Wybor ramy (full) Downhillowej

mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

Spaced pisze:mlynooo gadanie. Własnie bardzo tanie uzywki to ryzyko bo są stare ale jak masz roczną rame, ktora nie ma zwyczaju pekać to ryzyko jest znacznie mniejsze niz kupic np. zaklepanego sundaya po 4 latach.

A jak wolisz dołozyć to znaczy, ze kasy musisz miec dużo, nie każdy ma.
Spaced to jest moje zdanie i nikt mnie juz nie przekona do zadnej uzywanej ramy, "rocznej" ani 4 letniej.

Jak dla mnie gadanie to jest wlasnie na temat tych uzywek w "dobrym" stanie. Czasami cos sie zdarza godnego uwagi, ale to naprawde zadko.

Jak masz juz 5k to warto dozbierac ten 1-2 tysiące. Zwłaszcza ze jest zima.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

mlynooo 1-2tys ? Za 5tys masz czesto uzywki ram, które normalnie szły po 8-10-12. To wieksza róznica ;)

I co do czasami zdarza sie cos godnego uwagi - trzeba szukać to zdarzy sie bardzo często ;)
mlynooo
Kontakt:

Spaced pisze:mlynooo 1-2tys ? Za 5tys masz czesto uzywki ram, które normalnie szły po 8-10-12. To wieksza róznica
Róznica jest taka ze zawsze jest to uzywka a nowe to nowe. Wiesz co masz i jaki jest stan. To ze cos kosztowało 12k nie robi na mnie wrazenia bo i tak moze sie połamac jak to za 7k.
Spaced
moderator
Kontakt:

mlynooo raczej chodzi o to, ze mozesz dostac rame, której normalnie nie miałbys szans dostac. Ramy maja w sobie pare innych parametrów niz nie łamliwość. A to skąd sie bierze i jak było używane wbrew pozorom mozna sprawdzic.
mlynooo
Kontakt:

Spaced mozemy sie tak spierac bardzo długo, bo twoje jak i moje ma duzo plusow i minusow. Jednak dla mnie nowe to nowe i nic mnie nie przekona do uzywek poza pewnymi wyjątkami jak np: siodło, spręzyna i damper. ooo i sztyca jeszcze ;].

Za bardzo szanuje swoj hajc zeby wydawac 2 razy ;], a pare razy sie juz nacielem.

Fakt mozna miec w fajnej cenie topowa rame :], ale zawsze jest wielki minus, uzywka = dyskfalifikacja jak dla mnie ;].
Chociaz za 7k tez mozna miec juz topowy sprzęt, ostanio był transision tr450 za tyle na allego :]

Jak kto woli.
Lepsza uzywka, albo fajna nowka ;]
Rafcik
Kontakt:

Post autor: Rafcik »

mlynooo i Spaced wiecie, nie uzbieram bo, ja tez musze sie z kasą liczyc, zostawic musze na boxxera jakiegos i pare czesci nonie ?! i dlatego wiecej nie uzbieram a maxymalny, bo juz chcałem kupowac za 3k a dałem rade troche wiecej wiec maxymalny moj wydatek 5k i nic wiecej (nie no 100 czy 200 to jeszcze spoko)... Ale jak sami wiecie jest tych ram sporo, wiec do 5K : Glory 00 [uzywka z allegro], Omen Vigo 2011 + Elka[nowy], Devinci 2009 Wilson 4+ Fox 5.0 air[nowy], Scott Gambler FR 10 2008+Vivid 5.1[nowy], Astrix Europe Havoc R+Vivid 5.1 [nowy], Big Hit 2011+Fox 4.0 [nowy], Trek Session 10 L [używka z allegro], Intense 951 S + DHX 5.0 [używka, z allegro](...) i tylko narazie z tych fajniejszych ram to znalazłem.

I teraz pytanie do was, co odrzucacie? Co nadaje sie na zjazd? Ktora rama ma najlepsze geo? i mniej-wiecej porównajcie podkreslone ramy xD ? itd itp. ! I ktora z nich najlepiej pracuje ?
http://rafcik.pinkbike.com/
mlynooo
Kontakt:

ja mam omena i moge go polecic z czystym sumieniem jezeli chodzi o prace.

dla mnie odpada wszystko co uzywane ;]
Wilson jak dla mnie szału nie robi i ten air...
gambler jest fajny - standardowy 4 zawias. tylko ze w nim sie łamią mocowania do regulacji kąta glowki.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

mlynooo pisze:ja mam omena i moge go polecic z czystym sumieniem jezeli chodzi o prace.
Błagam Cię odpuść z tym polecaniem bo już nudne się robi to.. Rama fajna i tyle ale dość tej agitacji na siłę..

Co do używek to się mylisz. Ja Kupiłem na początku 2008 roku "końską niedzielę 06" na której przejeździłem 2 sezony i która u kolegi już 2 sezony prześmigała. Jeśli mamy do czynienia z ramą/konstrukcją sprawdzoną to jestem jak najbardziej za używką..

