Shimano AM40 vs Shimano MP90 vs ?
Shimano AM40 vs Shimano MP90 vs ?
Witam! Mam parę pytań dotyczących butów na rower(platformy). Szukałem w szukajce ale nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi.
1. Jak wypadają w porównaniu Shimano AM40 i MP90
2. Jakie są pomiędzy nimi różnice?
3. Jak wypada trzymanie nogi na pedale w tych Szimanochach na platformach(Zjazd).
4. Czy jest jakiś inny lepszy produkt w cenie do 300zł?
5. Jeżeli nie to które wybrać? AM40 czy MP90?
Myślałem jeszcze nad 661 Filterami ale podobnie jak o Shimano nie wiem co myśleć.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie porady itp.
1. Jak wypadają w porównaniu Shimano AM40 i MP90
2. Jakie są pomiędzy nimi różnice?
3. Jak wypada trzymanie nogi na pedale w tych Szimanochach na platformach(Zjazd).
4. Czy jest jakiś inny lepszy produkt w cenie do 300zł?
5. Jeżeli nie to które wybrać? AM40 czy MP90?
Myślałem jeszcze nad 661 Filterami ale podobnie jak o Shimano nie wiem co myśleć.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie porady itp.
Witaj,
Mam Mp90 od jakiś 3 miesięcy. Kupiłem je na rowerowy.com za 200zł. Ogólnie są ok. Naprawde dobrze trzymają się pedałów, mają dobrą przyczepność na ziemi ,co bardzo się przydaje przy podchodzeniu pod jakiś pagórek. Co do wytrzymałości to się nie wypowiem ,bo jak już wcześniej wspomniałem mam je tylko 3 miechy. Początkowo strasznie pociły mi się w nich stopy czego konsekwencją był bardzo nie miły zapach. Domyślam się że przyczyną tego jest gumowa wkładka mająca na celu pochłanianie części wstrząsów, Po wypraniu butów wszystko jest ok, ale myślę że jak temp. przekroczy 27*C to znów będzie to samo. Dodam tylko zę jeżdżąc w butach nike, vans itp nie miałęm nigdy problemu z poceniem się stóp.
Buty ogólnie polecam bo ich trzymanie jest naprawdę ok, tylko ta wentylacja mogła by być lepsza;/
Mam Mp90 od jakiś 3 miesięcy. Kupiłem je na rowerowy.com za 200zł. Ogólnie są ok. Naprawde dobrze trzymają się pedałów, mają dobrą przyczepność na ziemi ,co bardzo się przydaje przy podchodzeniu pod jakiś pagórek. Co do wytrzymałości to się nie wypowiem ,bo jak już wcześniej wspomniałem mam je tylko 3 miechy. Początkowo strasznie pociły mi się w nich stopy czego konsekwencją był bardzo nie miły zapach. Domyślam się że przyczyną tego jest gumowa wkładka mająca na celu pochłanianie części wstrząsów, Po wypraniu butów wszystko jest ok, ale myślę że jak temp. przekroczy 27*C to znów będzie to samo. Dodam tylko zę jeżdżąc w butach nike, vans itp nie miałęm nigdy problemu z poceniem się stóp.
Buty ogólnie polecam bo ich trzymanie jest naprawdę ok, tylko ta wentylacja mogła by być lepsza;/
oba buty maja identyczna podeszwe- trzymanie jakos mnie nie zachwycilo( nawet nie ma co porownywac do 5/10) -zrobiona przez vibrama jednak bez finezji. masa malych cyckow,mimo ze zazebiaja sie o piny-to jednak pozostaje uczucie plywania podeszwy na pedale(nie chodzi o przesowanie sie nogi-tylko plywajace ruchy na wszystkie strony-cos jak na luznym spd) ----na wentylacje nie nazekam ! plusem sa 2 wkladki wewnetrzne-jedna piankowa miekka,a druga ze sztywnego plastiku----mozna samemu zdecydowac co wygodniejsze i wymieniac. ogolnie buty prezentuja sie bardzo fajnie,uzyte dobre materialy i poprawione niedorobki z modeli 55/56. moje po 3 mesiacach wygladaja jak nowe i nie przemokly jak do tej pory.
jednak po 2 latach jezdzenia w 5/10---wcale nie jestem zadowolony.
jesli jednak ktos nie ma tak wygorowanych wymagan-powinien byc zadowolony--tym bardziej ,ze mozna je kupic za mniej niz 200
jednak po 2 latach jezdzenia w 5/10---wcale nie jestem zadowolony.
jesli jednak ktos nie ma tak wygorowanych wymagan-powinien byc zadowolony--tym bardziej ,ze mozna je kupic za mniej niz 200
-
- Kontakt:
Dozbieraj szmali i kup shimano vibram
http://bike.shimano.com/publish/content ... 12.384.gif
mocne, dobrze sie trzymają sam posiadam i nic mi nie pływa, kwestia dobrze rozmiar dobrać i są naprawdę ok, nieraz mi stopy i kostki ocaliły i jak nowe wygladaja po sezonie
http://bike.shimano.com/publish/content ... 12.384.gif
mocne, dobrze sie trzymają sam posiadam i nic mi nie pływa, kwestia dobrze rozmiar dobrać i są naprawdę ok, nieraz mi stopy i kostki ocaliły i jak nowe wygladaja po sezonie
Back in black
Mam doswiadczenie w oby dwoma butami.Podeszwa na poczatku trzyma niezle,za zalete uwazam tez ta wkladke piankowa i mozliwosc podlepienia do niej wkladki bardziej miekkiej/twardej z tworzywa-mozna dostosowac pod siebie.Jednak po dluzszym uzytkowaniu podeszwa sie sciera dosyc szybko i w tedy przestaje trzymac niezle i zaczyna trzymac slabo,zle znosi tez niskie temperatury-widocznie sztywnieje.Co do reszty buta(w obu przypadkach) nie zniesie ona zbyt wiele jazdy w blocie.Fajne buty na Dirt,jak chcesz ciurac je w DH to lepiej dozbierac do 5.10 bo mysle ze wytrzymaja wiecej niz 2 pary shimano,nie mowiac juz o tym jak 5.10 sie trzymana platformie...
hajsikmam mp90, z głównych różnic do am40:
-jednostronny język (bardzo wygodny)
-brak słony sznurowadeł (jest za to gumka która się też spisuje i trzyma je przy bucie)
-inny materiał
-paskudny design wersji białej (taką mam, ale nówki za 100zł to nie narzekam
)
Bardzo wygodnie buty, z możliwością dopasowania twardości i łatwe do czyszczenia
Do trzymania nie mam zastrzeżeń, jak już czasem źle postawię nogę to bez podniesienia nie idzie poprawić (pedały static pro) Boje się myśleć jak trzymają 5.10 skoro są jeszcze lepsze.
Nie chodziłem w nich wcale (oprócz wprowadzania roweru
) , więc póki co podeszwę mam jak nową, póki co po pinach też nie ma śladu
-jednostronny język (bardzo wygodny)
-brak słony sznurowadeł (jest za to gumka która się też spisuje i trzyma je przy bucie)
-inny materiał
-paskudny design wersji białej (taką mam, ale nówki za 100zł to nie narzekam

Bardzo wygodnie buty, z możliwością dopasowania twardości i łatwe do czyszczenia
Do trzymania nie mam zastrzeżeń, jak już czasem źle postawię nogę to bez podniesienia nie idzie poprawić (pedały static pro) Boje się myśleć jak trzymają 5.10 skoro są jeszcze lepsze.
Nie chodziłem w nich wcale (oprócz wprowadzania roweru

-
- Kontakt:
pasior ja kojarzę osoby,którym Five Teny sezonu nie wytrzymują,a kosztują prawie 3 razy tyle co MP90
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

Jestem szczęśliwym posiadaczem butów MP90 i wg mnie buty są naprawdę fajne, wcześniej jeździłem w butach DC i trzymanie było sporo gorszę, teraz w połączeniu z pedałami NS Aerial noga rzadko kiedy ma ochotę zejść na bok, co najwyżej ja mam problemy z jej poprawieniem jak ją źle ustawię
Ale na twoim miejscu jakbym miał okazję wziąć w dobrej cenie AM40 to bym się długo nie zastanawiał, niby podeszwa ta sama, ale nie trzeba myć sznurówek po każdym wyjeździe w nieco większe błotko 

nopainnogame to zalezy jak intensywnie sie uzytkuje,ja normalnie jerzdze w spd wiec mp90 sluza mi tylko do jazdy w blocie i po sezonie ze tak powiem zaczely sie rozpuszczac:/z tej sztucznej skory odparzyla sie warstwa skóro podobna i cale buty mam teraz z szarego czegos na czym ta niby skora sie trzymala.2 sprawa ze juz nie trzymaja sie tak jak na poczatku,ale ich zdecydowana zaleta jest cena!Ja mam takie porownanie ze 5.10 kumpli po 2 sezonach(pelnych czyli tylko na platformach)ogarniaja lepiej niz moje mp90 po 1 nie pelnym z racji spd sezonie.