Fotografia rowerowa, jaka ogniskowa
Fotografia rowerowa, jaka ogniskowa
Nosze się z zamiarem kupna taniej lustrzanki z dualkitem, do tego chciałbym 3-ci jasny obiektyw o stałej ogniskowej, moje pytanie do Was jest następujące: jaka ogniskowa sprawdza się najlepiej do zdjęć DH w lesie? Ja oczywiście wiem że nie da się powiedzieć konkretnie, ale chodzi mi o taką najbardziej uniwersalną, taką której będę używał najczęściej, sam myśle o 50mm, albo 80mm ale z racji że nie miałem jeszcze okazji fotografowania lustrzanką w lesie chciałbym poznać wasze zdanie. Pzdr. 

80mm moze byc za dlugie i bedziesz musial odchodzic. Bardziej byl celowal w cos krotszego i najwyzej przekadrujesz. Chociaz zawsze powtarzam, ze nie po to sie zdjecia robi, zeby je cropowac...
Domyslam sie, ze dual kit to dla Ciebie ~18-50 + 50-200? Nie mam doswiadczenia w fotografii sportowej, ale to bedzie za ciemne. Trzeba doswietlac. Wiec moze zamiast jasnej stalki na poczatek lampa?
I wiesz, ze jasna stalka (1.4 / 1.7)) z AF nie bedzie najtansza? Jak masz juz pojecie o fotografowaniu mozesz sie zmierzyc z manualnym. Chociaz w DH (ruch) moze byc frustrujace na poczatku.
Domyslam sie, ze dual kit to dla Ciebie ~18-50 + 50-200? Nie mam doswiadczenia w fotografii sportowej, ale to bedzie za ciemne. Trzeba doswietlac. Wiec moze zamiast jasnej stalki na poczatek lampa?
I wiesz, ze jasna stalka (1.4 / 1.7)) z AF nie bedzie najtansza? Jak masz juz pojecie o fotografowaniu mozesz sie zmierzyc z manualnym. Chociaz w DH (ruch) moze byc frustrujace na poczatku.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jeśli jakaś "stałka" to jak już wspomniano jasność 1.4/1.7 od siebie polecę ogniskową 28mm, 50mm to tak w ostateczności i niekoniecznie musi być drogo z AF zależy jakiego systemu używa.
Z lampą zewnętrzną też dobry pomysł bo przy okazji możesz sobie i nocne sesje robić, ale to już Twój wybór.
Powiedz coś więcej ile się zajmujesz fotografią, jaki chcesz system itd.

