Rama Sign FR2 jako baza do budowy taniej slopestyle'ówki ?

Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

michalnz pisze:Vin_OSW Tyle samo co w standardowym signie bo koło 26" przy max ugięciu prawie sięga podsiodłówki. U mnie było około 200 na damperze 200 vanila r.
Tyle, że Ty nie miałeś zmienionego geo (wahacz w innym położeniu, coś ala stałe ugięcie/sag). A w tamtym tak było przez co na nie ugiętym zawieszeniu koło jest bliżej podsiodłówki niż przy normalnym ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

michalnz pisze:GgG nie wiem czy jesteś świadomy ale podnosząc mocowanie robiłeś zawiechę bardziej progresywną. Liniowa robi się przenosząc mocowanie w dół. Ja miałem 2 dziurki na 1 było faktycznie liniowo, ale niżej było DEGRESYWNIE i skoku sam boje się sprawdzić ile ale obstawiam na 220-240 bo koło 24 prawie całowało podsiodłówkę Laughing

Mogłeś mieć odczucie pracy na plus bo przełożenie się zmniejszyło i mogłeś rozkręcić sprężynę prawie do luźna czyli w sumie tak jak powinno być. Wtedy się robi czułe.
Dokładnie jak napisałeś - małe przełożenie -większa czułość. A z degresywnego zawieszenia pozostało dosyć liniowe ;)
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

Spaced napisał: "btw. Jak liczysz wage na papierze to 500-1000g dolicz Wink Zawsze tak mniej wychodzi."

-pół kilo to mi nie dojdzie, bo 95% części które podałem miałem przed sobą na wadze.
Jeszcze jedno co Mnie zastanawia, to na jak duże ciśnienie trzeba nabić w tym konkretnym przypadku damper, aby zminimalizować liniowość sign'a - czy przypadkiem jeżeli będę musiał załadować tam 250psi, to czy przy gwałtownym dobiciu nie rozsadzi mi dampera... ?
matey00
Kontakt:

Post autor: matey00 »

Lepiej zalać gęsty olej i skręcic tłumienie, ew. poustawiać shimy, albo jakieś dorobić. W fox'ie van.rc seryjnie nabite jest bodajże 180PSi, więc przy 250 nie powinno być problemu, sądzę też, że w Twoim przypadku nic się nie stanie.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Zawsze możesz odżałować te ~500g i kupić sprężynowego 5th elementa. Można w środku zrobić z nim takie cuda że się w głowie nie mieści :P
Nie mam wiedzy popartej praktyką, ale nie wiem jak zachowa się damper powietrzny w ramie z mało sztywnym mocowaniem dampera - wahaczem.
grzesiekfrchelm
Kontakt:

Post autor: grzesiekfrchelm »

dziadek_dzidek jak złożysz musze zobaczyć foto z wagą bo tyle co napisałeś to moim zdaniem naciągane jest baaaaardzo wiec czekam na foto jak się uda poskładać:)
Bike--http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=58141
http://www.lsfr.pl
ODPOWIEDZ