Rafcik - rama to nie tylko zawieszenie.. Nie sugeruj się zaawansowanym systemem zawieszenia, czy też ni zniechęcaj się prostym jedno-zawiasem.. Najważniejsza jest rozmiarówka i geometria. Co Ci z super systemu skoro rower będzie za mały lub kąt główki Ci nie podejdzie..

Session 10 wielki kloc z 10' skoku zupełnie niepotrzebnego skoku na trasy w PL. Gambler pękajcym bywał. Obstawiam 951,Vigo,Big hit..

Jeśli nie boisz się omena to może i nie będziesz bał się Zumbi F44 w dodatku werja TI. Znajomy to posiada i naprawdę sprzęt "pewny"

http://allegro.pl/zumbi-f-44-ti-swinger ... 37391.html

Tez znajomy ma Balfę na sell. Niestety pewnie nie będzie Ci się podobała pomimo że genialna konstrukcja.

http://allegro.pl/idealna-racingowa-bal ... 00277.html

Również Jacek Cienciała konczy z DH i w świetnych pieniądzach jest jego radical:

http://allegro.pl/sunn-radical-s1-2010-i1349661009.html
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

asttrix to srednia opcja-pekaja.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Rafcik w tej kasie masz do wyboru wiele dobrych używek na rynku uk:
- SC V10 mk3 (troszke ponad 5k ale zawsze do nego)
- Trek Session 88
- Intense M6
- IH Sunday WC 09
Oraz ramy godne uwagi na polskim rynku:
- Glory 00
- Intense 951
- Sunn Radical
- Lifline (5,9k no ale może coś byś wytargował)

Pytanie jest takie, nastawiasz się na nówkę czy nie? Wszystko wyżej wymienione + Wilson który jest nowy - wydaje się bardzo dobrą ofertą, w odpowiednim rozmiarze dobrane jak pisze Artur napewno Ci spasuje.

Zrezygnowałbym z:
- Omena - pojeździsz sezon i ci nie spasuje to stracisz dużo na odsprzedaży
- BH 11 - nie jest to rama dh
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Spaced
moderator
Kontakt:

Cubus5 sessiona unikałbym jednak bo sporo ram nie bedzie w dobrym stanie.

A bh11 ma geo dh.

Za koło tej ceny kupi jeszcze Cove shockera. Snuja sie po giełdach uk/de rózne roczniki.
Gdzies na pb nicolaia iona widzialem ale za troszke wiecej. Raczej nie peknie ;)

Ogólnie to do sezonu jest czas to radze sie posnuc i poszukac moze cos fajnego wypadnie.
Rafcik
Kontakt:

Post autor: Rafcik »

ArthurGreen z tego co widze to ten Sunn Radical S1 2010 jest poza tą kase co mam do wydania, balfa to sam juz napisałes a na dodatek to wiesz stara (chodz wiadomo ze czasami lepsze niz te nowe), a własnie Zumbi to jest tak jakby ta sama firma co Omen ? znaczy sie czy te same spawy to same alu ? bo tego własnie nie wiem. i tak w sumie przecietnie patrze na Zumbi.

Ps. sory zauwazyłem dopiero teraz ze ta cena to całego roweru Sunn. xD

Cubus5 wiesz wolał bym nówke ogólnie, bo wiadomo nowe to nowe, i do tego Gwarancja wiec jak by jakies pękniecie czy złamanie to wymiana (tak jak ja to zrobiłem z Meridą juz na dniach bd wysyłał na gw 2 raz bo 2 raz pękła w wierchomli.)

Spaced a własnie co z tym BH 11 ? no bo nikt nic nie napisze, ogólnie jak z wytrzymałoscią ? bo rozmiarówka na 100% była by na mnie bo w lutym bedą te ramy. i jak by to ogólnie wygladało pracowało jakie geo z porównaniem do innych ram zjazdowych ?
http://rafcik.pinkbike.com/
Spaced
moderator
Kontakt:

Rafcik spojzałem jeszcze raz. Dziwne byłem przekonany, ze widzialem inne kąty. BH bez sensu sie jednak wydaje.
Anałana
Kontakt:

Post autor: Anałana »

zuczek !!!! "mlynooo jeździłeś na yeti 303 ? tam jest dopiero sztywność koła się uginają a nie rama jak w omenie . W wiśle miałem 2 zjazdy na pierwszym omenie całym białym i później jeden zjazd na tym seryjnie produkowanym i nie mów mi że zawieszenie pracuje lepiej niż v10 czy albo trek 88"

a teraz mi powiedz laskawie kiedy ty to jezdziles na Omenie?! ze nieby jescze na prototypie ?? i to ze jescze 2 jazdy?!! conajwyzej mogles sie pobujac na chodniku!! nikt nie jezdzil na protypie calej trasy a tym bardziej na mojej. po tym co powiedziales mialbym dystans to twoich teorii
OMENRACING
ODPOWIEDZ