Mozemy jezdzic pijani na rowerach:P

kubabiker
Kontakt:

Mozemy jezdzic pijani na rowerach:P

Post autor: kubabiker »

Nowa ustawa weszla, wszystko w linku ponizej:)

http://moto.wp.pl/kat,121,title,Pijani- ... caid=1b5f0
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

no nie tak do końca możemy jeździć pijanie na rowerach:) cały czas zadecyduje o nas sąd no i jeszcze jakaś grzywna... lepiej jednak nie pedałować na "podwójnym pedale" :D
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

jak dla mnie ktos kto po pijaku wsiada na rower ( czy na narty ) to skończony ***** i potencjalny morderca bo jeśli on sie rozwali to kij z tym , jego sprawa , ale niech przywali w kogos kto sobie spokojnie i grzecznie jedzie , nie daj boze w dziecko ... i co ?
ktoś może zostać kaleka do końca zycia bo jakiś kretyn się upił
nie mówie oczywiscie o tym ze nie mozna wypić 1 piwka - bez przesady , ale sami powinniśmy tępić ostro tych którzy jeżdżą po pijaku i stwarzają zagrozenie
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

racja. ale przynajmniej nie bedzie strachu pojechac sobie w lecie do parku na dwa piwka:)
MacGyver
Kontakt:

Post autor: MacGyver »

lubella To teraz możemy już bez obawy jeździć na brower ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

HURA! Zawsze chciałem się napierdolić jak świnia i rozbić lub wpaść pod samochód na rowerze! WIWAT SEJM RP!
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

EZrider przecież dalej nie możesz pić i jechać na rowerze. Teraz tylko nie stracisz przez to prawa jazdy. Dostaniesz za to 'zakaz jazdy na rowerze' :D

Dalej też pewnie można iść do więzienia za jazdę pod wpływem..
http://chr.rybnik.pl
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

artek700 pisze:nie stracisz przez to prawa jazdy.
Nie prawda. Teraz po prostu sąd nie musi Ci obligatoryjnie zabierać prawka, ale dalej może:

"Po nowelizacji do sądu będzie należała decyzja, czy wobec sprawcy - nietrzeźwego rowerzysty - orzec zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, czy tylko zakaz jazdy rowerem."
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

No i bardzo dobrze. Wcześniej dochodziło do takich absurdalnych sytuacji jak zatrzymanie prawo jazdy za prowadzenie roweru po chodniku w stanie nietrzezwosci. Teraz takich absurdow juz chyba nie bedzie ;)
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

No nareszcie mogę sie napić jednego browarka na "pół" legalu :twisted:
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

wg mnie jedno piwo ok, czemu nie, do dwóch ale ofc dla ludzi ktorzy beda po tym normalni, sa tacy ze jedno piwo im do szczescia (bezgranicznego) wystarczy, pewnie dlatego istnieje całkowity zakaz, ja jak pije gdy wracam rowerem (co jest teraz ultra rzadkie) to zawsze wracam na tyle spokojnie aby wlasnie nie napotkac panów z służb porządkowych i to raczej już późnym wieczorem i ofc w lecie, godzina 23 -24 i w sumie żywej duszy na necie nie ma wiec spokojnie mozna wracac pod wplywem
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Tu macie nieco browerowaniu :D

Legenda głosi , że to jeden z Oldpricksów brał tam udział :twisted: :twisted: :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=g64TpWYz ... er&list=UL
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Xxsin I tylko w tej kwesti widzę plus. I nie ważne ile wypije sie, i tak zawsze % krąży w organiźmie, a o przypadkową kontrolę naprawdę ławto.
Hajdas wiesz co? nie wiem jak Ty ale zawsze wolałem prowadzić rower o tych godzinach niżeli jechać, możesz sobie wmówić ze wypiję tyle i tyle, i jest ok, a nóż widelec o wypadek nie jest łatwo, kiedyś tez myślałem w ten sposób i potem gorzko tego żałowałem. no ja rozumiem wypić pare piwek w lesie, potem ochłonać i wrócić, ale bezpiecznie dla siebie i innych. I wg mnie naprawdę lepiej oddzielać jazdę od picia, jak ma sie pić, to po jeździe a nie w trakcie lub przed.
Back in black
stiken
Kontakt:

