Marzocchi Monster- tolerancja pasowania śrub a wiek sprzętu

LestatBiker
Kontakt:

Marzocchi Monster- tolerancja pasowania śrub a wiek sprzętu

Post autor: LestatBiker »

Witam. Ostatnio napotkał mnie dziwaczny problem z monsterem, mianowicie za nic nie mogłem dokręcić lagi z regulacjami kompresji, przez to że beczka znajdująca sie w tłumniku obracała sie. Kiedy postanowiłem ją przykleić, przy dokręcaniu okazało sie ze obraca sie cały tłumnik i za nic nie mogłem tego skręcić. Próbowałem ten tłumnik jakoś przykleić, zablokować, i nic to nie dało, kiedy zaś spróbowałem dokręcić tłumnik śrubą od lagi z tłumieniem (to ta bez regulacji) pięknie złapało. Śruba te jest krótsza, więc zrobiłem eksperyment. Na koniec tłumnika nałożyłem podkładkę 1mm, nasunąłem lage, i też pięknie złapało właściwą śrubą. Wtedy wpadłem na pomysł, żeby odjąć od śruby 1 zwój gwintu, zakreciłem i gotowe. Podziałało. Stąd moje pytanie: Czy to możliwe żeby po kilku przykreceniach/odkręceniach beczka lub śruba jakoś się wydłużyły lub straciły fabryczną tolerancję pasowania przez serwis/eksploatacje ? Macie moze jakieś inne pomysły czym jeszcze może byc spowodowana taka przypadłość?
Back in black
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie mogłeś po prostu założyć sprężyny, docisnąć nią tłumik do podłogi i ostrożnie dociągnąć śrubę?
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Jeśli faktycznie nastąpiło takie wyciągnięcie to ja bym się zastanawiał kiedy strzeli...
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

pietryna Powodzenia, zakrecałem nawet jak wszystko było na maxa ściśnięte i nic

szczerb_ właśnie mnie to zastanowiło, ale wszystko jest ok, tylko głowie się jakim cudem mógł zajść taki problem z dokręceniem. U kumpla było tak samo, ale przykleił beczkę i dokręcił się. U mnie musiałem odjać 1 zwój gwintu.
Back in black
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

pietryna pisze:Nie mogłeś po prostu założyć sprężyny, docisnąć nią tłumik do podłogi i ostrożnie dociągnąć śrubę?
Monster to nie 888, tłumik jest zupełnie inny, dociskanie g***o Ci da. Tłumik ma wymienną końcówk w którą wkręcasz śrube. Końcówka ta jest na pierścień blokujący (coś w tylu segera). Tłumik może stać w miejscu, a tzw. beczka, w którą wkręca sie śrubę od dołu może sie obracać w tłumiku.

http://www.pinkbike.com/photo/6081430/
szczerb_ pisze:Jeśli faktycznie nastąpiło takie wyciągnięcie to ja bym się zastanawiał kiedy strzeli...
właśnie tu nie ma co strzelić... ;|
ODPOWIEDZ