siemka,
mam rower na ramie big hit II chyba z 08r + z amorkiem marzocchi shiver,... rower niedawno kupiłem, chciał bym się dowiedzieć jak dbać o ramę, co wymieniać i co jaki czas ? Czy wymienić olej w damperze(chyba fox van r coli) ? Amorku ?? Mam wymienić jakieś uszczelki ? Tuleje ?? Czy coś ? Czy rower może być w temp poniżej 0 st C ?Pozdro !
Konserwacja, dbanie o rower
masz taki rower i nie wiesz jak dbać o to ?
a co do konserwacji to każda stronka z rowerami pokazuje co i jak i co ile konserwować...
http://pl.lmgtfy.com/?q=konserwacja+roweru
a co do konserwacji to każda stronka z rowerami pokazuje co i jak i co ile konserwować...
http://pl.lmgtfy.com/?q=konserwacja+roweru
Roweru nie trzymaj na zewnątrz - balkon, przed domem. Ze względów bezpieczeństwa odpuść sobie też garaż lub piwnice.
Możesz jeździć w ujemnych temperaturach.
W ramie możesz zmieniać łożyska jak już zaczną działać skokowo, trzeszczeć lub mieć luzy. Tulejki dampera tak samo - zrobi się luz - zmieniasz. Oleje w amortyzatorze i damperze dobrze zmienić co sezon - lepiej oddaj to do dobrego serwisu i miej pewność, że nic nie zepsujesz. Koszt takiej imprezy to około 100zł od sztuki w górę.
ps. Zmieniłem Ci trochę nazwę tematu.
Możesz jeździć w ujemnych temperaturach.
W ramie możesz zmieniać łożyska jak już zaczną działać skokowo, trzeszczeć lub mieć luzy. Tulejki dampera tak samo - zrobi się luz - zmieniasz. Oleje w amortyzatorze i damperze dobrze zmienić co sezon - lepiej oddaj to do dobrego serwisu i miej pewność, że nic nie zepsujesz. Koszt takiej imprezy to około 100zł od sztuki w górę.
ps. Zmieniłem Ci trochę nazwę tematu.
co do zasady przy rowerze wymienia się to co się psuje. jak zacznie zawieszenie gorzej chodzić to musisz wiedzieć czego to przyczyna, czy łożyska w ramie, czy uszczelki w amortyzatorach, niestety tu trzeba doświadczenia trochę. tak samo jest z łańcuchem, linkami, klockami hamulcowymi itp, tutaj nie ma żadnych limitów czasu czy kilometrów, jedni zużywają szybciej inni wolniej, albo sam załapiesz co i jak albo musisz mieć kogoś komu oddasz rower na serwis powiedzmy raz do roku i on sprawdzi wszystko.
rower może być w temperaturach niżej zera, ale jeżeli masz na myśli trzymanie go na dworze całą zimę to ja bym nie polecał mimo wszystko, bo wilgoć która wtedy się utrzymuje miesiącami nigdy na metal dobrze nie wpływa i może zardzewieć to i owo na amen.
rower może być w temperaturach niżej zera, ale jeżeli masz na myśli trzymanie go na dworze całą zimę to ja bym nie polecał mimo wszystko, bo wilgoć która wtedy się utrzymuje miesiącami nigdy na metal dobrze nie wpływa i może zardzewieć to i owo na amen.