Brak pracy amora w zimie

Blady214
Kontakt:

Brak pracy amora w zimie

Post autor: Blady214 »

Witam, mam problem z pracą amortyzatora przy niskich temperaturach, a mianowicie z jej brakiem. Amortyzator to MZ Super T 2002Pro, serwisowany w połowie zeszłego roku, wymiana uszczelek, czyszczenie, zalanie Motorexem 7,5W. Czy brak pracy może być spowodowany olejem? Czy może czegoś nie przesmarowałem jak trzeba (uszczelki nowe było pokryte smarem, więc tam już nic nie dawałem)?

Amortyzator ugina się jedynie, kiedy jest jakieś je*****ie np. przy lądowaniu, w czasie jazdy skoku mam max 40mm.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Blady214 zmień olej na RS lub inny pełny syntetyk
Back in black
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

LestatBiker ja mam zalany pół-syntetyk do shivera dc i chodzi w największe mrozy jak malina, stawiałbym na coś innego jednak nie na olej.40mm ugięcia przy ostrych strzałach nawet zimą to bardzo mało i nawet duro które robiłem ostatnio kumplowi chodzi dużo dużo lepiej zimą

edit: nie doczytałem;) skoro podczas normalnej jazdy ugina się tyle to faktycznie może być olej;) jednak nie koniecznie od razu syntetyk,używam MOTUL'a pół-syntetycznego i jest git nawet przy tych -20 jak było
LestatBiker
Kontakt:

bazooczyskoDH no u nas w rawie też hula shiverek i o dziwo nic mu nie jest też na motoszajsie 7,5 dopiero zamula przy - 10, wszystko przez konstrukcję tłumników idzie, ja mam monsia 03 i zamulał jak jasny sukinkot, zmieniłem olej na pełny syntetyk i jest malina i tepmeratury nie mają wpływu na jego pracę.
Back in black
bazooczyskoDH
Kontakt:

to w monsterze nie jest też 2xHSCV? różnią się budową tłumiki monstera i shivera dc? bo do monstera nie zaglądałem jeszcze ;D

Blady214 - zrób przegląd z wymianą oleju i porządnym smarowaniem uszczelek i powinno być git
LestatBiker
Kontakt:

bazooczyskoDH w monsterze jest 2x kartusz Shiver Motocross, Shiver ma same tłumniki hscv

bazooczyskoDH pisze:Blady214 - zrób przegląd z wymianą oleju i porządnym smarowaniem uszczelek i powinno być git
Nie bedzie jak zaleje półsyntetykiem jak ma takie objawy, będzie działał niewiele płynniej jedynie, więc niech na zimę zaleje pełnym syntetycznym olejem, był temat o tym niedawno na forum, radzę go odkopać ;)
Back in black
bazooczyskoDH
Kontakt:

LestatBiker muszę poszukać jak fotek jak wygląda monster w środku bo niestety w radomsku nikt nie ma żebym mógł wziąć na warsztat :(
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Takie pytanie. Który z nich to tłumik z regulacją kompresji? Ten z "pierścieniem" i otworami po środku?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

LestatBiker pisze:w monsterze jest 2x kartusz Shiver Motocross, Shiver ma same tłumniki hscv
Z tego co wiem oba mają motocross, ale trochę zmodyfikowane.

Edit: Monster ma tłumiki z Shivera ale tego do MX :P
LestatBiker
Kontakt:

Vin_OSW kartusz hscv powstał na bazie kartusza shiver motocros i działa inaczej, mniej płynnie i jest mniej czyły niż shiver motocros, na stronie marzocchi masz to dobrze opisane
Back in black
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Booże ludzie... Shiver i monster mają takie same tłumiki... :shock:

ile razy mam to pokazywać...

Monster:
http://www.pinkbike.com/photo/3524312
http://www.pinkbike.com/photo/3152354

Shiver:
http://www.pinkbike.com/photo/3955716

Czy widać jakąś subtelną różnice... ? Myśle że tak...
Monster i Shiver miały te same tłumiki do 2002, ale wtedy to i Junior i Super T miały również te same tłumiki, z regulacją naprężenia wstępnego sprężyn na korkach.
Vin_OSW pisze:Edit: Monster ma tłumiki z Shivera ale tego do MX :P
dokładnie.
A tłumik Shivera jest to w zasadzie to samo co od 888RC.
ODPOWIEDZ