Smar do sterów
-
- Kontakt:
Smar do sterów
Witam! Jestem w trakcie przeglądu sterów i zwracam się z pytaniem:
Jakiego smaru do sterów używacie ?
Nie chodzi mi tu o jakies konkretne, przeznaczone do sterow specyfiki tylko ogolnie powszechne w naszych domach. Ja dysponuję gęstym, zielonym smarem uniwersalnym i dość rzadkim Rohloffem do łańcucha. Który z nich nadałby się lepiej ?
Jakiego smaru do sterów używacie ?
Nie chodzi mi tu o jakies konkretne, przeznaczone do sterow specyfiki tylko ogolnie powszechne w naszych domach. Ja dysponuję gęstym, zielonym smarem uniwersalnym i dość rzadkim Rohloffem do łańcucha. Który z nich nadałby się lepiej ?
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
Magic Zdzich, gęsty zielony to pewnie ŁT-43 czy jakiś inny litowy, nada się.
Zdejmij igłą pokrywki łożysk (od zewnętrznej strony łożyska), jak jest syf to umyj ekstrakcyjną i naładuj smaru do pełna.
Ja tak robię z każdym nowym łożyskiem (bo zawsze smaru jest nie za dużo, nawet w skf czy nbk) i nie narzekam.
Zdejmij igłą pokrywki łożysk (od zewnętrznej strony łożyska), jak jest syf to umyj ekstrakcyjną i naładuj smaru do pełna.
Ja tak robię z każdym nowym łożyskiem (bo zawsze smaru jest nie za dużo, nawet w skf czy nbk) i nie narzekam.
Re: Smar do sterów
smar do łożysk
popularnie zwany ŁT-43
a z proponowanym przez kolege smalcem uważał bym bo go mogą pogonić zwierzęta po lesie jak bedzie jeździć i roznosić zapachy

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
polecam
http://allegro.pl/nowy-smar-finish-line ... 01125.html
jest to bardzo dobry smar teflonowy nie zawiera litu i ja go kupuje od kilku lat.
Poza tym jest bardzo wydajny i mi tubka na rok spokojnie wystarcza.
a jeżeli chcesz użyć tego co masz to na pewno ten gęstszy będzie lepszy.
z zewnątrz jak i wewnątrz, zapobiegnie to korozji, która nawet moje cane creek' i dopadła przez to że wsadziłem je na sucho bez żadnego smaru.
łożyska musisz rozebrać,zdjąć uszczelnienie z obu stron wypłukać potem napychasz smaru i zakładasz uszczelnienia następnie smarujesz z zewnątrz i pakujesz do misek składasz wszystko i po sprawie
http://allegro.pl/nowy-smar-finish-line ... 01125.html
jest to bardzo dobry smar teflonowy nie zawiera litu i ja go kupuje od kilku lat.
Poza tym jest bardzo wydajny i mi tubka na rok spokojnie wystarcza.
a jeżeli chcesz użyć tego co masz to na pewno ten gęstszy będzie lepszy.
z zewnątrz jak i wewnątrz, zapobiegnie to korozji, która nawet moje cane creek' i dopadła przez to że wsadziłem je na sucho bez żadnego smaru.
łożyska musisz rozebrać,zdjąć uszczelnienie z obu stron wypłukać potem napychasz smaru i zakładasz uszczelnienia następnie smarujesz z zewnątrz i pakujesz do misek składasz wszystko i po sprawie

No ride... No Life...
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Uszczelnienia podważasz cienkim nożykiem i całość wrzucasz do benzyny, jeśli dużo syfu możesz pomóc sobie szczoteczką albo poszejkować trochę. Potem dokładnie suszysz na ciepłym albo czekasz aż wyparuje wszystko, nakładasz dużo smaru. Ja zawsze trochę pojeżdżę łożyskiem, żeby się smar ułożył. Zakładasz uszczelnienie i gotowe.