potwierdzeniem nadania paczki. Wysyłka kurierem DHL kosztowała mnie 24euro, miała być w max 7 dni.

Piasta została wysłana do mnie 11 listopada.

20 wysłałem maila do sklepu z pytaniem o numer wysyłki, żebym mógł sobie sprawdzić co dzieje się z moją przesyłką.

Odpowiedzi nie otrzymałem, więc wysłałem jeszcze raz maila, 23 listopada czyli wczoraj. Tego samego dnia otrzymałem odpowiedź, że na mój mail została już wysłana odpowiedź na moje pytanie (której nie dostałem, ale nie w tym problem). Otrzymałem to o co prosiłem, dodatkowo wykaz drogi przebytej przez paczkę po niemiecku. Jak się okazało, numer nie był do niczego przydatny, bo strona DHL'u nie widziała takiego w swojej bazie danych. Z niemieckich wierszyków wynikało, że moja piasta została mi dostarczona 15 listopada do rąk własnych. Doczytałem się też czegoś o jakimś magazynie, tak więc pomyślałem, że paczka leży na drugim końcu Lublina gdzieś w składzie DHL'u niedostarczona z nieznanych przyczyn.

Dzisiaj po południu pofatygowałem się do DHL'u zapytać, gdzie jest moja paczka 14 dni po wysyłce i 10 dni po rzekomym odebraniu paczki. Pani w okienku okazała się bardzo pomocna. Wykonała kilka telefonów (na infolinię, do chyba 2 kurierów i do jakiejś głównej placówki gdzieśtam). Dowiedziałem się kilku rzeczy:

- numer który dostałem jest numerem zagranicznym(?) i podała mi numer krajowy (który też nie był wykrywany w bazie danych na stronie DHL'u).
- potwierdziła mi, że moja paczka została odebrana na mojej ulicy w mieszkaniu 2/7. Taki adres nie istnieje, bo w klatce numer "2" zaczynają się mieszkania od bodajże 56. Ja mieszkam w klatce 2 mieszkania 78, czyli paczka musiała być odebrana pod 1/7.
- wykonała telefon do kuriera który dostarczył tą paczkę, on trochę kręcąc ( z tego co słyszałem co mówiła pani z informacji chciał, abym sam odebrał paczkę) powiedział, że odbierze paczkę i dostarczy ją do mojego mieszkania dzisiaj około godziny 18.

Mając nowy numer wysyłki, dwa numery kuriera i wszystkie te informacje pojechałem do domu i czekałem. O 17.30 pod blokiem kręcił się jakiś DHL'owy tranzit, ale najwidoczniej to nie był ten "mój". O 18.40 przeszła mi ochota na czekanie, zadzwoniłem do kuriera. Ten przepraszając i mówiąc ile to ma roboty obiecał dostarczyć paczkę jutro rano. Powiedziałem, że nie chce mi się już czekać i sam pofatyguję się do klatki obok. I tu zaczęły się niezłe jaja.

Drzwi otworzył mi jakiś student. Wytłumaczyłem sytuację, on potwierdził, że była jakaś paczka na nazwisko żadnego z mieszkańców. Kurier sam podpisał kwitek odbioru, wręczył paczkę i szybko sobie poszedł. Pan student powiedział, że paczka została przekazana właścicielce mieszkania, która mieszka około 5km ode mnie. Dostałem do niej numer telefonu, zadzwoniłem. Pani także okazała się pomocna, powiedziała, że ma tą paczkę od piątku u siebie w mieszkaniu. Dzwoniła do DHL'u w tej sprawie, żeby ktoś po nią przyjechał i dostarczył do odbiorcy, czyli do mnie. Pan z firmy miał być w poniedziałek. Była środa, godzina 19 a tu żadnych wieści o kurierze, który miałby dalej ponieść moje pudełeczko. Paczkę odebrałem i wróciłem do domu.

Na paczce były dwie etykiety adresowe, jedna z Polski druga z Niemczech. Na niemieckiej adres był napisany OK, ale na polskiej był błąd ( 2/7 a nie 2/78 ).

Podsumowując, za 24 euro, czyli za 96zł otrzymałem:
- brak możliwości sprawdzenia co z moją paczką (strona nie działa)
- dzięki mojej interwencji czas wysyłki z maksymalnych 7 dni wydłużył się tylko do 14 (ciekawe co by było, gdybym się nie pofatygował...)
- niekompetentnego dostawcę, który sam podpisuje powiedzenie doręczenia i nie ma czasu przez ponad tydzień na dostarczenie paczki do właściwej osoby.
- musiałem sam szukać paczki u dwóch obcych osób, marnując ich i swój czas.
- uganiałem się za paczką dosłownie po całym mieście, dojazd fullem 20km w obie strony do magazynu DHL + 10km do odebrania paczki wcale nie zajmuje 30minut.
- nerwy, nerwy, nerwy...

