Opatrunek Bactigras

mkw
Kontakt:

Opatrunek Bactigras

Post autor: mkw »

Zapraszamy do reklamy:

Chciałem się podzielić pozytywnymi wrażeniami ze stosowania opatrunku Bactigras. Jest to taka natłuszczona siateczka, którą się nakłada na ranę i zakleja plastrem, albo owija bandażem (jak rana większa). Największą zaletę widać w momencie zmiany opatrunku, bo rana nie otwiera się na nowo. Dzięki temu gojenie postępuje szybciej, no i ból związany ze ździeraniem razem z plastrem tego, co już troche przyschło odchodzi w zapomnienie. Nadaje się zarówno do powierzchownych otarć i głębszych ran, które nie kwalifikują się do szycia ze względu na dużą powierzchnię. Bactigras odmienił moje życie :D
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Wyczaiłem to kiedyś w aptece i kupiłem, działa. Nie jest cudowne, ale jest przyjemniej z gojeniem po czymś takim. Do tego polecam jeszcze maść odkażającą Bepanthen i nawet rany zaklejone błotem się nie paprają.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

cena?
mkw
Kontakt:

Około 1.5PLN za kwadracik 50x50mm. Są też 100x100 oraz 150x200. Właśnie sprawdziłem, że ta firma robi też wersję bez odkażacza (JELONET). Jest minimalnie tańsza.
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

A może tak Koledzy, dodać tą wartość co ceny ochraniaczy jakie macie i kupić sprawdzone - pewne, ochraniacze a nie popierdułki, najtańsze jakie znaleziono na rynku?

Cały ten cud, to zwykły opatrunek jałowy z parafinową, nasączony Chlorheksydyną 0,5% o działaniu antyseptycznym.
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

Roman_Maxx co by to nie było zapewnia wygode ;) na pewno przetestuje kiedyś
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Roman_Maxx gościu jak tym mnie denerwujesz z tym swoim bełkotem.

Wmów wszystkim że potrzebują 200 łożysk bo 3 nie potrafią zakatować, potrzebują klocków z materiału wierzchniego statków kosmicznych, bo na zwykłych nic nie zagotują i zjedź opatrunki które przydają się bardziej do normalnych zadrapań niż ran z roweru, bo są skuteczne i umilają życie. Stary ty samotny mocno chyba jesteś.

Masz prawie 5 dych na karku a zachowanie jak hot 14 który naczytał się czegoś na wiki i strzela kumplom nazwami co by szacunek na szkolnym korytarzu zyskać.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Wole acutol i inne opatrunki w sprayu, pryskasz, piecze jak (!!!) ale po tym można zapomnieć o ranie, rana nie zbiera brudu, można z nim pływać nawet i nic się nie dzieje. ale nie polacam jak masz rany cięte np. do mięśni wtedy lepiej zszyć i dojechać na sprawdzenie, ale to już poziom hard.
Back in black
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Roman_Maxx problem w tym, że przy dobrej poniewierce otarcia (i to dość poważne) też się zdarzają , mimo zbroi i ochraniaczy.
U siebie w lesie jeżdżę tylko w nakolannikach, łokciem zdarza się zahaczyć więc taki plasterek jak znalazł.
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Roman_Maxx pisze:A może tak Koledzy, dodać tą wartość co ceny ochraniaczy jakie macie i kupić sprawdzone - pewne, ochraniacze a nie popierdułki, najtańsze jakie znaleziono na rynku?
A może kolega by pomyślał że ochraniacze nie wszędzie chronią, no chyba że jeździsz w takim stroju:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Stosowałem ten opatrunek jakieś 5 lat temu na głęboką ranę palca, dobry sprawdzony produkt i zapominamy o przywieraniu opatrunku do rany.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Cubus5 ale się Kolega popisał a tak poważnie nie wpadłeś na to, że mniej boli chronić niż bandażować - no chyba, że masz własną aptekę!
A i jeszcze jedno, jeśli myślisz iż ochraniacze nie wszędzie chronią, to używasz kiepskich ochraniaczy, czyli quiz = gdzie sobie ostatnio przyklejałeś ten super plaster?

PS. Jak zrezygnowałem z ochraniaczy reklamowanych na rzecz, działających to nie wyciągam apteczki z torby!
Kontakt:

Post autor: ravfr »

mkw podzielił się opinią o produkcie a Ty dorabiasz całą ideologię do tego. :?
mkw
Kontakt:

ravfr - dokładne. Ale to jest całkiem zabawne, jaka dyskusja się wywiązała. Poza tym nie bez przyczyny zamieściłem info w dziale "Dla początkujących"
ODPOWIEDZ