>>WZROST CEN ??!!!!!!!!!<<

Karol85
Kontakt:

Post autor: Karol85 »

Sami ekonomi.............. :-)
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
goRz
Kontakt:

Post autor: goRz »

Łączek rower najlepiej kupowac pod koniec sezonu !

FAjnie, że ceny ropy (wojna w Iraku) nie wpływaja na ceny WSZYSTKIEGO!! Jak ktos tak twierdzi to jest poj**** ropa = transport a transportować trzeba wszystko !!
Sorry, co do tej Argentyny to jakim ona jest niby potentatem ??
"Hey ho lets go!"
m4kar0n
Kontakt:

Post autor: m4kar0n »

tez to czytalem.... na reklamie w darmowej gazecie DZIEN DOBRY :| niewiem czy wiarygodne :P
GG:3376530
m4kar0n
Kontakt:

Post autor: m4kar0n »

tez to czytalem.... na reklamie w darmowej gazecie DZIEN DOBRY :| niewiem czy wiarygodne :P
GG:3376530
Friki MUD
Kontakt:

Post autor: Friki MUD »

hehe ja tez w Tym czytałem i jeszcze w wyborczej było to samo ;/
http://chudy.pinkbike.com/
foghorn
Kontakt:

Post autor: foghorn »

O K U R W A !!!!!!!!

jest problem!

rozumiem wzrost cen,na rynku swiatowym!dlaczego? bo jak kazdy wie 4x,dh,street itd to sa jedna z najmodniejszych dyscyplin rowerowych na swiecie,codziennie na ulicach pojaiwa sie nowy biker w tym stylu.Stad bardzo droga grupa sainta (nie dla polakow jednak) i ogolny wzrost cen amortyzatorow,ram i soprzetu typu hardcore!

ale cos o Polsce!!

trzeba tu rozpatrzec dwa aspekty:

-ceny np:(manitou czy marcoka) sa za granica albo w podobnej cenie,albo poprostu tansze,bierzemy tu pod uwage np:wlochy,usa,niemcy itd ,ale place za granica tych ludzi sa dwa,trzy razy wieksze od naszych!!! wiec podnisienie cen w podanych przeze mnie krajach ma sen (ze wzgeldu na ich place i mozliwosc zarobienia wiekszych pieniedzy przez producenta)

-polska dystrybucja: i tu juz sie pojawia inny temat - a mianowicie! jak sobie (wszyscy) wyobrazamy podniesienie cen i tu za przyklad daje marcoka (polskiego dystrybutora nie wymienie-chodz kazdy go zna-bo znowu bede mial wojne z kolejnym polska firma ) jezeli polski dysrybutor tych amorow i tak juz przyjebal taka marze ze sie posralismy i kazdy z nas nieraz po kilkanascie miesiecy zbieral na wymarzonego amora.WIEC JAKI WZROST CEN??????? za przyklad podam z1 freeride qr20 -w polsce kosztuje 3600zl!!!!! w niemczech mozna kupic za okolo 2500zl,we wloszech 2000zl,w usa okolo 2500-3000zl a zobaczie jakie oni maja pensje!!!!!!

wiec wzrost cen na polskim rynku tylko spowoduje wzrost zakupowanych towarow za granica, jeszcze wiecej zaczna zarabiac ci ktorzy przywoza z zagranbicy amory,ramy czy cale rowerki,bo bedzie to duzo tansze i tyle!

moim zdaniem,podniesienie cen jak mowicie o 20% tylko spowoduje zalamanie na rynku,otworzy droge firmom ktore produkuj tani kiepski sprzet.I do czego to podobne zeby amortyzator rowerowy byl 2,3 krotnie drozszy od amortyzatora do motocykla
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=443970
mateo
Kontakt:

Post autor: mateo »

Co do wzrostu cen ropy - proste ze ceny wzrastaja , wkoncu zawsze w cene wliczony jest transport ... dlatego tez wydaje mi sie ze np Dragstar u nas kosztuje 500 zl , a w Wielkiej Brytani prawie 200 euro ( widzialem na stronie leaderfoxa , nieprawdopodobne a jednak kosztuje 197 euro chyba)

Jezeli podniosa to pozostaja zagraniczne sklepy itd. oraz TIPowie... Ile osob Kupilo Bomberki od tipow a ile w gregorio ??? Przeciez teraz niewydaje mi sie ze przy cenie 1600 zl za DJIII chociaz 10% posiadaczy kupowalo je poprzez gregorio...

A teraz pytanie osobiste , czy to prawda ze ceny dragstarow w czechach naprawde wynosza 350 zl czy cos kolo tego ? z tego co widzilem na czeskiej stronie leadera to wynosily one ponad 3000 Kc co w przeliczeniu rowne jest okolo 420zl czyli az takiej rewelacji niema...

