Tak jak w temacie....
Zdecydowałem zakupić mechaniki i chciałbym poznać opinie o tych hamulcach (Avid BB5 lub BB7) od ludzi którzy ich używają / używali ...
Z góry dzięki
Przereklamowane. Miałem bb5 i nie są warte swojej ceny. Zero modulacji, częste awarię.. U znajomych były takie same problemy. Nie mam pojęcia jakim cudem zebrały one tyle pozytywnych opinii :p
Lepiej kupić jakieś tanie hydrauliki, nawet używane, np shimano 585/525/485 itp. Zakładasz i o nic się nie martwisz. Nie musisz przy nich grzebać, poprawiać linek itd.. no i gratis masz jako taką modulacje.
BB5 180/160 mam od 2006 roku w rowerze do xc, i raczej spełniały swoje zadanie, gdzieś 2 lata temu pękł mi przedni zacisk ale dalej go używam i jakoś żyje hebel i ja ;>
BB7 203/180 mam od 2008 roku w sztywniaku do fr/lajtowe dh. Siła hamowania na początku jazdy w górach dostateczna, modulacja raczej o dupe rozbić ;>, po dłuższej jeździe (cały dzień) wydaje mi się że zaczynają sporo gorzej hamować (nawet czasami jest problem żeby tylne koło zablokować) do tego jeszcze zaczynają paluchy boleć.
ja mam BB5 na przodzie z tarczą 203mm , siła hamowania jest dość duża ale modulacji brak. no i oryginalna tarcza roundagon to jakieś nieporozumienie, grzeje się bardzo szybko , nie trzeba nawet trasy dh żeby ją spalić. ogólnie to w tej cenie lepiej (jak już wyżej było napisane) upolować jakieś hydrauliki shimano
Jeśli mechaniki to bierz BB7, tylko z klamką z regulacją przełożenia(ciągniętej linki)np shimano LX lub avid SD7. Klamka to połowa sukcesu w mechanikach, do tego szlifowana linka i będzie dobrze, chyba że się wybierasz w góry to tylko hydraulika:)
ja mam bb7 i jest piła jak ch*j i z klamkami avid fr5 mam modulacje niezłą, ale wiadome, że żadna mechanika nie będzie miała takiej modulacji jak hydraulika. miałem kiedyś też bb5 203mm na przodzie i latałem przez kiere (to były moje początki )