Moja wizja tego roweru wygląda następująco:
-z przodu manitou stance static na sztywną oś, przerobiony i obniżony do 140mm ( leży w garażu i się kurzy )
-z tyłu damper powietrzny X-fusion 02PV ( rama kross sign fr2, przy damperze 190mm powinienem uzyskać jakieś 140-145mm skoku, więc w sam raz )
-hamulec bb5 ( mam ) lub shimano slx + tarcza dartmoor nano 160mm
-lekkie oponki dirtowo-streetowe kenda SBE 1,95 lub schwalbe table top
( aby rower nie był ociężały, dobrze rozpędzał się na hopach i ładnie trzymał na asfalcie )
-kierownica ns tierra 730mm lub paco DH 790mm ( dobrze mi się jeździ na szerokich kierach )
-siodło pivotal
-piasta 135mm/ 10mm oś na nakrętki/ bądź 135mm na bolty aby trzymać koło w ryzach...
-singlespeed-aby kompensować ugięcie zawieszenia i trzymać łańcuch na jego miejscu napinacz w miejscu przerzutki http://allegro.pl/napinacz-lancucha-do- ... 05877.html , jeżeli to rozwiązanie okazałoby się nie wystarczające i łańcuch spadałby z przedniego blatu- jakiś lekki rockring tudzież dartmoor simple http://allegro.pl/nowy-napinacz-dartmoo ... 68557.html
-blat przedni od 22T do 32T ( w zależności od tego jaką zębatkę dałbym do tyłu )
-waga - celuje w 12-13 kg
Wg. mojej wizji rower miałby podobne geo do tego ( tutaj 160/160 )

ale byłby niższy, krótszy i zwinniejszy. Zastosowanie dampera 190mm, zmniejszyłoby skok ramy, skróciłoby C-S sprawiając że rower byłby krótszy i bardziej skoczny oraz obniżyłoby support zapewniając lepsze prowadzenie. Chciałbym wstawić tam powietrzny damper i nabić go do dużego ciśnienia aby nie uginał się zbyt często utrudniając robienie tricków, a jedynie uaktywniał się przy dużych "strzałach" , tak samo ustawiłbym przedni amor, sag na 10-20% żeby nie przeszkadzał zbytnio przy trickach. Jedyne co Mnie martwi to wytrzymałość boczna ramy, bo nie wiem co się stanie, gdy np. zachcę zakręcić 3-6 na dircie na tak złożonym rowerze.
Podkreślam, że nie chce pakować mega kasy w ramę typu bottlerocket czy shine, bo odkładam pieniądze na złożenie nowego fulla do fr-dh ,więc zależy mi na złożeniu fajnego rowerka za małe pieniądze.
Co o tym sądzicie?. Pozdro