Zerode Bikes - Era nowych rozwiązań ?

Cubus5
Kontakt:

Zerode Bikes - Era nowych rozwiązań ?

Post autor: Cubus5 »

Jako że nikt nie wsadza to ja umieszczę i chciałbym podyskutować na temat tego systemu napędowego, jakie ma plusy, jakie minusy?
Zastosowanie 2 łańcuchów wydaje się być dość ciekawym rozwiązaniem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Jak dla mnie rozwiązanie za***ioza, ale już było na forum niedawno o tej ramce, brak efektu cofania korb, ale z kolei nie wymaga napinacza, ale nadrabia 2 łańcuchem, lekka przekładnia zamiast normalnych biegów=mniej się telepie na trasie i jest mniej do uszkodzenia, dla mnie w większości widzę plusy.
Back in black
xsnailx
Kontakt:

Post autor: xsnailx »

Generalnie mi sie podoba, duzy plus za innowacyjnaosc i ogarniecie tego w kompaktowej formie

tylko mocowanie dampera = porazka 1 strzal i amba :( no i widac jakie sily tam na damper ida ze i os sie wygiela :(
http://emes-racing.com/
http://xsnailx.pinkbike.com/
Cubus5
Kontakt:

Gearboxx wydaje się być dość lekkim. Martwi mnie ten wysunięty zbiorniczek od dampera, tylko czeka jak dostanie head'a kamieniem.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

xsnailx Jaka os sie wygiela? A tak nie ma byc przypadkowo?

super rozwiazanie, nie jest to klo jaki zazwyczaj wystepuje, zapewne daja tam jakas oslone wiec obawy na damper nie ma, problem z napendem odpada, dokrecaj gdzie chcesz, kosc zakrety tylkiem jak chcesz, piekna sprawa
Karpiel i Duncon to moje zycie
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

war23...taaa...może oś jest z gumy :twisted: co do zbiorniczka to da radę osłona jak wstarszych Giantach (tylko z karbonu)...
p.s na filmie z P.B widać że to proto bo całość nie jest jeszcze dopracowana :wink:
...Moim zdaniem...
Radix
Cubus5
Kontakt:

bamix71 widać że niedopracowana, po spawach, śrubkach i pierdółkach. Moim zdaniem rama ma potencjał i za jakiś czas może w jakimś stopniu zrewolucjonizować scenę dh (przy odpowiedniej wadze i niezawodności systemu).
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

LestatBiker pisze: nadrabia 2 łańcuchem
Zobacz, że wcale nie ma go tak dużo.
xsnailx pisze:tylko mocowanie dampera = porazka 1 strzal i amba
Wygląda, jakby dało się zamontować damper zbiorniczkiem do góry.
xsnailx pisze:no i widac jakie sily tam na damper ida ze i os sie wygiela
Też mi to tak wygląda..
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

xsnailx GgG Zastanówcie się chłopaki, no jakie siły mogą iść? Zależne od przełożenia i twardości sprężyny, nigdy większe nigdy mniejsze. To jakie linki jaki układ tu już nie ma żadnego znaczenia, zawsze potrzeba tej samej siły żeby zgnieść sprężynę x w dameprze o tym samym skoku.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
LestatBiker
Kontakt:

GgG bo nadrabia, ,,na oko" to jakby było półtora łańcucha, ale sądzę ze zawsze lżej niz z napinaczem, czyli na plus dla ramki

xsnailx mnie to wygięcie wygląda na jeden konkretny strzał, przez to się skrzywiła.

Sadzę ze o tej ramce bedzie jeszcze dosyć głośno.
Back in black
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

Cubus5...no nie pisałem że to "shit"...po dopracowaniu całości może to być całkiem fajny set pod budowę maszyny "marzeń"....jak dla Mnie...bez wypowiedzi :wink:
Radix
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

michalnz tylko dla tej samej długosci dampera. Dla róznej długosci dampera potrzeba róznych sił ;)

LestatBiker tak ale piasta alfline wazy 1500g. Oczywiscie napinacz+kaseta+ przerzutka tez swoje waza wiec różnica mniejsza ale nie jest lzej niz rama z napinaczem ;)

A co do jeczenia o zbiorniczek - projektanci widzieli jeczenie - ma być ochronka.

btw.