Z lampą zewnętrzną też dobry pomysł bo przy okazji możesz sobie i nocne sesje robić, ale to już Twój wybór.
Powiedz coś więcej ile się zajmujesz fotografią, jaki chcesz system itd.
...?
Systemu nie używam żadnego, będzie to mój pierwszy aparat z wymienną optyką, do tej pory jedyną styczność miałem cykając kilka zdjęć ap kolegi.Szakal Boss pisze:niekoniecznie musi być drogo z AF zależy jakiego systemu używa
Przymierzając się do zakupu trochę szperam w internecie, niestety na forach fotograficznych nie za bardzo chcą pomagać jeśli nie ma się do wydania ponad 5k albo nie jest się kobietą, tak więc z własnych przemyśleń narazie stawiam na Canona. Jest duży wybór szkieł, a stałke 50mm f/1.8 z AF da się kupić za kwoty trzycyfrowe. Canon ma w ofercie też przystępne Body dla początkujących 1000D, albo 500D.Szakal Boss pisze:jaki chcesz system
Dokładnie tak, zdaje sobie sprawę z "ułomności" tych obiektywów, ale poza DH napewno będę chciał pocykać trochę u cioci na imieninach, na jakieś imprezie, na jakimś plenerze krajobraz, może jakieś robaki w makro, tylko dla własnej satysfakcji więc wydaje mi się że taki zestaw da mi tą uniwersalność, czy się mylę?podnietek pisze:~18-50 + 50-200
Wiadomo że jak na początkującego amatora chciałbym wydać jak najmniej i jak najmądrzej te pieniądze. Dlatego prosiłbym Was o jakieś doradzenie w tym temacje. Czy tok myślenia jakim podążam ma sens?
Zalezy co masz... nie ma sensu wydawac kupe kasy na lustro gdy posiadasz slabiutkie body z niewieloma mozliosciami, w pelni wystarczy ci 18 -55 tzw Kit oraz 18-115 tez kit, oba maja swiatlo 3.5-5.6 wiec nie sa za ciemne, jezeli jednak chcesz wyciagnac z zdjecia na prawde fajny efekt polece tzw. stalke czyli 50 mm z swiatlem 1.8, moze nie jest ona w tej wersji za szyba, sa wersje z swiatlkiem 1.4 szybsze ale za to 1.8 kosztuje raptem 300 zl dla nikona dla canona nawet mniej... dzieki malej przeslonie ostrzy i pieknie rozmazuje tlo, chodz wiadomo zdjecia nie robisz aparatem i obiektywem ale tez soba calym, technia panoramowania, czyli sledzenia obiketu w ruchu za pomoca pola ostrosci z trybem ciaglej ostrosci w aparacie rozmazuje tlo dynamicznie i wychodzi super efekt.
Karpiel i Duncon to moje zycie
-
- Kontakt:
Cza.Ha Canon 1000D z tego co pamiętam był najczęściej kupowanym lutrem w ubiegłym roku bo tani i wystarczający dla początkującego.
18-55mm (nie wiem jak inne, ale u mnie tyle ma) zwykle ma się w standardzie z body i powiem że nie są takie złe choć niektórzy narzekają że nieładne kolory i takie tam... wystarczy dobre ustawienia (precz z auto) i światło, a zdjęcie wyjdzie ładnie.
Minimum będziesz musiał wydać 2-2.5k jeśli ma być na dłuższy czas i nówka. Zwróć uwagę też na lustra od Sony do których pasują obiektywy Minolty, a one są bardzo tanie... taką stałkę 50mm f/.2.8 kupisz za 500zł, a 28mm f/.1.4 możesz wyrwać za 800zł oczywiście +/-
Zastanów się też na lampą zewnętrzną bo dużo pomaga szczególnie w pomieszczeniach gdzie światło masz stałe i zwykle ciemne, co prawda możesz doświetlić wbudowaną tyle że nie są aż takie dobre bo nie rozpraszają światła i biją prosto. Ustawienia też są ważne podkreślam
Standardowe obiektywy mają takie niby macro w sobie do 25cm ostrzenie bodajże czyli na początek w miarę ujdzie.
18-55mm (nie wiem jak inne, ale u mnie tyle ma) zwykle ma się w standardzie z body i powiem że nie są takie złe choć niektórzy narzekają że nieładne kolory i takie tam... wystarczy dobre ustawienia (precz z auto) i światło, a zdjęcie wyjdzie ładnie.
Minimum będziesz musiał wydać 2-2.5k jeśli ma być na dłuższy czas i nówka. Zwróć uwagę też na lustra od Sony do których pasują obiektywy Minolty, a one są bardzo tanie... taką stałkę 50mm f/.2.8 kupisz za 500zł, a 28mm f/.1.4 możesz wyrwać za 800zł oczywiście +/-
Zastanów się też na lampą zewnętrzną bo dużo pomaga szczególnie w pomieszczeniach gdzie światło masz stałe i zwykle ciemne, co prawda możesz doświetlić wbudowaną tyle że nie są aż takie dobre bo nie rozpraszają światła i biją prosto. Ustawienia też są ważne podkreślam

