[Hamulec] Avid Elixir - zablokowana regulacja
[Hamulec] Avid Elixir - zablokowana regulacja
Czy ktoś ma pomysł czym może być spowodowane zablokowanie plastikowego pokrętła regulacji odległości klamki w Elixirze? Jak sobie z tym poradzić?
Re: Regulacja reach in.
Ta regulacja z reguly chodzi dosyć ciężko w jednym miejscu a w drugm lekko , możę się zastało albo coś tam wpadło i blokuje? spróbuj tam możę brunoxem albo wd40 popsikać delikatnie to mozę puści:D a jak nie to w ostateczności możesz rozebrać klamkę i kypiuć nową regulację chyba 60-70 zł kosztuje może trochę więcej albo mnie nie pamiętam teraz tego.
"Bo DH jest jak F1 w wyścigach."
mirags20 Brawo! Kolega ma zablokowaną regulacje a ty dałeś mu jeszcze przepis na zniszczenie uszczelek w klamce...
EZrider absolutnie niczym nie psikaj do środka bo uszczelki puchną od takich specyfików i klamka przestanie odbijać... Wtedy do ewentualnej wymiany mechanizmu regulacji będziesz musiał jeszcze dorzucić uszczelki.
Miałem w codach ten sam problem co ty i poradziłem z nim sobie w następujący sposób: -rozebrałem klamkę na części pierwsze; -dokładnie wyczyściłem korpus i mechanizmy ze starego smaru i syfu który się tam uzbierał; -następnie nasmarowałem delikatnie mechanizm i uszczelki smarem (musisz upewnić się że smar nie w chodzi w reakcję z uszczelkami. Ja użyłem motorexa do łożysk i uszczelek); -na koniec wszystko złożyłem w odpowiedniej kolejności, zalałem płynem odpowietrzyłem i... chodziły lepiej niż jak były nowe... serio
Bardzo pomocny przy robieniu tego serwisu jest manual avida ,który znajdziesz na ich stronie.
EZrider absolutnie niczym nie psikaj do środka bo uszczelki puchną od takich specyfików i klamka przestanie odbijać... Wtedy do ewentualnej wymiany mechanizmu regulacji będziesz musiał jeszcze dorzucić uszczelki.
Miałem w codach ten sam problem co ty i poradziłem z nim sobie w następujący sposób: -rozebrałem klamkę na części pierwsze; -dokładnie wyczyściłem korpus i mechanizmy ze starego smaru i syfu który się tam uzbierał; -następnie nasmarowałem delikatnie mechanizm i uszczelki smarem (musisz upewnić się że smar nie w chodzi w reakcję z uszczelkami. Ja użyłem motorexa do łożysk i uszczelek); -na koniec wszystko złożyłem w odpowiedniej kolejności, zalałem płynem odpowietrzyłem i... chodziły lepiej niż jak były nowe... serio

Bardzo pomocny przy robieniu tego serwisu jest manual avida ,który znajdziesz na ich stronie.
Re: [Hamulec] Avid Elixir - zablokowana regulacja
Skoro brunox niszczy uszczelki to czemu moje w amorze od ponad roku jeszcze nie wyparowały? Coś mi się wyadje że brunox na uszczelki to nie ma wpływu:d
Re: [Hamulec] Avid Elixir - zablokowana regulacja
Aha to sorki nei wiedziałem o tym :/