Obrazek
LestatBiker
Kontakt:

Spaced ale sam musisz przyznać, że to rozwiązanie w zerode jest o wiele praktyczniejsze niż standardowy układ, i w tym rozwiązaniu widać postęp, jak się przyjmie i tak będzie odchudzane/poprawiane, lub ktoś wymyśli prostszą i lżejszą piastę ;) z tego co do tej pory widziałem właśnie to jest najlepszym rozwiązaniem tzw. skrzyni biegów w rowerze.
Back in black
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Gearbox hondy nie opieral sie najpierw na rolhofie, a pozniej na przerzutce w pudełku? ;) Bo to jest lepsze rozwiazanie. Produkty g-boxxa sa słabe, to jest fajny pomysł i sie jaram ale dalej szkoda mi projektu hondy.
Tutaj troche wysoko 1.5kg wramie jest umieszczone ;) To mnie lekko zastanawia czy na jazde wpłynie.
LestatBiker
Kontakt:

Spaced honda RN 01 była zaje bista! swego czasu byłą konstrukcja ponadczasowa, i przeszła tym do legendy, aż sie dziwię ze w temacie ,,Legendy" nikt o niej nie wspomniał, i nie tylko Tobie szkoda ze tak ona skończyła. Owszem, 1,5 klocka to troszke wysoko, ale nie sądzę żeby miało to aż taki wpływ, jakby nie patrzeć i tak największy ciężar spoczywa na ... pedałach ;) Ale zobaczysz ze jakaś mądra głowa wymyśli coś jeszcze lżejszego jak tylko się tam carbon zakradnie. Fajną opcją była by właśnie piasta z biegami w środku przystosowana wyłącznie pod dh, ale z kolei na kole była by większa masa do rozpędzenia... hm.... ramka na serio daje swoimi rozwiązaniami do myślenia.
Back in black
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Rozumiem ze chodzilo o napinacz lancucha przy korbie? Fakt, nie ma tu takiego, ale nie ma tez przez to zadnej oslony zebatki. Od kiedy zgialem zebatkr e13 to zawsze jezdze z taco lub bashem.
A napinacz tez sie znajdzie w tej ramie... tylko maly, przy piascie, widac go na trzecim zdjeciu.
Co do montazu dampera zbiorniczkiem do gory, to, z tego co pamietam, walilby o DT przy pelnej kompresji zawieszenia.
Zerode wyglada fajnie, ale i tak Lahar jest dla mnie o wiele fajnieszym produktem jesli chodzi i takie wynalazki ;)
pozdro

frango
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Ciekawa ramka, prosta wizualnie - tylko kto moze mi powiedzieć jaki tu jest system zawieszenia - jednozawias? Patrząc,że wszyscy starają się obniżyć punkt cięzkości roweru , to tak jak zauważył Spaced tutaj jest strasznie wysoko. No i chyba taki system jest tylko możliwy w jednozawiasie,bo przy jakimś wirtualu to chyba by musiały dochodzić napinacze. Jestem ciekaw jak tutaj można korygować rozciaganie się łańcucha,bo na łańcuchu od zębatki tej możliwości nie widzę. Wszystko ma swoje plusy i minusy.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

co do tej krzywej tulejki to pewnie dali alu zamiast stali i się zrobiło :wink:
Moje zdanie podobnie jak kilku innych osób w temacie, rama jeszcze niedopracowana w szczegółach,ale poza tym sprzęt godny uwagi
No ride... No Life...
mitoza-mejoza
Kontakt:

Post autor: mitoza-mejoza »

To jest konstrukcja jednozawiasowa ?
Heksa_chloro_cykloheksan
ODPOWIEDZ