Stery pół zintegrowanie

Rasty
Kontakt:

Stery pół zintegrowanie

Post autor: Rasty »

Witam!

Zakupując mojego nowego Horneta, skazałem się na zakup sterów pół zintegrowanych. Nie mam żadnego pojęcia w tej dziedzinie, a chciałbym, żeby każda część zakupiona przeze mnie działała jak najdłużej. Jeśli ktoś ma wystarczające pojęcie w tym temacie aby mi pomóc, byłbym wdzięczny :wink:

Ale, przejdźmy do sedna. Poszukuję sterów pół zintegrowanych pod główkę 1 1/8 cala, powiedzmy w kwocie 100 zł +/-. Wymagam od nich aby były w jak największym stopniu bezobsługowe, wytrzymałe. Wszelkie propozycje mile widziane.

Pozdrawiam!
;]
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Rasty
Kontakt:

wojtasu, zapomniałem tylko dodać, że te Orbitki rozważam :wink: Nawiasem mówiąc, czym różnią sie stery pół zintegrowane od zintegrowanych, a czym od zwykłych?
;]
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o wymiary ;)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Tu masz ciekawe kompendium wiedzy o sterach :) http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/stery.html
A od siebie moge polecić Ritchey Pro. Mam je już długi czas w xciaku. Dobre łożyska, mocne i tanie bo kiedyś po 79zł chyba nawet na Allegro były.
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

W mojej bazooce miałem kiedyś stery VP. Kosztowały 80zł ( nie miałem wtedy nic innego pod ręką a bardzo mi się spieszyło;) ), miały alu miski i łożyska "maszynowe". W ramie miałem boxxera ( 200mm ) dosyć wysoko wyciągniętego i przy okazji zero problemów z łożyskami sterów;). Ritchey to też dobra opcja.
ps. w takich sterach trzeba bardziej niż w tradycyjnych uważać na luzy, więc kontrola przede wszystkim ;)
Rasty
Kontakt:

OK, czym więc różnią się stery zintegrowane od pół zintegrowanych? Chodzi mi o główne różnice.
;]
Misiog
Kontakt:

Post autor: Misiog »

Rasty Wszystko masz na stronie podanej przez Bombell, ale podsumowując, to różnią się tym, że mając pół-zintegrowane stery musisz nabić miskę do ramy, a w zintegrowanych wkładasz bezpośrednio łożysko. Od siebie polecę jeszcze budżetowe vp a41ac, miałem swego czasu przez ponad rok i absolutnie nic z nimi nie robiłem przez cały czas użytkowania.
Rasty
Kontakt:

OK, dzięki. Mam już mniej więcej obraz tego wszystkiego w głowie :wink:
;]
ODPOWIEDZ