8 czy 9 rzedow?
8 czy 9 rzedow?
Co jest lepsze?W dh bardziej 8 czy 9?Jakie sa wasze opinie na ten temat
-
- Kontakt:
To zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Niektórzy mają w DH po 2/3 rzędy bo tyle używają i przy okazji można trochę zejść z wagi. Kasety i przerzutki na 8 są trochę tańsze niż te na 9. Ja osobiście używam biegów 5,6,7 i 8 przy zębatce 38t. Wyższych rzędów nie ruszam. Na trasie to już w ogóle - tylko 7 i 8.
Musisz się sam zastanowić czego potrzebujesz. Patrz też na ilość zębów
i jak Ci lepiej kręcić - mniej obrotów przy dużym przełożeniu czy odwrotnie.
Co do wypowiedzi kolegi niżej to oczywiście nie ma różnicy czy manetka i przerzutką będą na 9 przy kasecie nawet 7 rzędowej. W drugą stronę już tak nie jest.
Musisz się sam zastanowić czego potrzebujesz. Patrz też na ilość zębów
i jak Ci lepiej kręcić - mniej obrotów przy dużym przełożeniu czy odwrotnie.
Co do wypowiedzi kolegi niżej to oczywiście nie ma różnicy czy manetka i przerzutką będą na 9 przy kasecie nawet 7 rzędowej. W drugą stronę już tak nie jest.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
8 przełożeń jest w zupełności wystarczające (ważniejsze jest zestopniowanie kasety niż ilość biegów), ale niestety ciężko obecnie o dobrej klasy kasetę czy manetkę na 8biegów...
Więc jeśli chcesz trwały, płynnie działający napęd to niestety jesteś praktycznie skazany na 9kę
Więc jeśli chcesz trwały, płynnie działający napęd to niestety jesteś praktycznie skazany na 9kę

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
8 a 9 rzędów różni się łańcuchem i indeksacja, po prostu biegi na 9 są ciaśniej upchane. Oczywiście można te kasety przerabiać, ale trzeba stosować manetki i łańcuchy do odpowiedniej kasety. Ja myślę, że 8 biegów jest lepsze, biegi szerzej rozstawione są mniej wrażliwe na błoto itp.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Ja miałem 8 teraz ss bo zajechałem w ciągu roku kasetę hg50 (miałem już dwie takie) co prawda napęd to był totalny mix sram shimano i wipperman moze dla tego miał tak krótką żywotność, wydaje mi się że lepiej 9 większy wybór bo teraz dostać coś poważniejszego na 8 to czarna magia, sam jak będę miał kasę to zmieniam na 9 bo mam dość wyboru z kilku kaset, że chyba ktoś poleci jakąś dobrą kasetę srama na 8 i łańcuch też srama żeby nie pękał.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58891
Moja maszina :D
Moja maszina :D
-
- Kontakt:
na 9 lepiej biegi wchodzą/schodzą z racji że łańcuch ma mniejsze przesunięcie. zgadzam się z pierwszym zdaniem, napisał quilong ale nie z:
a własnie, że jest różnica właśnie z racji, że zębatki są ciaśniej upchane na 9 niż na 8 i potrzebna manetka na 8 nie będzie dobrze chodzić z kasetą 9-rzędową. wiem bo miałem. jedyne co nie ma tutaj znaczenia to przerzutka, wszystkie obsługują 8 i 9 (pomijam wyjątki 10-rzędowe i tesco 7-rzędowe)szymon102 pisze:oczywiście nie ma różnicy czy manetka i przerzutką będą na 9 przy kasecie nawet 7 rzędowej. W drugą stronę już tak nie jest.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Fajnym, lekkim i tanim setem jest kaseta srama PG 850(250 g), łańcuch PC 850, do tego trigger na 8 i przerzutka xt, bądź analogiczny zestaw x5 plus x7.
Miałem 9 (LX plus XT) przez sezon , doprowadzała mnie do szału. 8 działa zawsze i wszędzie , przy kasecie 11-28 większy skok manetki niż przy 9 jest niemal niezauważalny.
Fakt ,że 8 niedługo będzie przeszłością , w 2011 Acera staje sie grupą 9-cio rzędową.
Miałem 9 (LX plus XT) przez sezon , doprowadzała mnie do szału. 8 działa zawsze i wszędzie , przy kasecie 11-28 większy skok manetki niż przy 9 jest niemal niezauważalny.
Fakt ,że 8 niedługo będzie przeszłością , w 2011 Acera staje sie grupą 9-cio rzędową.