Amor 1.5 do Mongoose Otero

SkullCandy
Kontakt:

Amor 1.5 do Mongoose Otero

Post autor: SkullCandy »

Witam. Mam ważną sprawę. Zastanawiam się na kupnem nowego amortyzatora do Mongoosa Otero Elite, bo ten Suntour XCR do freeride'u to porażka:D Wiem, że ogólnie rower nie jest przeznaczony do FR, ale do tej pory trzyma się nieźle.

Wyhaczyłem na allegro ofertę: Domain 180mm 318 Coil ze sterówką 1.5" i do tego stery FSA orbit 1.5"

Teraz mam Suntoura ze stermi FSA. Wszystko na 1.1/8. Ciężko jest znaleźć dobrego amora na 1.1/8 w odpowiedniej cenie dlatego pomyślałem, że może 1.5 kupię i będzie spokój. Mam tylko obawy czy ten amortyzator się zmieści do mojego roweru. Wiem, że do sterów 1.1/8 nie wejdzie, ale gdybym włożył nowe stery? Poniżej zamieszczam zdjęcie główki wraz z podanymi wymiarami.

http://img814.imageshack.us/i/grawymiar1.jpg/

Do tej pory udało mi się wyjąć tyle:
http://img401.imageshack.us/i/czydziura1.jpg/

Czy elementy oznaczone na zielono to też elementy steru, które muszę wybić?:
http://img29.imageshack.us/i/czysterd1.jpg/

http://img69.imageshack.us/i/czystergra1.jpg/

Proszę o odpowiedź. Na stronie producenta podany jest taki wymiar: Fork Offset: 1.5
Nie chce wydać kasy na amora, który nie będzie pasował do mojego roweru. Chcę być w 100% pewny, że wszystko będzie ok. Boję się, że te stery1.5 nie wejdą do mojej główki 1.5.

Pozdrawiam.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Jakbyś wszystko wybił i byś miał to 1,5 to może by nawet wszedł amorek, ale bez jakichkolwiek sterów i na sztywno ;]
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

SkullCandy masz rację że się boisz o to czy stery 1,5" wejdą do Twojej ramy jeśli sama ma wew,średnicę główki 1,5" . Jest to fizycznie niemożliwe ponieważ przy sterach 1,5" to rura sterowa widelca ma taki wymiar a nie kołnierze sterów które wchodzą w ramę... po prostu nie będzie pasować. Zmień ramę albo szukaj amora na 1,1/8"
SkullCandy
Kontakt:

OK. Wielkie dzięki za szybką odp.

Szkoda. Musze poszukać czegoś dobrego na 1.1/8

Najbardziej bym chciał domaina tylko właśnie najczęściej są 1,5 a 1.1/8 są droższe. Tak przynajmniej z moich obserwacji wynika.

A korzystając okazji: Orientuje się ktoś może ile max skoku na przód można upchnąć do mongoose'a otero elite 2009? Fabrycznie był tam suntorur xcm 100mm. A ja myślałem nad domainem 180 albo 115-160. Na stronie producenta nie znalazłem takiej informacji.

Pozostało mi dzwonić do biura obsługi:D
Ale na 100% powiedzą ze mniejszy niż 180:P Dlatego pytam was, bo oni to zawsze z zapasem podają.

P.S. Kolega do akity (max 140) wsadził boxxera 200mm i chodziło idealnie. Nic się nie działo, a ramy mongoose'a są podobno bardzo wytrzymałe.
bazooczyskoDH
Kontakt:

SkullCandy nie chodzi tylko o to czy wytrzyma czy nie wytrzyma,skoro rower ma fabrycznie 100mm skoku z przodu to więcej niż 130mm już będzie bardzo zmieniało jego geometrię. Fakt że kąt główki ramy z większym widelcem się polepszy, ale cała reszta już nie... suport pójdzie sporo do góry ( a już masz na pewno bardzo wysoko w tym rowerze bo to rama do xc/maraton ),kierownica będzie bardzo wysoko bo rower nie jest przystosowany do takich zabiegów. Ogólnie więcej minusów niż plusów z takiego zestawu jaki zaproponowałeś;)
SkullCandy
Kontakt:

W lesie troche śmiesznie na nim wyglądam bo jest za niski bym poweidział. Nie kwestionuję tego co tu piszecie, bo napewno macie większe doświadczenie. Zdaję sobie sprawę z tego, że ten rower nie jest do freeride'u a tym bardziej dh, ale wierzcie mi. Jadąc na nim nie czuję, żeby był aż tak wysoki i nie wydaje mi się żeby aż tak to się drastycznie zmieniło jak włożę większy.

A jakby wziąć pod uwagę 115-160
Ten domain z regulacją? 115 to nie dużo a 160 to bym używał tylko w lesie.

A skoro tak to co innego proponujecie? Ja już tak w miarę ogarniam FR, ale na nowy rower mnie nie stać i chcę modyfikować tego. I jaką piastę sztywną oś proponujecie? Kolega mi mówił ze najlepszy jest NS roller. Czy to prawda?
bazooczyskoDH
Kontakt:

Domain mógłby być dobrą opcją ( przynajmniej ten regulowany ).Jest mocny,ma dobry tłumik, regulację skoku która na pewno Ci się przyda i nie jest drogi. Mógłbyś jeszcze wziąć PIKE'a z regulacją u-turn, poza gabarytami i masą niewiele różni się od domaina.Co do piast na oś 20mm to 90% dostępnych na rynku modeli wygląda i działa tak samo bo większość to i tak NOVATEC ze zmienioną nazwą.Więc kup jak dla mnie jakąkolwiek która Ci się podoba.No chyba że patrzysz na masę i logo producenta ale chyba nie warto ze dwie stówki więcej za to że waży 60g mniej
SkullCandy
Kontakt:

Ja się tam nie bawię w wagę:D Marka czasem istotna, ale nie na piaście, której i tak nie widać w czasie jazdy prawie żę. Mam gdzieś ile co waży. Nad pikiem myślałem, ale Domain jakoś większe zaufanie budzi u mnie.

W takim razie zostanę przy domainie regulowanym. Przeglądnę jeszcze raz wszystkie oferty i coś wybiorę. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam. :mrgreen:
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Na Twoim miejscu, nie ryzykowałbym jeżdżenia nawet lekkiego FR/DH na ramach do XC, szkoda zdrowia. Ramy te są dużo mniej sztywne, i przy skakaniu, może zdarzyć się coś złego. Amor swoje kosztuje, w tej cenie możesz wyrwać jakąś używkę(mówię o całym rowerze), do sezonu masz jeszcze czas, więc trochę dozbierasz. Dobrze się zastanów.
ODPOWIEDZ