Piszę ten temat z dwóch powodów, po pierwsze jako przestrogę przed firmą DHL. Osobiście bardzo zraziłem się do tej firmy, wcześniej korzystałem w usług wielu dostawców i nigdy nie było żadnego problemu. Nie tylko ja miałem problemy z tą firmą, dziewczyna nie dostałaby telefonu wartego około 1tyś zł gdyby także sama nie zajęła się sprawą przesyłki, kolega też miał problemy z odbiorem paczek.

Po drugie mam do Was pytanie, czy ktoś miał podobną sytuację? Zamierzam żądać zwrotu pieniędzy za wysyłkę, bo prawie 100zł za coś takiego to kpina. Brakuje tylko hasła na stronie DHL'u: "naszym priorytetem jest jakość I szybkość obsługi klienta" ;);)

Dzięki jeszcze raz dla użytkowania OKR36EPO który podesłał mi link do sklepu internetowego gdzie finalnie kupiłem tą piastę :)
http://lp1.pinkbike.org/p4pb5911334/p4pb5911334.jpg przy okazji rzućcie na zdjęcie jak wygląda pudełko po piaście, wali komuną :D
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

GgG wez sie wysil na ladna i dluga skarge tak zeby im w piety poszlo i zazadaj malo ze zwrotu pobranej naleznosci to jeszcze cos za stracony czas i nerwy-ja bym zazadal zwrotu podwojnej oplaty za przesylke.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
ciosu
Kontakt:

Post autor: ciosu »

Postrasz ich opisaniem sprawy w mediach itp.
Dodatkowo jeżeli zawrzesz w piśmie coś takiego:

"USTAWA
z dnia 6 czerwca 1997 r.
Kodeks karny:

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

To myślę, że zechcą polubownie załatwić sprawę. Podrobienie podpisu to bardzo poważne wykroczenie za które ktoś moim zdaniem powinien beknąć. A najlepiej to najpierw zadzwon do tego kuriera co niby Ci miał Ci podpisać paczkę i poinformuj go o tym artykule to przynajmniej obsra się na miętowo i już wiecej tego nie zrobi.
Nie odpuść im, bo DHL sobie leci w kulki koncertowo ostatnio.
Mój wujek miał np. sytuację, kiedy to koleś przyjechał, czym prędzej dał paczkę otworzoną (!!!) i czym prędzej się zmył, a jak wujek spytał go o podpis to "nie był on potrzebny", niestety odpuścił sprawę i jak widać proceder cały czas kwitnie.
IgorCeKa
Kontakt:

Post autor: IgorCeKa »

Gdy mój ojciec śp prowadził jeszcze zakład stolarski, to robili szafki itp na zamówienia na całą Polskę(sklep internetowy) to z firmą DHL zawszę były problemy... przechodząc do sedna sprawy. Ta firma lubiła uszkodzić paczkę bardzo często ale akurat aż dużego problemu z reklamacjami co do usług tejże firmy nie było, bo jak paczka ubezpieczona z dana wartością to zwrot musieli zrobić, taką jedną charakterystyczną sytuacje pamiętam do dzisiaj gdy klient zadzwonił do ojca oznajmić że zamówienie dotarło tylko że paczka została porzucona na klatce schodowej pod mieszkaniem :shock: Dziwnym trafem kiedyś okazało się że kurierem u mnie w mieście okazał się znajomy i opowiadał jak rzucają na magazynie rzeczami, że często są problemy podrobionych podpisów... Więc z nimi chyba już nic mnie nie zdziwi nie polecam :roll: GgG nie sądzę że Ci zwrócą pieniądze zawsze możesz się dogadać ze znajomym z innego miasta że wyślesz mu paczkę o jakiejś wartości on otworzy przy kurierze i niby okaże się uszkodzona wtedy reklamacja i ściągniesz swoje należne z firmy :lol: :lol: :lol:

Ps. Ten sposób jest sprawdzony przez kolegę :P
Zbrojenie przez sezonem 2011 :) [k] boxxer race badz team 08-09
stiken
Kontakt:

Post autor: stiken »

DHL - również nie polecam. Zaliczyłem przez nich groobą stratę z powodu uszkodzenia przesyłki. 20. ogromnych tablic do podświetleń z plexiglassu, oklejonych wydrukiem dotarło do Klienta w szczątkach, pomimo porządnego opakowania (drewniany stelaż, tektura falista), zabezpieczenia narożników, umieszczenia na dużej palecie, itd. Klienta z perspektywami na fajną współpracę straciłem (musiałem wykonać nowe tablice a to trochę trwało i opóźnienie w zleceniu było znaczne), odszkodowania nie otrzymałem (bujałem się z nimi dwa lata po sądach i nic). Gówniana firma mająca równie gówniane procedury i niekompetentnych pracowników.
Szakal Boss
Kontakt:

Post autor: Szakal Boss »

