Przerzutka pod oś 12mm
Przerzutka pod oś 12mm
witam
Zastanawiam jaką przerzutkę wybrać. Znalazłem przerzutkę sainta pod oś 12mm i tutaj moje pytanie - jeśli mam oś 12x150mm to aby zamontować tą przerzutkę musiałbym mieć dłuższą oś i czy model Saint RD-M800 (2006r) ma "normalną" sprężynę czy trzeba mieć manetkę dedykowaną pod tą przerzutkę?
Nigdy nie miałem styczności z taki mocowaniem.
z góry dzięki za odpowiedź
Zastanawiam jaką przerzutkę wybrać. Znalazłem przerzutkę sainta pod oś 12mm i tutaj moje pytanie - jeśli mam oś 12x150mm to aby zamontować tą przerzutkę musiałbym mieć dłuższą oś i czy model Saint RD-M800 (2006r) ma "normalną" sprężynę czy trzeba mieć manetkę dedykowaną pod tą przerzutkę?
Nigdy nie miałem styczności z taki mocowaniem.
z góry dzięki za odpowiedź
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Re: Przerzutka pod oś 12mm
Witam.
może ja sie wypowiem w tym temacie bo obcuje z saintem
manetka manetką ciągnie i popuszcza i tutaj nie ma udziwnień ! reszta zależy od przerzutki faktem jest i jeszcze większym problemem w Polsce dostać przerzutkę krótkim wózku z normalną sprężyną.. gdyby była miał bym ja
przerzutkę sainta dobrać nie jest problem okazuje sie bo można porostu wymienić gwint który jest w miejscu przy kręceniania osi ( tak ja zrobiłem )i działa tak samo... z wyborem sprężyny odwrotnej czy normalnym jest różnie ..... miałem oba... w normalnej wkurzało mnie ze zrzucałem przełożenia o 1 .. a w odwrotnej cza się przyzwyczaić i potem możesz zrzucać o np. 3 i mieć parę w nogach do ogarnięcia tego.... ja osobiście wole odwrotną sprężynę, kolejnym problemem jest oś której zakup wynosi 110 zł
co strasznie boli zważając na to ze to kawałek pręta z logo shimano.
może ja sie wypowiem w tym temacie bo obcuje z saintem

-
- Kontakt:
Re: Przerzutka pod oś 12mm
Pieprzycie panowie, pieprzycie.. Odwrotna sprężyna to żaden problem, zastanówcie się ile używacie biegów na trasie, bo ja jednego/dwóch, więc zwisa mi to czy zrzucam na cięższe ciągnąc za linkę czy popuszczając. Kwestia przyzwyczajenia.
wielkiezuo tyle że szybkie redukowanie w górę jest przydatne w xc, a nie dh.
Raczej częściej podczas jazdy zrzucam bieg, a w zwykłej przerzutce jest to dużo szybsze (szczególnie jak się ma manetkę z instant release, czy czymś podobnym od srama)
Gdyby odwrotna sprężyna była dobra to dalej by to produkowali
Raczej częściej podczas jazdy zrzucam bieg, a w zwykłej przerzutce jest to dużo szybsze (szczególnie jak się ma manetkę z instant release, czy czymś podobnym od srama)
Gdyby odwrotna sprężyna była dobra to dalej by to produkowali

To w DH tylko biegi w dół zmieniasz? A szybka redukcja w góre przed zakretem zeby móc z niego zakrecic dobrze? Na zawody to ma sens.SeraaX pisze:wielkiezuo tyle że szybkie redukowanie w górę jest przydatne w xc, a nie dh.
Ale dla mnie saint na os nie ma sensu. Moze mocniej zamocowana niz na haku ale wystaje bardziej to zbiera wiecej strzałów. Haka nie urwałem przez ostatnie 4 sezony, za to wózków juz kilka. Gdzie tu sens takiego rozwiazania?