[Hamulce] Avid Juicy 5 - cofanie tłoczków

Soulforged
Kontakt:

[Hamulce] Avid Juicy 5 - cofanie tłoczków

Post autor: Soulforged »

Witam,

po wymianie przewodów, zalaniu i odpowietrzeniu wymieniłem też klocki w hamulcach z tematu, niestety nie jestem w stanie ustawić zacisku tak by tarcza nie ocierała o klocki problemem wydaje się to że tłoczki nie cofają się dostatecznie daleko - czy istnieje jakikolwiek sposób by zwiększyć odległość cofania się tłoczków?

(próbowałem już rozpychać tłoczki za pomocą szerokiego śrubokręta przy klamce w pozycji "serwisowej", niestety po naciśnięciu klamki klocki wracają do zbyt bliskiej pozycji względem tarczy)

Z góry dzięki za pomoc;)
Ostatnio zmieniony 22.03.2011 23:53:36 przez Xxsin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawna nazwa tematu
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Wkręć strzykawki z płynem tak jak byś odpowietrzał hamulec i wtedy rozepchnij tłoczki. Masz za dużo płynu w układzie dlatego tak się dzieje :) Jak go trochę ubędzie to nic trzeć nie powinno ;)
Soulforged
Kontakt:

Jutro przetestuję ta metodę;) dzięki za radę.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Soulforged w przyszłości zalewaj hamulec na "rozepchanych" tłoczkach przy użyciu klocka(?) , blokady do tłoczków.
Soulforged
Kontakt:

Faktycznie teraz po usunięciu nadmiaru płynu jest ok i następnym razem raczej na rozepchanych będę zalewał;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

ravfr
Nie mam takowego, Na jaką szerokość on te klocki rozpiera? Czy może wystarczy jak hamulec będzie założony na tarczę?
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Z ciekawości zmierzyłem. Moja tarcza avida ma 2mm grubości a rozpierak do klocków 2,7mm :)
pietryna
Kontakt:

No cóż, mam taki problem że klocki nie chcą zostać na swoich rozepchniętych miejscach. Rozumiem, że jak przesadzę to może i trochę powinny się zejść ale one mi ciągle schodzą się tak że zaczynają trzeć o tarczę i jazda staje się uciążliwa(koło zatrzymuje się po chwili, a rower nawet na lekkim pochyleniu potrafi nie przyśpieszać). Nie mówię że jak tarcza jest zgięta i sobie tam ociera co obrót to jest źle ale klocki trą o tarczę cały czas.

Hamulce to Gustavy. Leję oleju do pełna, tak jak zaleca magura w serwisówce.

Może sprężynki już za stare są... sam nie wiem.
ufo123
Kontakt:

Re: [Hamulce] Avid Juicy 5 - cofanie tłoczków

Post autor: ufo123 »

Gucie tak mają, magura pisze, że około 10 razy powinno obrócić się koło po mocnym zakręceniu. Możesz przesmarować prowadnice, ewentualnie odsunąć podkładkami lekko prawy klocek (nieruchomy).
Soulforged
Kontakt:

W przypadku moich J5 zmniejszenie ilości płynu w układzie pomagało. Dodatkowo jak pisał ktoś powyżej powinno się zalewać na rozepchanych klockach - efekt ten sam.
pietryna
Kontakt:

Zalałem na rozepchanych, Magura każe potem lać do pełna, a ze względu na dziwną konstrukcję rezerwuaru nalanie mniej i zostawienie powietrza najprawdopodobniej nic nie zmieni, a tylko doda ryzyko zapowietrzenia.

Jak odsunąć na podkładkach ten klocek? Od czego? Poza tym ta podkładka to musiałby być inny klocek bo tylko on by się tam trzymał.

A 10x koło się nie obróci niestety. Wszystko co ma być jest nasmarowane, zacisk lekko chodzi tak jak powinien.
ufo123
Kontakt:

Re: [Hamulce] Avid Juicy 5 - cofanie tłoczków

Post autor: ufo123 »

Między IS ramy/amora a zaciskiem. Przesunie to troche klocek nieruchomy od tarczy, głównie to on trze.
pietryna
Kontakt:

Niestety mam PM xD

Przesunięty najdalej jak się da żeby adapter nie tarł o tarczę. Musiał bym ją na podkładki wstawić żebym miał pełną możliwość jego użycia.
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

pietryna a jak odpowietrzyłeś Magurki? Stosowałeś śrubę serwisową czy jakoś to obszedłeś? Generalnie jak odpowietrzyć te Magury Luise Bat bez śruby serwisowej? Taśma izolacyjna owinięta na rurkę+wkręcenie tego w zacisk spełni swoje zadanie?
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
pietryna
Kontakt:

Nie, mam śrubkę wkręcaną w zacisk więc generalnie ta czynność idzie mi bardzo łatwo. Jedynie przy ponownym napełnianiu pustego układu strzykawka 10ml to za mało. 15 minimum, a najlepiej 20. Do odpowietrzania 10ml spokojnie starcza.
ODPOWIEDZ