Spec Demo 7 czy Sx Trial ??

bambaryła
Kontakt:

Spec Demo 7 czy Sx Trial ??

Post autor: bambaryła »

Witam!
Mam kłopot tzw. decyzyjny. Nie wiem, którą ramę wybrać. Jeżdżona byłaby z Totemem solo air. Ramy byłyby z lat 2009-10.
Używana będzie do jeżdżenia po bikeparkach (zwłaszcza czeskich), żadnego racingu, skakania z mega dropów na płaskie i innych takich.
Do jeżdżenia typu xc/am oraz wycieczek mam inny rower więc w ten sposób też nie będzie używana.
A może polecicie jeszcze coś innego??

Dzięki i pozdrawiam
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

mialem okazje usiasc na demo 7 z 2009r z 66 i fajna zwinna rama
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

Ja mam okazje usiąść a nawet pojeździć od czasu do czasu na SX Trailu 2009 i po założeniu napinacza wyszła z niego kosmiczna maszynka do fr/dh http://www.pinkbike.com/photo/5588428/
Ramę ustawiłem dosyć twardo żeby była bardzo skoczna a nie kanapowata, i przy sagu około 25% zawieszenia pracuje wg mnie bajecznie (a mam porównanie do vpp w vp free i maestro w starszej glorce) :D Dzięki krótkiemu tyłowi i niskiemu suportowi jazda w zakrętach to sama przyjemność, na początku byłem nieco zrażony brakiem ośki 12x150 ale rama i bez tego jest sztywna jak cholera :) Ja bym na twoim miejscu brał definitywnie SX Traila, jest lżejszy oraz raczej zwinniejszy od Demo i nie ma dla niego miejsca w którym by sobie nie poradził :mrgreen: Jeszcze jedna mała uwaga, jakbyś już decydował się na SX Traila, a masz 180 cm wzrostu lub więcej to nie bierz eSki, ja mam eMke (mój wzrost - 180 cm) i jak ją wyprowadzali z magazynu w sklepie to myślałem, że mi prowadzą jakiś rowerek dziecięcy, bo rower taki mały się wydawał :mrgreen:
oliano_italiano
Kontakt:

Post autor: oliano_italiano »

Możesz jeszcze pomyśleć nad Iron Horse 7 point, ale ta jedynie używana. Od siebie mogę ją polecić, jest zwinna, zawieszenie bardzo ładnie pracuje, jak przystało na dw-link. Jeszcze sprecyzuj ile masz dokładnie pieniędzy do wydania, to będzie łatwiej coś znaleźć i czy musi być nowa.
gg: 5838449
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Porównaj sobie bezpośrednio geometrię obu, łatwiej będzie Ci zdecydować.

Ale jak rower nie ma mieć odchyłu w stronę "normalnego" jeżdżenia, to ja osobiście brał bym Demo 7 - myślę, że 180-185 mm to skok bardziej odpowiedni do bikeparków i do Totema. No i jakbyś planował jakieś większe hardkory, zawsze możesz zwiększyć do 195 mm :)

Ale nowy SX Trail też jest zacny... W sumie kwestia gustu i tego, jak się zgra z Totemem.
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

BANSHEE SCYTCHE;) zwinna jak cholera i skoczna jeszcze bardziej;) i nie brakuje jej mocy ani sztywności! naprawdę fajna rama
bambaryła
Kontakt:

Post autor: bambaryła »

Dzięki wszystkim za pomoc.
Temat do zamknięcia. Kupiłem Demo.
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Dobry wybór, gratuluję :)
ODPOWIEDZ