[Kaseta] Sram X.7 - Problem z odkręceniem.

Joniu 03
Kontakt:

[Kaseta] Sram X.7 - Problem z odkręceniem.

Post autor: Joniu 03 »

Cześć mam problem z wykręceniem kasety jak wkładam klucz to za płytko wchodzi (około 1mm) i dalej nie chce pójść tzn że nie wchodzi do gwintu tego. Bacik i klucz do kaset mam standardowy próbowałem rozkręcić piaste ale to też nic nie dało jak można to inaczej wykręcić dodam że piasta to shimano xt a kaseta x.7 srama. Może są jakieś klucze o cienkich ściankach ? Jeszcze dziś pójdę do rowerowego może oni coś zdziałają jak na razie piszcie swoje propozycje.

Pozdrawiam Joniu
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

puknij klucz młotkiem :)
Ja tez sie zastanawiałem u siebie jak to odkrecic myslałem ze ma wejsc "lekko" okaząło sie ze cza puknac i włazi lajtowo :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Joniu 03
Kontakt:

Pukałem i mocniej i lżej ; p i nic nie daje :D
kubuspunxdh

Re: [Kaseta] Problem z odkręceniem.

Post autor: kubuspunxdh »

sa tak zwane któtkie klucze nasadowe Obrazek
Młotek jak najbardziej uzasadniony w tym momencie :) prywatna rada... zaproś kolegę do pomocy we 2 łatwiej sie to odkręca, a na przyszłość polecam używać smaru do skręcania tego ( oczywiście bez przesady :) )
Joniu 03
Kontakt:

Chyba wiem jak wygląda klucz do kaset : P i z młotem też nie wchodzi ;x co do smaru to nawet nic do tego nie ma jeżeli nawet klucza wsadzić nie dam rady .
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Też mam taki klucz do kaset, który pasuje do shimano a do srama jest minimalnie za duży. Nie wiem czemu bo niby to to samo... Na szczęście dostałem ostatnio gratis klucz do zakupionej kasety, który pasuje :)
kubuspunxdh

Re: [Kaseta] Sram X.7 - Problem z odkręceniem.

Post autor: kubuspunxdh »

Chyba wiem jak wygląda klucz do kaset : P i z młotem też nie wchodzi ;x co do smaru to nawet nic do tego nie ma jeżeli nawet klucza wsadzić nie dam rady .
nie chodziło mi o to.. tylko sa 3 rodzaje tych kluczy wiec zapodałem zdjęcie sadząc ze może o to chodzi ..
Grzybu93
Kontakt:

Post autor: Grzybu93 »

Joniu 03 pokaż jaki masz klucz do kaset. Ma taki bolec centrujący, który wchodzi w oś (tam gdzie się zakłada szybkozamka)? jeśli ma możliwe, że masz mocno wysuniętą oś i klucz nie sięga na tyle do kasety aby ją wykręcić (blokuje się na osi piasty). Ja w swoim kluczu usunąłem ten bolec i rozwierciłem środek tak, żeby przechodziła przez niego oś i od tego czasu odkręcam każdą kasetę (shimano czy srama), tarcze na centerlocka i za każdym razem klucz wchodzi do końca ;)
Joniu 03
Kontakt:

Spoko już jest okazało się że trzeba było bardzo bardzo przypier***** młotem by miska się wygięła która nie mam pojęcia jak tam się znalazła :) poza tym musiałem innego klucza użyć bo tamten inny był co miałem. Temat do zamknięcia .

Pozdrawiam i dzięki
ODPOWIEDZ