Standardowe obiektywy mają takie niby macro w sobie do 25cm ostrzenie bodajże czyli na początek w miarę ujdzie.
...?
Cza.Ha a może nikon?
Jak nie masz zamiaru bardziej się wgłębiać to chyba jednak do nikona za mniejsza kasę kupisz lepsze obiektywy (amatorskie).
Ja osobiście używam 35 mm 1.8, 50 1.8 i "kit-a" 18-105 i daje radę do tego lampa błyskowa.
Powiedz jak masz budżet to coś lepiej będzie dopasować.
Aha co do sportu to body jak najszybsze i oczywiście szybka karta(y).
Ja bym na twoim miejscu zastanowił się nad taką kolejnością:
1) body + jeden obiektyw z przedziału 35-80 mm (najbardziej uniwersalne)
2) lampa błyskowa im mocniejsza tym lepsza do lasu (ewentualnie dwie)
3) kolejne obiektywy
tu masz zdjęcia z nikona d90 + 35mm +18-105
https://picasaweb.google.com/przemyslaw ... ar30052010#
Jak nie masz zamiaru bardziej się wgłębiać to chyba jednak do nikona za mniejsza kasę kupisz lepsze obiektywy (amatorskie).
Ja osobiście używam 35 mm 1.8, 50 1.8 i "kit-a" 18-105 i daje radę do tego lampa błyskowa.
Powiedz jak masz budżet to coś lepiej będzie dopasować.
Aha co do sportu to body jak najszybsze i oczywiście szybka karta(y).
Ja bym na twoim miejscu zastanowił się nad taką kolejnością:
1) body + jeden obiektyw z przedziału 35-80 mm (najbardziej uniwersalne)
2) lampa błyskowa im mocniejsza tym lepsza do lasu (ewentualnie dwie)
3) kolejne obiektywy
tu masz zdjęcia z nikona d90 + 35mm +18-105
https://picasaweb.google.com/przemyslaw ... ar30052010#
pplaymo jeśli chodzi o budżet to naturalnie chciałbym wydać jak najmniej, tym bardziej że to czystko amatorska zajawka. Byłbym zadowolony mieszcząc się w 2500zł, oczywiście jest możliwość dołożenia dodatkowej kasy jeśli okaże się to niezbędne, albo znacznie podniesie walory mojego zestawu. Ale tak czy siak na d90 nie starczy napewno:) A na jakiejś stronie dla fotografów znalazłem takie zdanie "Nikon d3000 dostał miano najbardziej szumiącej puszki w dziejach
"
Dlatego nie szukałem zbyt głęboko o Nikonach, ale jeśli polecisz mi jakiś tani model to chętnie się nad nim zastanowie.
1).
Myślałem też o Olympus e-450 i e-620, ten pierwszy jest najtańszy z wszystkich aparatów a wyczytałem że kitowe obiektywy Zuico są całkiem dobre, niestety nie posiada tego co starszy brat 620 czyli stabilizacji.
Mam straszny mętlik w głowie, byłbym wdzieczny jak ktoś doświadczony doradziłby mi jakiś konkretny system, biorąc pod uwagę moje potrzeby.
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cy ... 1657vs1481 tutaj porównanie tańszych body branych pod uwage, (nikon warunkowo)
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cy ... 1655vs1649 a tutaj te droższe, dla nich prawdopodobnie musiałbym trochę naciągnąć budżet.
2).

Dlatego nie szukałem zbyt głęboko o Nikonach, ale jeśli polecisz mi jakiś tani model to chętnie się nad nim zastanowie.
1).
Szczerze mówiąc myślałem o Sony A450, ale tym co przykuło moją uwagę była szybkość 7fps która deklasuje konkurencje (przynajmniej na papierze) i opcja 5-cio letniej gwarancji, stabilizacja obrazu w korpusie też ma plusy bo obiektywy z oznaczeniem IS (canon) czy VR(nikon) są droższe od tych zwykłych.Szakal Boss pisze:Zwróć uwagę też na lustra od Sony do których pasują obiektywy Minolty, a one są bardzo tanie...
Myślałem też o Olympus e-450 i e-620, ten pierwszy jest najtańszy z wszystkich aparatów a wyczytałem że kitowe obiektywy Zuico są całkiem dobre, niestety nie posiada tego co starszy brat 620 czyli stabilizacji.
Mam straszny mętlik w głowie, byłbym wdzieczny jak ktoś doświadczony doradziłby mi jakiś konkretny system, biorąc pod uwagę moje potrzeby.
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cy ... 1657vs1481 tutaj porównanie tańszych body branych pod uwage, (nikon warunkowo)
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cy ... 1655vs1649 a tutaj te droższe, dla nich prawdopodobnie musiałbym trochę naciągnąć budżet.
2).
Lampy są dla mnie wielką niewiadomą, na allegro można znaleźć modele za 100zł i takie za 1000zł, a na oko nie wiele się różnią i nie zabardzo rozumiem tak dużą różnice w cenie, dlatego czy moglibyście mi przybliżyć jaką lampe opłaca się kupić?pplaymo pisze:2) lampa błyskowa im mocniejsza tym lepsza do lasu (ewentualnie dwie)
-
- Kontakt:
Cza.Ha nie wiem czy zaglądałeś na to forum:
http://forum.nikoniarze.pl/index.php ale polecam bo naprawdę dużo można się dowiedzieć. ( ps mam nadzieje, że zieloni nie będą źli za linka
)
No na d90 trochę mało, a co o d80? (no chyba, że musi być nowy?)
Taki zestaw D80 plus 50 1,8 to ci jeszcze zostanie na jakiś statyw.
Fajną lampę na początek to nissin d622.
Na temat sony nie wypowiadam się, żadna mi nie leżała dobrze w ręce, a to dla mnie też ważny argument za puszką. Przejdź się do MediaMarkt lub czegoś podobnego, pomacaj aparaty i zobacz co Ci będzie dobrze leżeć w ręce. Ergonomia to ważny aspekt.
Las3k_91 Ldz
np do takich ujęć:

