Pytanie o hamulce

dyabeu
Kontakt:

Pytanie o hamulce

Post autor: dyabeu »

Czy opłaca się kupować hamulce hydrauliczne (juicy 5) komuś kto ma niski budżet (nie chodzi mi o koszt samego kupna hamulców) ?
Jakie są koszty utrzymania?
Jak często trzeba robić serwis?
Lepiej kupić mechaniczne?

Hamulce będą używane w klasie freeride, waga użytkownika - ok 65kg
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Opłaca, hamulce nie gripy że po sezonie do wymiany.
Koszta, jak wszystkie uszczelki będą dobre to kwestia przelania hebla raz w roku (a ew. możesz poszukać w sklepach internetowych po ile chodzą np uszczelki do klamki itp itd - będziesz wtedy jeszcze bardziej zorientowany). Butla płynu kosztuje z 20-25zł a starczy na parę lat, zawsze z kumplami możesz się zrzucić i będzie taniej. Droższe będą oczywiście klocki bo to od 30-40 do 70zł około.
Mechaniki są dobre ale nie na długo, bo dłużej jeździe i hamowaniu bolą palce, trzeba też np w BB5/BB7 co jakiś czas dokręcać klocki do tarczy bo się zużywają, także najlepiej mieć hydraulikę i mieć święty spoój. Możesz też zainteresować się Shimano SLX - mam i polecam ; )
Ja np mam SLX od 2lat i nic z nimi nie robiłem, prócz przelania płynu (co robi się samemu) i skrócenia przewodów (koszt w granicach 10-20zł). Za 1l płynu dałem 23zł, zostało mi ponad połowa a jeszcze 100ml znajomemu oddałem.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

mam J5 na przodzie i jeszcze ich nie przelewalem, bardzo przyjemny hebel, jedyne na co bym wymienil go to jest nowy saint lub nowy code
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Do Avidów trzeba jeszcze zestaw do odpowietrzania, można na Allegro dostać za ok. 40pln nieoryginalny, oryginał to ponad 100.
ak47

Post autor: ak47 »

Polecam za podobne pieniądze SLX - są zdecydowanie tańsze w utrzymaniu. Ale gdy coś walnie - wtedy kaplica.

Juicy 5 są całkiem ok, ale licz kasę na serwis co 2 lata - wymiana płynu i tłoczków w klamkach. Łącznie 150zł.
dyabeu
Kontakt:

Post autor: dyabeu »

A co z tymi tłoczkami? Psują sie? Może ma ktoś jakieś propozycje hamulców w takiej kasie jak te Juicy 5 ?
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Polecam za podobne pieniądze SLX - są zdecydowanie tańsze w utrzymaniu. Ale gdy coś walnie - wtedy kaplica.

Juicy 5 są całkiem ok, ale licz kasę na serwis co 2 lata - wymiana płynu i tłoczków w klamkach. Łącznie 150zł.
Czemu kaplica jak coś padnie w Shimano? Wymiana oleju i całej klamki to też ok. 150pln, a nie trzeba się męczyć z wymianą uszczelek.
ak47

Post autor: ak47 »

no kaplica, bo nie da się naprawić.

Więc dla kogoś z niskim budżetem najlepsze będą Shitmano
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

ak47 pisze:no kaplica, bo nie da się naprawić
Napisz mi coś wiecej o SLX bo jestem ciekaw czego moge sie po nich spodziewać :)
Back in black
ODPOWIEDZ