Koła do urbanu part 2 (konkrety)

Ogryzek
Kontakt:

Koła do urbanu part 2 (konkrety)

Post autor: Ogryzek »

Przepraszam że robię 2 temat ale w poprzednim zrobił się trochę burdel i wkońcu się nic konkretnego nie dowiedziałem (poza nazwami paru fajnych kółek i wymiarach), więc postanowiłem założyć drugi uporządkowany, to się może czegoś konkretnego dowiem :)

Więc tak:
poszukuję kół do urbany (skakanie ze schodów murków itp.)
wymiary: 10x135, i amortyzator 9' (sing ds+xcm), kierowca koło 80kg, kaseta, cena max. 250zł (mile widziane tańsze opcje) za całe koło jeżeli chodzi o nowe, może też być używane byle by w dobrym stanie :).

Zaproponowane wcześniej modele:
Double Track
Single Track
MTX 33
Alexrims DX32
Blizzard
Double Wide

Prosiłbym o pomoc w wybraniu najmocniejszego i najbardziej korzystnego koła, mogą też być inne propozycje niż ww. modele.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za drugi post.

Ps. 200g wagi mnie nie zbawia ale jak taka sama wytrzymałość to wole lżejsze :P
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

200g na obreczy cie nie zbawi? zdziwisz sie :D

co do kol mtx 31 / 33 - w zaleznosci od umiejetnosci - 39
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Ładne połączenie.. pancerne DT z 4x ST ;)
Z tych co podałeś to jak masz kase to MTX33 a jak nie to kup Blizzarda ; )
Ew. na allegro były też w okazyjnej cenie nowe obręcze Alexrims Supra D - dobre i w miarę lekkie obręcze w cenie Blizzarda.
Piast poszukaj używanych a szprychy oczywiście nowe DT.
..do Urbanu DS z XCM.?
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

oczywiście nowe DT
a ja polecam SAPIMy, bardzo przyjemne wg mnie, mialem chyba 5 kolek zlozonych na tych szprychach i ani raz nie zawiodly (raz polamane ale noga do kostki wleciala w szprychy przedniego kolka przy i to przy sporej predkosci http://www.pinkbike.com/photo/5344492/ wiec sie nie dziwie)
Ogryzek
Kontakt:

Z tych co podałeś to jak masz kase to MTX33 a jak nie to kup Blizzarda ; )
Ew. na allegro były też w okazyjnej cenie nowe obręcze Alexrims Supra D - dobre i w miarę lekkie obręcze w cenie Blizzarda.
Czyli pod kasetę nadaje się jedynie MTX?
Ładne połączenie.. pancerne DT z 4x ST
dt? w sęsie że szprychy? a 4x ST to co to znaczy? :P

A co do xcm i ds to, amor fakt lipny z deka (do wymiany, ze starego roweru wziąłem tak tymczasowo), ale ds całkiem fajna rama i daje rade jak narazie :P
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Ogryzek pisze:Czyli pod kasetę nadaje się jedynie MTX?
kase, nie kasete.
Pablo666
Kontakt:

Hajdas pisze:a ja polecam SAPIMy,
Też dobre, ale ciut droższe od zwykłych DT Championów z tego co pamiętam. Poza tym jak ktoś ma na sklepie DT to nie będzie przecież zamawiać Sapimów, ale i jedne jak i drugie dobre i polecane ; )
Ogryzek pisze:dt? w sęsie że szprychy? a 4x ST to co to znaczy? :P
W senie że DT- Double Track a ST- Single Tracka (nie chciało mi się pisać całych nazw). Jedna obręcz to pancerna do wszystkiego co najgorsze - Double Track, a druga to lekka, plastelinowa dla jeżdżących czysto technicznie - Single Track ; )
Ogryzek
Kontakt:

Rozumiem ze single track odpada a z tych pozostałych to które najmocniejsze?
Alexrims Supra D
Double Track
Blizzard
MTX
DX32?
Pablo666
Kontakt:

Tak, single track odpada.. Szczerze.? Patrz na cenę, bo czego byś nie kupił z w/w i tak będziesz zadowolony. Dobre szprychy, naciąg i masz dobre koło ; )
Ogryzek
Kontakt:

Wszystkie wsumie są w podobnych cenach 80-90zł za nowe, ale wydaje mi się ze ta supra D od alexa będzie mocniejsza od DT czy MTX ze względu na 3 komory no i jest na allegro po 80zł :P
Pablo666
Kontakt:

A blizard ma chyba 5 komór więc jeszcze mocniejszy ; ) Najlepiej zapytaj paru osób jak się śmiga na takich obręczach.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Pablo666 pisze: Najlepiej zapytaj paru osób jak się śmiga na takich obręczach.
Na wypasie :P
Pablo666
Kontakt:

Vin_OSW pisze:Na wypasie :P
Dla innych ST jest na wypasie także wiesz ; ) Ja przed zakupem nowych obręczy zrobiłem wywiad i same pozytywny otrzymałem i jestem szczęśliwym posiadaczem Supry BH ; )
Ogryzek
Kontakt:

No ma wsumie Blizzard 5 komór, ale jest płaskiej budowy a Supra storzkowej (czy jak to nazwać) więc to pewnie też coś zmienia a tak na logikę to wydaje mi się że storzek więcej wytrzyma :P ale mogę się mylić :)
Gdzie mogę przeprowadzić taki wywiad? :P bo u mnie w okolicy to mało osób jeździ.
Pablo666
Kontakt:

Przeszukaj rowery na dhz, pinkbike i polskich bikerów zapytaj.. Kilka wiadomości i ktoś Ci odpowie na pewno. Ale tak czy siak obręcze są dobre więc opinie będziesz miał te same - 'dobre i polecam'.. Ew z Darta jest jeszcze Crusher czy jakoś tak, podobnież jeszcze lepsze niż Blizard a w podobnej cenie.

Według mnie wybierz z tych które podałeś. Kieruj się na pewno ceną, potem ewentualnie ilością komór, możesz też zwrócić uwagę na wagę.. no i kolor bo za to też się płaci. A no i nie zapomnij o tym że obręcze są 32 i 36 szprychowe, także jak już masz piasty to bierz pod uwagę ilość otworów.
ODPOWIEDZ