Post autor: stiken »

wojtasu pisze:No nareszcie mogę sie napić jednego browarka na "pół" legalu
uderz w stół (piwem zastawiony) a Wojtas się odezwie...:P...na początku myślałem, że to ty ten temat stworzyłeś, jak zerknąłem to się zaskoczyłem że nie, ale teraz wszystko wraca do normy - może z wyjątkiem litrażu jaki podajesz, jedno piffko - zdrowyś? :)
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

W mojej okolicy Policja bardzo ochoczo poprawiała Sobie statystyki łapiąc pijanych rowerzystów (proszę wrzucić w google Bieruń... prawie 90% pijanych kierowców to rowerzyści z przedziału 0,2-0,5 promila wracający z piwka/dwóch z działki lub pikniku).

Dodam jeszcze że w mojej okolicy są wydzielone ścieżki dla rowerów od jezdni i tam Sobie Policja robi polowanie... niestety ale rowerzyści nie mają CB by się ostrzegać... dlatego łatwo ich złapać... a nawalony kierowca usłyszy w CB o miśkach i zmieni trasę.

Jedynym ratunkiem było wypracowanie ... odpowiednich tras powrotu rowerem do domu... czyli w moim wypadku ścieżka leśna albo wał wzdłuż drogi a ostatni krótki asfaltowo/chodnikowy odcinek pcham rower... no bo przecież po piffku (jednym!!) jadąc spacerowym tempem z żoną jestem mega niebezpieczny ... chyba dla mrówek.

Prawdziwym problemem moim zdaniem rowerzystów jest totalny brak oświetlenia... w drodze do pracy co chwilę mijam takich kamikadze, na szczęście coraz więcej osób dostrzegło takie coś... jak kamizelka odblaskowa i lampka tylna:)

Co do procentów i samochodu... zero tolerancji !!
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

w koncu cos madrego wymyslili, chociaz uwazam ze powinni i tak zrobic ograniczenie do np 0.5 promila zarowno na rower jak i na samochod.
Bez sensem jest to ze jak sie napije wieczorem wieksza ilosc, to rano na drugi dzien jestem juz trzezwy a promile dalej mam.
W calej zachodniej europie jest jakas tolerancja, w polsce 0.0 masakra ;p a prawda jest taka ze Ci co jezdza pijani i powoduja wypadki i tak maja wiecej niz te 0.5.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

podobno to wchodzi od 1 stycznia
Pure Freeride
mosbergus
Kontakt:

Post autor: mosbergus »

Trybunał Konstytucyjny wskazał, że przepis wprowadza nierówność prawną, bo nietrzeźwy kierowca pojazdu mechanicznego traci prawo jazdy, ale nie jest mu odbierana karta rowerowa. Oznacza to, że nietrzeźwi rowerzyści są poddawani surowszym karom niż nietrzeźwi kierowcy samochodów.
Dodam, że ten bezsensowny przepis pozwalał na śmiganie motorowerami... Moim zdaniem jak ktoś walnie piwko czy góra 2 to nic się nie stanie. Nie bądźmy też hipokrytami, bo nie jeden z nas przed zjazdem lub w czasie przerwy wypijał sobie małe piwko dla luzu. Wiadomo, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie jeździł nawalony jak tabaluga.
Be free...
mosbergus
Kontakt:

Post autor: mosbergus »

Tak swoją drogą to obcykajcie dalszą część :shock:
Kodeks karny przewiduje grzywnę, ograniczenie wolności albo karę do dwóch lat więzienia dla tego, kto w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego prowadzi "pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym". Natomiast ten, kto w stanie nietrzeźwości prowadzi inny pojazd, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Hehe czyli co ? prom kosmiczny ? :lol:
Be free...
ODPOWIEDZ