Opona niemiesci sie w wahaczu jaka doradzicie??

RepcaK
Kontakt:

Opona niemiesci sie w wahaczu jaka doradzicie??

Post autor: RepcaK »

Siema.
Mam problem co do rozmiaru opony moj starszy ma Iron Horse Maverick Trail SL i ma problem poniewaz zadna opona praktycznie sie niemiesci przymiezalismy Duro Leopard 2.6, Miniona a teraz Nokiana Gazze i ten ostatni byl najblizej niestety boczne klocki minimalnie ocieraja. Obrecze ma Reborn Black Track jaka opone doradzacie? Musi byc dosc niska i niezbyt szeroka.
Z dóry dzieki :D
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Mam dla ciebie prostą 4 stopniową metode, która rozwiąże wszystkie twoje problemy z rama.
1) Puknij sie w czoło
2) Zastanów czemu rama nie została zaprojektowana do opon 2.6''
3) Sprzedaj rame
4) Kup inna
RepcaK
Kontakt:

Tyle ze ten Gazza jest 2.3 i tez sie niemiesci a 1.95 do reborna raczej niebedzie dobrze co nie..
CompHaker
Kontakt:

Post autor: CompHaker »

Spaced w tym wypadku punkt 1 powinien wygladac: "jeb*ij baranka o sciane" :twisted:

RepcaK to nie jest rama do tego do czego chcesz ja uzywac. Tyle w temacie.
RepcaK
Kontakt:

Zacznijmy od tego ze niejest to moja rama(czytaj uwaznie). I skad wiesz w czym ma byc uzywana.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

RepcaK napisz gdzie i w czym ma być używana....
Back in black
RepcaK
Kontakt:

Uzywana bedzie do jazdy po lesie napewno nie dh. Takze w gorach ale na trasach cross country
LestatBiker
Kontakt:

RepcaK po lesie i xc 2,1 kapcia styknie w zupełności i na serio będzie dobrze. chyba że na serio chcesz takiego kolosa pakować to najlepszym rozwiązaniem będzie podpiłować pilnikiem ramę tak żeby oponka sie mieściła. możesz tez w 2 stronę tak podpiować nożykiem oponkę żeby weszła. Możesz też rozciągnać rękoma wahacz, wsadzić koło i zacisnać, ale to 2 osoby potrzebne. Zadzwoń pod ten numer wszystkiego się dowiesz:
cenzura

edit by piotrex: no kolego,za podawanie cudzego numeru na forum wlasnie zarobiles dwudniowego bana,liczac od jutra.gratuluje.
Back in black
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Punkt pierwszy najlepiej by było wykonać tak jak znajoma: http://www.youtube.com/watch?v=yYqbVvZmgvs

RepcaK Jeśli kolega chce jeździć w xc z oponami 2.6 typu duro które waży chyba ponad 1.5kg to powiedz mu, że pomylił dyscypliny. W xc stosuje się opony o wadze w granicy 500g i szerokości niewiele przekraczającej 2 cale.
RepcaK
Kontakt:

Dzieki LestatBiker za merytoryczna odpowiedz i w temacie, dobrze ze niekazales mi sie pukac w glowe.. Jakiej firmy opone bys polecil?
RepcaK
Kontakt:

GgG po pierwsze to nie koles tylko moj stary, a po drugie tylko przymierzalismy te opony bo akurat takie mialem od mojego rowera a na Reborna raczej nie zaloze opony od ukrainy
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

RepcaK pisze: moj starszy ma Iron Horse Maverick Trail SL
Spaced pisze:3) Sprzedaj rame
4) Kup inna
CompHaker pisze:to nie jest rama do tego do czego chcesz ja uzywac
GgG pisze:Jeśli kolega
Zostawię to bez komentarza...
grzesiekfrchelm
Kontakt:

Post autor: grzesiekfrchelm »

to zmień obręcz i po problemie bo ona do xc też się nie nadaje
Bike--http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=58141
http://www.lsfr.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

LestatBiker piłowanie ramy? Ja tez zaczne Ci ta kuracje polecac.

RepcaK jak ma byc XC to daj opony 1.95'' Jakies wormydrive czy larseny. Dobrze sie tocza, a ojciec pewnie nie bedzie bika xc katowac to nic o agresywniejszym bierzniku nie potrzebuje. Sam mam panaracery fire XC 2.1 ale one juz gorzej sie tocza i jakbym nie miał lasow koło domu to brałbym co wyzej.

A ze sie na reborna niemiesci to nie wazne. Na Gazzie 2.3 rower bedzie sie toczył jak słoń. Sprzedaj reborna i kup jakies tanie kołka na sensownych kompo. Na prawde za nieduze pieniadze mozna miec sensowne koła/obrecze do xc.
LestatBiker
Kontakt:

RepcaK inwestuj w maxxisa. Spaced, co taki goraczkowy ostatnio jesteś? sesja czy co? ;)
Back in black
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

RepcaK podleć do mnie to przymierzysz sobie minionka 2,35 (realne 2,15) ;)
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

Spokojnie Panowie =) sam w XC'eku miałem opony 2.35, a część znajomych ma opony 2.4

RepcaK polecam Tobie i Twojemu Tacie opony Schwalbe SmartSam 2.35 np. w wersji Sport. Bez drastycznych metod wepchniesz oponkę w wahacz. Bardzo sympatyczna w miarę uniwersalna guma która ładnie się toczy i ma dobre trzymanie.

Ewentualnie jak już koniecznie chcesz Gazzy to przytnij im boczne klocki. Łatwiej i taniej jest wrzucić inne opony niż rozciągać, podpiłowywać cokolwiek w rowerze. Tym bardziej że opony są na sezon dwa, a rower na trochę dłużej ;)

Moim zdaniem do maszyny XC opłaca się wrzucać opony max 2.4
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Killo pisze:polecam Tobie i Twojemu Tacie opony Schwalbe SmartSam 2.35 np. w wersji Sport. Bez drastycznych metod wepchniesz oponkę w wahacz. Bardzo sympatyczna w miarę uniwersalna guma która ładnie się toczy i ma dobre trzymanie.
Opona ma fabrycznie bardzo niskie klocki przez co dobrze się spisuje tylko na suchym terenie, jak trochę poleje to ślizga się niemiłosiernie. Lepiej zainwestować w coś innego o szerokości max 2,25.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Spaced
moderator
Kontakt:

LestatBiker ja jestem spokojny, tylko zmeczony i cierpliwosci mało mam. Przedsesja. To gorsze niz sesja u mnie.

A na upartego tez geax aka 2.2 wejdzie. Table topy 2.35 tez pewnie ale to pomierzyć trzeba ale te obrecze to bezsens do takiego roweru.

Killo definicja xc na dhz i definicja dirtu podobnie odbiegaja od tego co rozumieja, zawodnicy w temacie ;) Ujda smart samy ale one sa ciezkie jak na opony xc. Bardzo nawet.
ODPOWIEDZ