Nie takie proste - wybor ramy do fr.

mumin89
Kontakt:

Nie takie proste - wybor ramy do fr.

Post autor: mumin89 »

Witam!

Rozgladam sie za kumpnem nowej ramy-fulla. Aktualnie smigam na ht (66+cocker14''). W fulach srednio sie orientuje dlatego zakladam temat. Mam kilka kryteriow ktore mialaby spelniac rama oraz mam kilka ram na oku. Prosilbym o jakies opnie/rady/sugestie i jakies uzasadnienia :)

Rama ogolnie z przeznaczeniem do fr/lekkie dh i pogranicze enduro. Bede na niej glownie latac dropy/gapy, urban fr, ze 3-4 razy w roku w gory pojade na dh. Fajnie jakby sie na niej dalo troche pojezdzic normalnie bo mieszkam poza miastem i dojazd do miejscowek to ok10km. No i w gorach troche pokrecic pod nie za stroma gorke :P

kryteria:
-raczej nowa
-skok 180 - 200
-mozliwosc ewentualnego zalozenia przerzutki z przodu
-raczej pelna rura podsiodlowa (zeby sztyce wysunac)
-waga do 5kg
-oska 12/150

propozycje:
-bullit (nowy)
-scythe
-big hit (nowy)
-sx trial (nie moge sie doczytac nigdzie czemu jest 2razy drozszy niz big hit)
-faith (nowy / nie wiem czy jest mozliwosc kupna samej ramy)
-uzzi (troche drogi wg mnie)

budzet: do 6k

Chyba wszytko napisalem :) z gory dzieki za pomoc! ;)
..::: http://www.cmgstudio.pl :::..
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Nowy Blindside dokładnie pasuje do opisu. Scythe też.

SX trail to inna rama to inna cena ;)
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

scytche jak najbardziej, po zmianie opon na takie z delikatniejszym bieżnikiem dawała radę nawet na dłuższych "dojazdach" , wg mnie bardzo sztywna i mocna jak na konstrukcję ważącą 4kg w rozmiarze "m". O innych się nie wypowiem bo nie dosiadałem
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

Ja mogę się wypowiedzieć tylko o SX Trailu i rama naprawdę genialna, zdecydowanie warta swojej ceny. Za 6 k może jeszcze dostaniesz nowego SX traila 2009 z dhx 4 i domainem 318, ew. za 4 k nowego SX traila 2008 z dhx 5. Rama która naprawdę świetnie sobie wszędzie poradzi, od am przez fr do dh :)
klexuh
Kontakt:

Re: Nie takie proste - wybor ramy do fr.

Post autor: klexuh »

Posiadam sx-traila i jak najbardziej polecam ta rame, ale majac takie pieniadze do dyspozycji wybralbym cos z wiekszym skokiem, jednak czasem mi go brakuje ; ) A z konkretnie wymienionych bralbym Faith'a bo jestem zakochany w maestro..
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Z doświadczeń na starym sx-ie brałbym właśnie tą ramę, tylko że tam nie masz piasty 10x150. Przednią przerzutkę bym sobie odpuścił, założyłbym tylko kasetę 11-32 lub podobną.

Poszukaj okazji za granicą, niedawno nowy sx trail 2009 w usa poszedł za 900$ jak dobrze pamiętam.
ODPOWIEDZ