Trzeba sie trzymac bo zaniedlugo to trzeba bedzie "samemu amora zlozyc" jak ceny wzrosna o te 20%... :(((
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

No to na przyszły rok będą masowe wyjazdy do Czech-------Chyba że tam tesh bedzie podwyżka.....OBY NIEEEE
pasqd
Kontakt:

Post autor: pasqd »

I znowu na allegro pojawia sie tanie ramy z czech :)
www.mushroomhead.prv.pl
.::GG[4839750]::.
frirajder
Kontakt:

Post autor: frirajder »

Obawiam się, że w Czechach, jako że też weszły do UE, ceny także wzrosną. Ale na pewno mniej, bo tam nie ma takiej eskalacji fiskalizmu.
http://www.upr.org.pl/ <- niższe podatki = tańsze rowery
elnariel
Kontakt:

Post autor: elnariel »

Oby w czechach nie podnieśli cen:D Bo mieszkam prawie na granicy :P
Kiera wtp (bmx) i borla 670mm (mtb) do opchnięcia
ven
Kontakt:

Post autor: ven »

[quote]
A ty ven jesteś głupi, bo producenci walczą o rynek, także cenowo. Nie może być mowy o żadnej zmowie.
[/quote]

Ja głupi a Ty ****** ! Nie chodzi o żadną zmowę producentów ram (np. pomiędzy Dabombem a DUnconem etc) tylko o ogólne pierdolenie !
Jeżeli chocdzio rope czy coś to wystarczy chyba że taki Orlen sobie ceny podniesie nie ?

Może prostszy przykład.... TPsa albo polpak dopierdala ceny 200% i co ? nie wzrosnie Ci cena netu bo "ja nie mam w tpsa ?" GOWNO PRAWDA ! masz bo ich lacza ida !
ven
Kontakt:

Post autor: ven »

[quote]
A ty ven jesteś głupi, bo producenci walczą o rynek, także cenowo. Nie może być mowy o żadnej zmowie.
[/quote]

Ja głupi a Ty ****** ! Nie chodzi o żadną zmowę producentów ram (np. pomiędzy Dabombem a DUnconem etc) tylko o ogólne pierdolenie !
Jeżeli chocdzio rope czy coś to wystarczy chyba że taki Orlen sobie ceny podniesie nie ?

Może prostszy przykład.... TPsa albo polpak dopierdala ceny 200% i co ? nie wzrosnie Ci cena netu bo "ja nie mam w tpsa ?" GOWNO PRAWDA ! masz bo ich lacza ida !
frirajder
Kontakt:

Teraz to już nie rozumiem co do mnie mówisz....
http://www.upr.org.pl/ <- niższe podatki = tańsze rowery
foghorn
Kontakt:

Post autor: foghorn »

Panowie troszke ekonomi:

istnieje kilka modeli konkurencji niedoskonalej,ale glownie wymienia sie dwa:
-monopol
-oligopol

Monopol-na rynku jest jeden producent,on dyktuje ceny i nikt mu nie zagraza (swego czasu TPSa byl monopolista)

Oligopol-na rynku jest kilku producentow - ceny sa uzaleznione od ruchu kazdego producenta w danej galezi branzowej np: PLUS,ERA,IDEA - kazdy na siebie patrzy i buduje przyszlosc firmy rowniez patrzac na konkurentow.

Mozna by bylo powiedziec (lecz wedlug mnie nie) ze np na rynku amorow istnieje oligopol czyli:Marcok,Manitou,Rock Shock,Fox

Mozna zauwazyc ze wszystkie te firmy zaczynaja miec podobna oferte,podobne ceny i podobne warunki uslugowe.Wiec mozna byloby stwierdzic ze ruch jednej z tej firm zmusilby do zmian ich wszystkich.Oczywiscie mozemy tu mowic o nowych przepisach prawnych idacych za UE,ale narazie to pominmy.

Osobiscie uwazam ze ceny beda rosly,ale jest to ustosunkowane zachowaniem rynku glownie w USA ale i tez Europy,a ze my jestemy w europie ale jestesmy malym biednym kraje wiec dostaniemy W DUPE!
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=443970
Skylinegtr
Kontakt:

Post autor: Skylinegtr »

No i kurwa znów cios w plecy...yyyyyyyyy..tylko sie pociąć
MOnster Garage
gg:5687099
http://youtube.com/watch?v=NdaTsWqbDF0
frirajder
Kontakt:

"ale jest to ustosunkowane zachowaniem rynku glownie w USA"