Szprycha (rodzaj, różnica)

Rafcik
Kontakt:

Szprycha (rodzaj, różnica)

Post autor: Rafcik »

Witam, odrazu pisze do admin'ów i mod'ów ze czytałem tematy stare ale nie znalazłem tego czego oczekuje ;)

A wiec tak jak w temacie jesli ktos sie zna na szprychach rowerowych, bardzo bym prosił o napisanie czym sie wyrózniają, jakie są plusy jakie minusy, i z czego zostaly zrobione, do czego sie nadają, i KTORE sie opłacają w kupnie jakosc/cena. A są to szprychy :
-Sapim
-Dartmoor
-DT Swiss (Champion)

I przypominam ze chce porównania, BEZ nypli!

Dziękuje i pozdrawiam ;)
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

A sapim jaki? Bo jest ich coś 15 rodzajów.

W każdym razie, w dobrze zaplecionym kole rodzaj szprychy nie ma większego znaczenia.
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Tak jak pisze uzurpator , raczej nie ma to znaczenia - przynajmniej w modelach które podałeś. Dartmoory mają ten "+", że są w kolorkach. Niby mają zwiększoną średnice przy główce ale i tak chyba to nie robi żadnej różnicy. Dodam, że posiadałem szprychy dartmoora wraz z ich nyplami i było ok, ani jedna szprycha czy nypel nie pękł. Koła zawsze miałem dobrze zaplecione, obawy o urwanie nypla podczas centrowania były, ale nic się nigdy nie stało.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

He he, ale pytanie :). Równie dobrze można by zapytać: Który rower lepszy Giant czy KTM czy Spec? Jak już porównywać to konkretne modele. Te droższe są cieniowane żeby zejsć z wagi. Jednak najważniejsze jest dobre zaplecenie koła, wtedy nawt podstawowy model Sapima po 1pln/szt. będzie ok.
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

mam dt w specu przy mojej wadze 110 kg nic sie nie dzieje przy poteznym strzale w obrecz obrecz do kasacji rant piasty zgiety a szprychy i nyple cale
Rafcik
Kontakt:

Post autor: Rafcik »

No chcecie wiedzec jakie dokłądnie to : Darty, a DT Champion, a Sapim
Leader a Race.
No ogolnie wiem ze jak dobrze zaplecione to zwykłe dadzą rady, ale roznica jakas taka bardziej dokładna SAMEJ szprychy ;)
http://rafcik.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