Nie wiem czy nikt nie zauwazył ale Canyon na 2011 ma super ceny:
2000 euro za rower na nowym teamie na codach etc. Jasne geo troche stare ale tam jest chyba głowka 1.5 wiec do ogarniecia. Konkurencja dla YT rosnie? Tutaj to Furan jest przeciez to wiadomo, ze nie peka
Nie wiem czy to tylko na rynku niemiecki, ale wygląda na to, że Canyon wprowadza Direct Sales, jak YT.
Zawsze zastanawiało mnie to, jak ogarniają "odpowiedzialność sprzedawcy za przygotowanie roweru do sprzedaży/jazdy"?
Canyon sprzedaje rowery bezpośrednio do klienta, stąd korzystna cena. Mimo wszystko chciałbym mieć(nie wnikając w szczegóły techniczne) choć trochę inną ramę niż Krafstoff , CMP itp.
Kupić rower, ramę sprzedać , dołożyć ze 2 tys.- owszem.
troyo pisze:Dodam tylko ,ze te ramy to nie poisony/astro itd.
hehe na patrz a ja widze swoją rame patrzac na owe zdjecie minimalnie przeprojektowana, ale nadal wysoko suport i stroma główka. Inne profile rur i inny tylni wachacz przy suporcie i link inny, ale geo mogli poprawic..
Koncept zawieszenia jest mniej wiecej ten sam, ale obie ramy maja ze soba bardzo malo wspolnego poza tym... rozne dlugosci elementow zawieszenia inna geometria inna konstrukcja ramy i profile ... to przeciez totalnie inny rower. Rownie dobrze mozna poweidziec ze glorka i sunday to to samo, bo wygladaja podobnie - nie zalamujcie mnie ...
troyo przesadzasz troche. To jest przeprojektowany furan pod wiekszy skok. Inne elementy zawieszenia sa dla tego skoku. Jasne nie nalezy tego równac 1:1 ale to troche tak jak Fezzari to nie jest poison epo ale jednak nie jest to zupelnie inna rama
Inna sprawa, ze geo i tak jest dziwna jak na rower dh. No ale dorzucenie paru stówek na offset cupsy to przy takiej oszczednosci chyba nie problem.
Jesli dalej nie widzisz roznicy, a co wazniejsze - jej po prostu nie rozumiesz, to mysle ze nie mamy o czym gadac . Canfield f1 i canfield jedi to tez te same ramy co nie ?
troyo czy ty chociaz czytasz co ja pisze? I to raczej wypadałoby porównywać Canyona FR a nie FRX. I tak FRX to nie Furan. FR to przerobiony furan, a FRX to konsktrukcja oparata na FR. Tak to nie jest ta sama rama, sa różne ale nie ma co sie spierac, ze bliskiego wspolnego przodka dzielą
EZrider nie chodzi o wyglad tylko o to, ze jeszcze niedawno canyon miał albo dokladnie furana albo wlasnie minimalnie przerobionego. To nie jest porównywanie norco do sessiona tylko 2 ram, które kilka iteracji temu byly az za bardzo do siebie zblizone
zróbmy tak:P rama wygląda łudząco podobno i powiedzmy ze służyła jako wzór.
Ale profile rur są inne, inny tylni trojkąt, link przy damperze oraz miejsce mocowanie dampera. NIe można powiedziec ze to ta sama rama ale nie mozna powiedziec ze nie mają nic wspólnego, bo juz na 1 rzut oka widac ze suport bedzie jakies 370-380 czyli podobnie do mojego no i kąt główki tez jakos zbytnio powalający nie jest;) Ale myśle ze zabiegi w przeprojaktowaniu miały poprawic sztywnośc no i wytrzymałość.