Strojenie DHX5
Strojenie DHX5
Jeśli jest taki temat to proszę o linka..
Nabyłem ramę specialized demo 8 2008 z damperem dhx5 i sprężyną 600 (mam jeszcze 550, 450, 400 ale delikatnie krótsze ..od dampera 200mm)
Chciałbym abyście wyjaśnili mi dokładnie jak najlepiej dobrać ustawienia pod racing..
Nurtujące kwestie:
-Nie wiem dokładnie jak będzie zachowywał się przy zmianie ustawienia pro pedal
-Zastanawiam się która sprężynę założyć i ile nabić psi..
-Oczekuje aby skok był raczej progresywny i pluszowy sag ok 33% wolę rower który bardziej się klei do ziemi niż lata, ale mam problemy z efektywnym bunny hopem na fullach a szczególnie teraz po zmianie ramy to może okazać się uciążliwe, więc szukam jakiegoś uniwersalnego rozwiązania.
Ważę około 80kg
Nabyłem ramę specialized demo 8 2008 z damperem dhx5 i sprężyną 600 (mam jeszcze 550, 450, 400 ale delikatnie krótsze ..od dampera 200mm)
Chciałbym abyście wyjaśnili mi dokładnie jak najlepiej dobrać ustawienia pod racing..
Nurtujące kwestie:
-Nie wiem dokładnie jak będzie zachowywał się przy zmianie ustawienia pro pedal
-Zastanawiam się która sprężynę założyć i ile nabić psi..
-Oczekuje aby skok był raczej progresywny i pluszowy sag ok 33% wolę rower który bardziej się klei do ziemi niż lata, ale mam problemy z efektywnym bunny hopem na fullach a szczególnie teraz po zmianie ramy to może okazać się uciążliwe, więc szukam jakiegoś uniwersalnego rozwiązania.
Ważę około 80kg
Pro pedal to zawór tłumienia kompresji. Zwiększenie go, przymuli damper. Jak masz za miękką sprężynę to możesz lekko podkręcić lub jeśli nie chcesz aby za szybko wpadał do końca.
Bottom out. W praktyce im mniejsza komora tym bardziej progresywny. Możesz spróbować wkręcić komorę na maks i zmniejszyć ciśnienie do minimum. Jak będzie za progresywny to wykręcasz dobijając powietrze żeby zachować ciśnienie. U mnie wykręcona na minimum powodowała że damper chodził jak ciepły nóż w maśle a wkręcona + 180psi powodowała że nie mogłem go dobić. Jakieś 70% skoku było używane(sprężynę lekko za miękką chyba miałem).
Nikt ci nie powie jak go ustawić... przecież to nie jest tak że wszyscy mają tak samo jak race i wszyscy tak samo jak latają z budynków. Sam musisz do tego dojść.
Bottom out. W praktyce im mniejsza komora tym bardziej progresywny. Możesz spróbować wkręcić komorę na maks i zmniejszyć ciśnienie do minimum. Jak będzie za progresywny to wykręcasz dobijając powietrze żeby zachować ciśnienie. U mnie wykręcona na minimum powodowała że damper chodził jak ciepły nóż w maśle a wkręcona + 180psi powodowała że nie mogłem go dobić. Jakieś 70% skoku było używane(sprężynę lekko za miękką chyba miałem).
Nikt ci nie powie jak go ustawić... przecież to nie jest tak że wszyscy mają tak samo jak race i wszyscy tak samo jak latają z budynków. Sam musisz do tego dojść.
tatuator sprezyny sie nie ustawia na forum tylko zaklada sie i sprawdza sag, potem koryguje. Sprawdz ile ci sag wychodzi zamiast pytac ludzi na forum bo to jest smieszne.
Propedal to tłumienie kompresji początka skoku. Nie wpływa praktycznie w zadnym stopniu na progresje, a na stabilnosc/bujanie w początkowej fazie.
Odbicie wiadomo
Bottom out - sugeruje nie dawac za duzo. Demo latwo nie dobijesz. Daj jakas posrednia wartosc.
Ogolnie to stary cholera forum nie jest od ustawien dampera. Poczytaj w instrukcji co robia dane ustawienia, a potem ustaw pod siebie. Po to sa te pokretła zebys nimi krecił. Jakby wszystko dało sie zdalnie ustawic to moze powinienes dhx'a 3 miec
Propedal to tłumienie kompresji początka skoku. Nie wpływa praktycznie w zadnym stopniu na progresje, a na stabilnosc/bujanie w początkowej fazie.
Odbicie wiadomo
Bottom out - sugeruje nie dawac za duzo. Demo latwo nie dobijesz. Daj jakas posrednia wartosc.
Ogolnie to stary cholera forum nie jest od ustawien dampera. Poczytaj w instrukcji co robia dane ustawienia, a potem ustaw pod siebie. Po to sa te pokretła zebys nimi krecił. Jakby wszystko dało sie zdalnie ustawic to moze powinienes dhx'a 3 miec

nie mialem doczynienia dotychczas z taka iloscia regulacji. forum jest miedzy innymi do tego aby ludzie sobie pomagali w takich sytuacjach. zapytalem o sprezyne gdyz nie chce mi sie za kazdym rwzem rozkrecac wachaczy aby je sprawdzic (teraz wsadzilem 400x2,7 i mam okolo 30 % sagu. Napompowalem ok 140psi. bottom 75%propedal 25% dzieki za wskazowki
Szukam jeszcze info co do ustawienia geometri tym adapterem do dampera...
A o ustawieniach piszą na stronie speca trzeba tylko troche pogrzebać.. dość popularny damper więc wrzucam.
http://cdn.specialized.com/OA_MEDIA/pdf ... dix_r1.pdf
A o ustawieniach piszą na stronie speca trzeba tylko troche pogrzebać.. dość popularny damper więc wrzucam.
http://cdn.specialized.com/OA_MEDIA/pdf ... dix_r1.pdf
regulacja bottom out bez zdejmowania dampera z demo 8 jest ciezko dostępna a aby wyjąć damper musisz przynajmnie odkręcić górny wachacz.. co się czepiasz? Chciałem to załatwić jak najmniejszym wkładem pracy i bez ryzyka że coś zepsuje.tatuator pisze:-Nie wiem dokładnie jak będzie zachowywał się przy zmianie ustawienia pro pedal
Przeciez nie zapytałem się na ile kliknięć mam ustawić propedal
Te informacje które tu uzyskałem były bardzo pomocne i teraz już mniej więcej wiem o co biega. Jak bym nie miał sprężyn o róznych twardościach to bym polegał bardziej na opiniach użytkowników tego modelu z tym damperem (biorąć pod uwagę ich wagę) niż na kalkulatorach które bywają niedokładne/niezrozumiałe.. tak przy okazji to który byś polecił?
Spaced pisze:A wyjecie dampera z ramy trwa chwile
I ponawiam pytanie w kwestii ustawienia geo.. seryjnie jest slacker czy steeper?