diskordia jeżeli zmniejszysz komore to po wcisnięciu powiedzmy 2/3 skoku dampera, w damperze robi ci sie takie cisnienie jak przy wcisnięciu 3/3 skoku dampera na rozkreconej komorze. (podane wartości sa wymyślone na oko) Efekt jest taki jak byś wymienił sprężyne na twardszą. Rozwiązaniem Twojego problemu jest zmiana oleju na rzadszy lub przezaworowanie.
edit
Ps. Pisząc cisnienie w damperze mam na mysli w calym damperze nie tylko w komorze powietrznej, a dzieje się tak dlatego ze w damperze na mniejszej objetosci komory jest mniej powietrza czyli jedynego ciała w damperze ktore ulega kompresji
Bottom Out DHX5 vs DHX3
Siedzę od początku.diskordia pisze:gdybyś może przeczytał cały temat
jak krowie na rowie...diskordia pisze:przy ciśnieniu 130
duża komora ma 130 psi bez wciskania, przy wciśnięciu na maksa dampera załóżmy że ma 150 psi.
mała komora ma 130 psi bez wciskania, przy wciśnięciu na maksa dampera ma już większe ciśnienie niż 150 psi dajmy na to 170 psi
duża komora może się ucisnąć więcej powietrza, mała komora może się ucisnąć tyle samo ale przy większym ciśnieniu. gdybyś miał w identyczne dampery, taki sam olej, takie samo ciśnienie w zbiorniczku i jeden z nich by miał dużą komorę, a drugi małą komorę to przy maksymalnym ugięciu w dużym zbiorniku jest mniejsze ciśnienie niż w małym zbiorniku. Mały zbiornik, większe ciśnienie, wypycha bardziej tłok.
Już widzisz zależność?
chodzi o to że przy dużej komorze i ciśnieniu 130-praktycznie wogóle nie wypycha tloka..to bez sensu- po cholerę regulacja ktora ogranicza moje preferencje?
skoro chcę damper liniowy z minimalnym ciśnieniem???a nie moge-bo jednak musze mieć skrecone do 50%bottoma lub pompowac damper na max-co sie wiąże z utwardzeniem.
KLEXUH-też chyba nie rozumiesz.
cisnienie moze sobie byc takie samo przy obu wielkościach komory.przy mniejszej zyskuje to ze damper gwałtowniej sie utwardza,wiec jednak cos wyregulowałem.
WYMIOT8-mam wrażenie że twoja uwaga o zmianie oleju -jest jedyna sensowną w tym temacie.
WIN -w takim razie podobny efekt spowolnienia powrotu przy duzej komorze -powinni miec wszyscy uzytkownicy-a jednak pare osób pisze ,że nie zauważyło takiej zależności
skoro chcę damper liniowy z minimalnym ciśnieniem???a nie moge-bo jednak musze mieć skrecone do 50%bottoma lub pompowac damper na max-co sie wiąże z utwardzeniem.
KLEXUH-też chyba nie rozumiesz.
cisnienie moze sobie byc takie samo przy obu wielkościach komory.przy mniejszej zyskuje to ze damper gwałtowniej sie utwardza,wiec jednak cos wyregulowałem.
WYMIOT8-mam wrażenie że twoja uwaga o zmianie oleju -jest jedyna sensowną w tym temacie.
WIN -w takim razie podobny efekt spowolnienia powrotu przy duzej komorze -powinni miec wszyscy uzytkownicy-a jednak pare osób pisze ,że nie zauważyło takiej zależności