Ja od siebie dodam że firma DPD jest nie lepsza z nią miałem zwykle problemy, raz zamówiona porcelana po dostarczeniu do mnie wyglądała jakby się gdzieś stoczyła po schodach 3/4 porcelany było rozbite, Pan kurier tak się spieszył że nie dało się sprawdzić przy nim paczki trzeba było dzwonić, ale okazał się w miarę dobry bo przyjechał na drugi dzień wypisać kwitek do reklamacji, a to że nie wiedział jak się pisze "talerz" to ujdzie w tłumie :?
Tak samo miałem po zamówieniu ochraniaczy z firmy krk którym podałem nr. komórkowy żeby się kurier kontaktował, oczywiście mu podali bo było na paczce, ale zanim ją dostałem to musiałem tracić pieniądze na dzwonienie za kurierem bo on widocznie nie potrafił (poza jednym razem że będzie za godzinę u mnie) tylko jak się dodzwoniłem powiedział że paczkę dostarczył sąsiadowi bo u mnie ponoć nikogo w mieszkaniu nie było, podpis podrobiony cóż... na szczęście sąsiadka wieczorem mi przyniosła paczkę. No ale nerwy i pieniądze stracone :roll:
...?
kuciek40i4
Kontakt:

Post autor: kuciek40i4 »

Mi ostatnio kurier zostawił paczkę (trenażer za 300 złotych) pod drzwiami. :shock: Jak wróciłem ze szkoły to paczka stała tak o pod drzwiami i nikt jej nie odebrał. Zaraz sprawdzę jaka to była firma.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

kuciek40i4 pisze:trenażer za 300 bańki
za ile?co to znaczy 300banki? 300x100?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
FraQ
Kontakt:

Post autor: FraQ »

miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

czytając temat przypomniała mi się moja przygoda z firmą GLS której również nie polecam.
Paczka miała być w ciągu 24h (wysyłka z PL), po kilku dniach zadzwoniłem do sklepu który potwierdził że wysłał paczkę i podał numer przesyłki.
Musiałem następnie pojechać do siedziby GLS u mnie w mieście gdzie zostałem poinformowany że prawdopodobnie paczka leży w magazynie ale paczki wydają od 9tej a było po 8mej i żebym przyszedł później (!) Dopiero gdy poprosiłem o rozmowę z kierownikiem łaskawie wydali mi paczkę...

Kilka razy korzystałem za to z usług UPS i tej firmie nie mogę nic zarzucić :)
kuciek40i4
Kontakt:

Post autor: kuciek40i4 »

piotrex trzysta złotych.
alvaro
Kontakt:

Post autor: alvaro »

Ja np. Czekam na pieniądze od DHL z pobrania juz 2 tygodnie i dalej nie ma :( i to juz drugi raz wtedy dostałem po 3 tygodniach i myślałem ze to tylko taki jeden raz będzie ...
GgG
moderator
Kontakt:

Poczytałem regulamin DHL i jest bardzo wykręcający się od zwrotów. Nie chce mi się pisać do nich i dzwonić, bo nie mam zamiaru gadać do słuchawki 10min i opisywać tego, co napisałem w 1 poście. Może i tym razem pani z okienka okaże się pomocna.
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

GgG, jeśli chodzi o zwrot kasy za przesyłkę, ze względu na opóźnienie w doręczeniu to może się o to starać tylko płatnik, a więc zapewne jej nadawca. Ty w tym przypadku jesteś tylko odbiorcą, a więc osobą trzecią w umowie pomiędzy nadawcą a firmą kurierską.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
GgG
moderator
Kontakt:

Naskrobałem bardzo pokaźnego maila do dhl'u w sprawie reklamacji, ciekawe co mi odpiszą.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

GgG DHL to wuje straszne i wszystkim odradzam ich usługi!

jeśli się coś wyśle za pobraniem to na swoje pieniądze z pobrania można czekać nawet 2 tygodnie! mają jakiś punkcik w regulaminie że tyle czasu mają na wpłatę peniędzy z pobrania na twoje konto i z reguły nie robią tego wcześniej bo mając tysiące takich klientów z pobraniami to są sumy rzędu kilkuset tysięcy złotych obrotu które trafiają na krótkoterminowe lokaty i DHL jeszcze sobie na naszych pieniądzach zarabia
hajsik
Kontakt:

Post autor: hajsik »

GgG pisze:Kurier sam podpisał kwitek odbioru
Widzę że nie tylko u mnie takie rzeczy się dzieją...
GgG
moderator
Kontakt:

hajsik Zobaczymy jak mi to wyjaśnią, dodałem w mailu to co mi Wojtek - Ciosu podesłał w 3 poście. Na zwrot kasy raczej nie liczę po tym co zostało tu napisane przez innych "zadowolonych", napisałem tą reklamację raczej dla zasady. Ale jeśli jednak zostanie uznana to mnie to ucieszy, stówka piechotą nie chodzi.
FraQ
Kontakt:

Post autor: FraQ »

ODPOWIEDZ