Porady odnosnie malowania

Wojciechu
Kontakt:

Porady odnosnie malowania

Post autor: Wojciechu »

Witam Was,

jak najlepiej najszybciej i z najmniejsza szkodą dla ramy pozbyc sie lakieru - chce czyscic draga. Papier scierny recznie czy wiertarka? Jakie gradacje i czy moze sa jakies srodki chemiczne do czyszczenia. poza tym ile lakieru trzeba na wymalowanie ramy? W lakierni samochdowej kolorem - tajemnica - ale chodzi o ilsc. Cale auto klasy polo wymaluje sie 2l lakieru wiec na rower szklanka powinna staczyc czy lepiej brac 0,3-0,4 lakieru? czekam na sensowne porady
Giant AC2+ manitou swinger 4way+ drop off 1+ d321+ grimeca+ magura, LX
Wojciechu
Kontakt:

aha jak sie poleruje to wiem zeby mi nikt nie mowil ze najpierw najgrubszy papier a potem najmniejszy chodzi mi o konkrety
Karol85
Kontakt:

Post autor: Karol85 »

Wiesz jest taki płyn specjalny w formi żelu jak nim posmarujes to farba ręką schodzi. Nawet z najciaśniejszych zakamarków
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
Karol85
Kontakt:

Nie wiem jak sie nazywał ale na pewno w chemicznym ci doradza. Co do malowania to nie będe ściemniał. Malowałem z 3 razy ale kumpel farby mieszał nie wiem do końca ile do ilu i ile tej farby dał.
GoomiŚ
Kontakt:

Post autor: GoomiŚ »

to do chemicznego zmywania lakieru to się prawdopodobnie "triolak" nazywa
...a na zimę zaczynam łamanie makrokesza:D Będzie ślisko :D
frirajder
Kontakt:

Post autor: frirajder »

A nie możesz zostawić obecnej farby i na to pomalować?
http://www.upr.org.pl/ <- niższe podatki = tańsze rowery
Karol85
Kontakt:

frirajde ma racje matuj tylko tą co masz żeby sie nie świeciła i była szorstka i walnij lakierem. Stara farba sie na pewno ajebiście trzyma i będzie robiła jako podkład
Radosqr
Kontakt:

Post autor: Radosqr »

Ramę najlepiej jest wypiaskować przed malowaniem (koszt: 10-30zł). Można też zmatowić ramę papierem ściernym (ja używałem 240 wodnego). Ewentualnie użyć środka o nazwie SKANSOL czy jakoś tak (usuwa lakier warstwowo tzn. nakładasz środek, czekasz, zmywasz, nakładasz znowu, jesli jest kolejna warstwa ofkoz). Ja polecam pierwszy sposób. Po piaskowaniu trzeba uważać też żeby nie zatłuścić ramy.
Jeśli chodzi o malowanie to polecałbym jednak lakiernika, jeśli masz znajomości. Mnie przmalowanie ramy wyszło 40zł (piaskowanie 10zł, lakiernik 30zł). Chyba że masz jako taką wiedzę/sprzęt/pomieszczenie. Wiadomym jest że zwykły sprat w puszce to nie jest dobre rowiązanie, także lakier oczywiście o odpowiedniej jakości/trwałości.
Wojciechu
Kontakt:

nie no wiadomo ze idzie do lakiernika. Drag ma naklejki pod lakierem wiec zostana wybrzuszenia matowanie odpada niestety, piaskowanie? hmm niezla rzecz musze popytac kto ma wtyki... chcialbym sie zmiescic w 60PLN
Lucid
Kontakt:

Post autor: Lucid »

a próbowałes opalarka do farby?? to taka jak by suszarka tylko ze ma kilkaset stopni, podgrzewasz lakier, lakier odchodzi i zdrapujesz jakąs szpachelką a co zostanie papierem sciernym....
Radosqr
Kontakt:

Post autor: Radosqr »

Stosując skansol zjedziesz wszystko do gołego aluminium. Tak mi się wydaje, zresztą poźniej to juz nie problem je usunąć jak nie ma lakieru. A piaskowanie to już wogóle luxus;-) Oddajesz na piaskarnie, a ramka wyjeżdza gotowa na spotkanie z lakiernikiem, no stress.
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

ta tylko ze piaskowanie oslabia aluminium trzeba to dac zeby ci fachowo napiaskowali bo jak ci jebnie zaduzo piachu to wyjmiesz zamiast ramy bibule

ja to bym wziol szlifierka i nie zadnymi papierami sciernymi tylko sa takie pasty polerskie lub twarde gabki i tym sie ladnie poleruje aluminium
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
Karol85
Kontakt:

Te twarde gąbki to Filc ale po holere mu polerować aluminium
Jak to będzie wypolerowane to sie farba nie będize trzymać. A z piaskowaniem to bym sie zastanowił.
Karol85
Kontakt:

aha i jak polerujesz tą gąbką to terz potrzebujesz pasty polerskiej bo bez niej to nic nie wypolerujesz. I nie rób nic szlifierką bo możesz dziure w rame wyjebać.
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

aluminiowych ram sie NIE PIASKUJE !!!!!!!! Alu jest do tego zbyt miękkie i przy piaskowaniu sciera sie warstwa alu wraz z lakierem. Najlepsza metoda to płyn usuwający lakier. Tak jak np w colorexie sie robi, wrzucają rame do basenu z plynem i wyciagaja po jakims czasie golutkie alu. Mozna ten plyn kupic, ale niestety nie znam nazwy
frirajder
Kontakt:

Post autor: frirajder »

Jeżeli faktycznie są takie mądre preparaty rozpuszcające lakier, to użyj właśnie tego.
http://www.upr.org.pl/ <- niższe podatki = tańsze rowery
ven
Kontakt:

Post autor: ven »

a my z kumplem nie wiedzieliśmy i lakiernikowi kupiliśmy farby za 40 złoty, po czym wział TEORETYCZNIE za sam podkład jeszcze 50 ;]

Tylko nie wiedzieliśmy co i jak więc daliśmy się w ***** zdeka zrobić ;]

A podkład był jeszcze do dupy i teraz się robią z byle powodu odpryski :D
Wojciechu
Kontakt:

hmm wiec tak - wiem co to polerka bo wlasnie polerowalem półki w juniorze i mostek ale to odpada - zdechne przy tym
piaskowanie... boje sie ryzykowac
skansol - ciekawe chyba na tym sie skonczy
co do opalarki - zakladaly maty wygluszajace pod audio w samochodzie opalarką ale nie zejdzie taki lakier opalarą. Predzej jakas farba olejna z okien bo one sie zwijaja a taka piecowa co najwyzej straci "blask"

gdzie szukac tego skansola i drogie to?
Karol85
Kontakt:

W sklepach z farbami i lakieramipowinien być. Ten preparat występuje pod wieloma nazwami więc spytaj sie faceta w sklepie czy mają jakieś
ODPOWIEDZ