Samyang 8mm to jest rybie oko, nie wszystkim to pasuje i nie nadaję się na pierwszy obiektyw, szczególnie do nauki fotografowania.
http://forum.nikoniarze.pl/index.php ale polecam bo naprawdę dużo można się dowiedzieć. ( ps mam nadzieje, że zieloni nie będą źli za linka

No na d90 trochę mało, a co o d80? (no chyba, że musi być nowy?)
Taki zestaw D80 plus 50 1,8 to ci jeszcze zostanie na jakiś statyw.
Fajną lampę na początek to nissin d622.
Na temat sony nie wypowiadam się, żadna mi nie leżała dobrze w ręce, a to dla mnie też ważny argument za puszką. Przejdź się do MediaMarkt lub czegoś podobnego, pomacaj aparaty i zobacz co Ci będzie dobrze leżeć w ręce. Ergonomia to ważny aspekt.
Las3k_91 Ldz
np do takich ujęć:
Samyang 8mm to jest rybie oko, nie wszystkim to pasuje i nie nadaję się na pierwszy obiektyw, szczególnie do nauki fotografowania.
-
- Kontakt:
Cza.Ha Jak już Sony to lepiej troszkę dołożyć i np. kupić a550 która też ma 7kl/s i do tego wbudowany HDR który jest bardzo chwalony przez użytkowników i należy do lustrzanek półprofesjonalnych czyli byś miał na długi czas. Możesz też sprawdzić a33 są w pl od września ubiegłego roku mają 7kl/s i możliwość nadrywania filmów full HD jeśli by Cie zainteresowało.
Albo jak pplaymo radzi coś z Nikona tylko mało co ten system obsługiwałem rozstaw przycisków jest podobny do tych Sony więc jakbyś chciał kiedyś zmieniać na któryś z tych nie będzie problemu. Możesz też iść właśnie do media markt popatrzeć sobie i pomacać.
Lampy Zewnętrzne to lepiej te droższe wiadomo, rozpraszają lepiej światło czy większy zasięg mają niż te słabsze.
Canona obsługiwałem parę i jakoś mi nie podchodzi, a Olympusa nie miałem nigdy w rękach więc siedzę cicho.
Albo jak pplaymo radzi coś z Nikona tylko mało co ten system obsługiwałem rozstaw przycisków jest podobny do tych Sony więc jakbyś chciał kiedyś zmieniać na któryś z tych nie będzie problemu. Możesz też iść właśnie do media markt popatrzeć sobie i pomacać.
Lampy Zewnętrzne to lepiej te droższe wiadomo, rozpraszają lepiej światło czy większy zasięg mają niż te słabsze.
Canona obsługiwałem parę i jakoś mi nie podchodzi, a Olympusa nie miałem nigdy w rękach więc siedzę cicho.

...?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Możesz też kupić adapter do starych obiektywów na M42. Kupisz tanio ładny jasny obiektyw ze stałą ogniskową. Minus taki, że to full manual
Ale fotki wychodzą spoko.
Mój D80 + helios 58mm f2 (taki http://foto.recenzja.pl/Subjects-index- ... id-32.html )
Tutaj jak było ciemno
http://www.pinkbike.com/photo/4411830/
A tutaj jak jasno
http://www.pinkbike.com/photo/4437800/

Mój D80 + helios 58mm f2 (taki http://foto.recenzja.pl/Subjects-index- ... id-32.html )
Tutaj jak było ciemno

http://www.pinkbike.com/photo/4411830/
A tutaj jak jasno

http://www.pinkbike.com/photo/4437800/
Szakal Boss no wlaneie ze oszlales, sony to gowno, co jedyne sony robi dla nikona i canopna matryce, ale cala reszta to gowno!!! a33 fajne fajne, nie ze ma 7 klatek, ze masz full HD a to ze jest polprzezroczyste lustro w niej, ostrzy kosmicznie szybko oraz... potrafi sie spalic po 2 godzinach filmowania robienia zdjec, takie to sa wspaniale aparaty,
Nie pakuj sie NIGDY w manuala! nie wiem wogole jak mozna fotografowac sport, sport na dodatek mega szybki i zmienny co do kierunku obiektu obiektywem manualnym... to chyba nie wiem co masz, ulltrsonic system od Sigmy w rece
Nie pakuj sie NIGDY w manuala! nie wiem wogole jak mozna fotografowac sport, sport na dodatek mega szybki i zmienny co do kierunku obiektu obiektywem manualnym... to chyba nie wiem co masz, ulltrsonic system od Sigmy w rece
Karpiel i Duncon to moje zycie
-
- Kontakt: