Fox Vanilla rc - problem z kompresją

LestatBiker
Kontakt:

Fox Vanilla rc - problem z kompresją

Post autor: LestatBiker »

Czołem Wszystkim! Mam problem z damprerm fox vanilla rc, nie wiem czemu ale przestała działać regulacja kompresji, przynajmniej częściowo, kiedy wkręcam regulator na maxa następuje blokada skoku dampera, natomiast kiedy przekręcę go dosłownie o 1 klik damper pracuje całym skokiem, a kompresja jest nieodczuwalna w zaden sposób, damper odpowietrzałem 4 razy, na rózne sposoby bez skutku, czyli z zakręconą regulacją kompresji, z odkręconą, oraz z niższą jak i wyższą głebokością ifp i nic nie dało, w środku przy bebechach nic nie rozkręcałem, wszystko wygląda ok, ma ktoś pomysł co moze robię źle lub co moze być przyczyną awari? dodam ze damper za każdym razem był bankowo odpowietrzony, vanilka jest przerobiona na wentyl samochodowy... jakieś pomysły?
Back in black
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

Może pokombinuj z ciśnieniem w zbiorniku wyrówawczym- Ja miałem tak, że kupiłem RC od kumpla który śmigał na niej nabitej do 80 PSI i można było kręcić kompresją do oporu i nie było czuć żadnej różnicy, dopiero gdy nabiłem ją do ok. 120PSI - kompresja stała się wyczuwalna. Wydaje mi się, że mimo wszystko gdzieś w damperze musisz mieć odrobinę niechcianego powietrza...
Ps. też miałem przerobioną na wentyl samochodowy.
LestatBiker
Kontakt:

dziadek_dzidek no własnie kombinowałem, pierw wbiłem 100, potem 120, 140, 160 i 180 ni nic nie daje.... może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Back in black
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

A jaki olej :wink: ?
LestatBiker
Kontakt:

blackdemon motorex 7,5 w ale przy następnym bedzie rockshox 5w tylko nie wiem co ma olej do tej usterki...
Back in black
1nVALID
Kontakt:

Post autor: 1nVALID »

Poszla uszczelka pod zbiorniczkiem wyrownawczym, maly o-ring. Nie zobaczysz tego podczas kiepskiego serwisu, bo odkrecasz tylko dekiel na wyrownawczym. Musisz caly zbiornik wykrecic, wtedy tam dotrzesz.

Pzdr
Kupie: DHX 5.0 222
LestatBiker
Kontakt:

1nVALID Dzięki , dzięki, Przy najbliższym serwisie się tam dokope, bo zima i nie latam, wczesniej cały rozkręcałem i nic nie wskazywało jej zużycia, ale dzięki za info :)
Back in black
ODPOWIEDZ