Shimano Sora - przerzutka tylna - jaki łańcuch?

Ogryzek
Kontakt:

Shimano Sora - przerzutka tylna - jaki łańcuch?

Post autor: Ogryzek »

Witam
Co myślicie o tylnej przerzutce shimano Sora?
Wybrałem się dzisiaj do rowerowego własnie po przerzutkę, powiedziałem że głownie do skakania rower, a ze mam z przodu 2 biegi to zaproponowano mi własnie taką, ponoć lepiej łańcuch trzyma ze względu na krótszy wózek, i jest jakości alivio.
http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shim ... 01328.html to jest takie coś.

EDIT: ilu ogniwowy łańcuch ma być z tą przerzutką, bo jak założyłem swój 114 ogniwowy to na wysokich biegach (np. większa zębatka (2) + najmniejsza z tyłu) jest luźny i to mocno...
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Dobra, tania, trzyma dobrze, sezon pożyje, ale ma mocną sprężynę i jak dla mnie ciężko zmienia, ale jest mocna, sprawdza się, mogę od siebie polecić.
Back in black
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

spoko zmieniarka, całkiem wytrzymała, za tka cene to wręcz zajebista. Zmienia średnio, ale jak wyczaisz dobre ustawienie to jest ok. Zresztą w dh nie zmieniasz zbyt często a wytrzymałość sie liczy:D
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

szybko łapie luzy i mało precyzyjna... twarda sprężyna, przez co sztywno siedzi i nie lata, to fakt, ale na tym kończą sie jej zalety :P
marcinmar
Kontakt:

Post autor: marcinmar »

luzy na przerzutce i tak są mało wyczuwalne. Ja na swojej sorze mam 0 luzów. A co do tej małej precezyjności to nie wiem o co i chodzi... Ma krótki wózek i zmienia biegi fajnie, szybko przy dobrej regulacji. Poza tym kosztuje 60-70 zł :D i jest całkiem wytrzymała. Jak dla mnie niema sensu kupowac jakiś przerzutek po 200-300 zł. Przynajmniej jak rozwalisz sorę to nie będzie ci jej żal 8-)
Mariancobretti
Kontakt:

Post autor: Mariancobretti »

Używałem przez 2 lata i bardzo byłem z niej zadowolony. Siedziała w sztywniaku i spisywała się bardzo dobrze. Regulowałem ją jak składałem rower i przez 2 lata zapomniałem o jej istnieniu ze względu na jej bezawaryjność. Sprzedałem w zimę cały rower, a aktualnie kończę składać nową furkę i wczoraj zakupiłem nową Sore (taką o jaką pytasz) i wiem ze będę zadowolony :). Od siebie polecam :)
adrian50005
Kontakt:

Re: Shimano Sora - przerzutka tylna

Post autor: adrian50005 »

Podepne się pod temat. Potrzebuje zmienić moją sorę (nie dlatego że nie działa-przypływ kaski:D ogółem polecam mam 2.5 roku, zapomniałem o tej zmieniarce-kompletnie bezobsługowa) max mam 150 zł oczywiście musi byc krótki lub super krótki wózek (międzyinnymi dlatego ze największa zębatka z tyłu to 23z)
myślałem nad slx ale za długi jest ten średni wózek, jak i również nad tiagrą ale to prawie to samo co sora :|
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
ODPOWIEDZ