Witam mam taki problem zakupiłem boxxera teama 2009 i chciałem przykręcić koło i okazało się że jest obrobione gniazdo w ośce tam gdzie jest imbus.Nowa oś maxle kosztuje około 180zł a to przekracza mój teraźniejszy stan portfela. Może by się coś dało by z tym zrobić albo macie jakieś inne oferty kupna ośki za mniejsze pieniądze.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
obrobione gniazda imbusa można odkręcić kluczem typu torx (rozmiar musisz sam dobrać)... jednak to tylko doraźne rozwiązanie... bo gniazdo i tak się wyrobi.
Powiedzieć sprzedającemu że jest dupkiem i niech ci kupi nową albo odda kasę. Chyba że wiedziałeś - to mogę się zaśmiać tylko...
Z tym już nic raczej nie zrobisz o ile ktoś ci nie wyfrezuje nowego gniazda o większym rozmiarze. Możesz próbować wstawić tam coś i przyspawać, po czym pilnikiem wypiłować sobie chwyt na klucz płaski.
Co ci to da, jak tak jak lubella napisał że ci się ono obrobi znów ?
Ja bym rozpiłował na jakiś klucz płaski albo słyszałem o takim rozwiązaniu, że kolo wbił torx-a w gniazdo, czymś zalał (coś chyba żywico-podobne) i tym sposobem uzyskał coś ala ośki marzocchi 08+
ja tez mialem kiedys ten sam problem. Obrobilem to gniazdo na koło. Kupiłem imbusa 7 mm. Zamocowałem oske w imadło. Wbiłem imbusa 7mm w to obrobione koło. Zrobiło sie nowe gniazdo tyle ze pod 7 mm. Z tego co wiem działa do dzis bez najmniejszego problemu.
u slusarza - mogą ci ładnie wypalić gniazdo pod wiekszą średnicę klucza.
tak jak pisze MLYNOO -tylko że robi sie to profesjonalnie. Ja za stalową śrube płaciłem 5pln
A po co to kombinowanie? Wystarczy wyjąć całkiem te korki rozporowe i można odkręcać oś imbusem 10mm gdyż jeden kołek aby się nie obracał jest klinowany w takim właśnie gnieździe
Do tego co napisał Schokowafel dodam, że też wyrobiłem tę oś.
Oś można dokręcić imbusem, a rozwiercając gwint w jednym stożku osi (nie tym z wyrobionym gniazdem) możemy założyć szybkozamykacz z tylnej piasty i mamy docisk beznarzędziowy