Polityka

Bomber_GD
Kontakt:

Post autor: Bomber_GD »

Spaced

http://www.youtube.com/watch?v=TCwR07qihVs

chcesz się dalej przekrzykiwać kto ma argumenty a kto ich nie ma ? Jestem otwarty na tę propozycję i mało tego jestem w stanie się założyć, że znajdę w necie dużo więcej filmików na których to Kaczyński wypowiada się inteligentnie a Tusk pierdoli głupoty tak jak to robił do tej pory. Ten link dałem jako taki ogół pracy Tuska jednocześnie zahaczając o sprawę smoleńską.

Co mnie jeszcze bardzo fascynuje to to, że większość z was zna się finansach tak jak świnie na gwiazdach a opowiadacie, że podatki trzeba podnosić. Podnosić czy nie ? Odpowiedź na to pytanie znają specjaliści i właśnie te największe mózgi- tutaj znów oprę się o Balcerowicza- mówią, że podnoszenie podatków to najgorsze co może być bo trzeba działać już teraz żeby jak najszybciej odbić się od dna i podnoszenie podatków będzie tylko pogłębiało ten kryzys dlatego należy obniżyć. Zresztą nie trzeba daleko szukać- Niemcy- kiedy zaczął się kryzys od razu obniżyli podatki.
piotrex pisze:

Bomber_GD napisał(a):" że niby remontują drogi, dworce, stadiony"

niby?

owszem niby bo tak jak już pisałem budują bo muszą a tak naprawdę to mają to w dupie
piotrex pisze: Bomber_GD napisał(a):"muszą to budują"

zenujace-gdyby pis budowal to by bylo ok,ale buduje po to zle?

a czy ja powiedziałem, że źle ? NIE ! Więc po co mi wciskasz coś czego nie powiedziałem. Napisałem (gdybyś nie doczytał), że budują dlatego, że muszą.
piotrex pisze: Bomber_GD napisał(a):"ile budżet państwa wyłożył na remonty przed euro2012 ? Prawie nic bo zdecydowaną większość dała Unia"

yyyyy...to zle?jak dla mnie to wlasnie gigantyczny pozytyw...
i po raz kolejny (masz problem z rozumieniem czytanego tekstu?)- czy ja napisałem, że to źle ? NIE ! Ale ktoś inny napisał, że rząd musi sięgać do kieszeni podatników (jako argument okradania nas) bo buduje się drogi, dworce itd a tu ***** prawda bo nie nasz budżet dał tylko unia dała.
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

Do tych co "narzekają" na budowanie, jeśli się buduje z dofinansowaniem z UE to najpierw w większości przypadków trzeba wyłożyć swoją kasę a później dostaje się zwrot.
A zresztą podliczcie sobie ile więcej się buduje. Wystarczy ze do każdej budowy musi!! być wkład własny i te pieniądze trzeba dołożyć.
O tym nikt nie wspomina.
Zamiast słuchać wiernie bredni wypowiadanych przez PiS to lepiej zacząć samemu czytać i się uczyć.
Paliwo, cena rynkowa, otwarcie mówi się o spekulacjach z cenami... oczywiście rząd zły. Akcyza na paliwo już chyba na za rządu SLD była ustalona na poziomie jaki jest obecnie.

I to głównie przez bagno narobione przez PiS teraz gospodarka ma większe problemy. Mieli świetny czas na reformy, spokojnie przy koniunkturze mogli w miarę jako taki poukładać prawo. Gówno zrobili. Przyszedł kryzys i teraz jęki na Platformę.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

chlopie,zacznij myslec co piszesz i mowisz zanim zaczniesz komus zwracac uwage,bo napisales tak chaotycznego posta,ze glowa mala.
i w sumie nie rozumiem o co Ci chodzi-zle,ze jest jakis cel tych budow?
fakt,ze euro ich "zmusza"?poprzedni rzad tez mial przymus w postaci porozpisywanych przetargow i co?i nic.
Bomber_GD pisze: Ale ktoś inny napisał, że rząd musi sięgać do kieszeni podatników
hehe,problemy ze zrozumieniem to masz tu chyba Ty,bo specjalnie przejrzalem wszystkie posty i nic takiego nie znalazlem.
Bomber_GD pisze:Co mnie jeszcze bardzo fascynuje to to, że większość z was zna się finansach tak jak świnie na gwiazdach a opowiadacie, że podatki trzeba podnosić. Podnosić czy nie ? Odpowiedź na to pytanie znają specjaliści i właśnie te największe mózgi- tutaj znów oprę się o Balcerowicza- mówią, że podnoszenie podatków to najgorsze co może być bo trzeba działać już teraz żeby jak najszybciej odbić się od dna i podnoszenie podatków będzie tylko pogłębiało ten kryzys dlatego należy obniżyć. Zresztą nie trzeba daleko szukać- Niemcy- kiedy zaczął się kryzys od razu obniżyli podatki.
powiedz mi prosze jakie Ty masz podstawy do autorytatywnego wypowiadania sie na temat ekonomii w kontekscie gospodarowania panstwem.bo poki co opierasz sie wylacznie na mediach tak naprawde-z tego co ja widzialem/slyszalem to Balcerowicz nigdzie jeszcze nie powiedzial,ze na etapie na ktorym znajduje sie Polska gospodarka nalezy obnizyc podatki.a z tym,ze generalnie nalezy dazyc do zmniejszenia podatkow to ja sie zgadzam.
a co do ostatniego zdania-no wlasnie niemcy to zrobili od razu,polski rzad nie i dlatego teraz musial je podniesc.nie mowie,ze to dobrze,przedstawiam Ci powod.

i przestan sie ciskac,bo zaczyna mi sie wydawac ze zalozyles ten temat tylko po to zeby sie wyladowac.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Jestem za:
1. Wyprowadzeniem krzyża ze szkół i urzędów.
2. Legalizacją marychy oraz związków partnerskich.
3. Finansowaniem in vitro z NFZ.
4. Nowelizacją ustawy o planowanu rodziny.
Nie sądzę aby którakolwiek z partii poza ,,postkomunistami'' miała to w programie więc głosuję na nich - co i Wam - drodzy wagarowicze z WOS-u - polecam. Cześć i czołem kluski z rosołem! :mrgreen:
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

piotrex pisze: wielkiezuo napisał(a):"Remontują dworce zamiast wziąć się za tabor i infrastrukturę."
remontuja dworce bo sa w wiekszosci w oplakanym stanie (co mozna zmienic stosunkowo niewielkim kosztem) a to pierwsze co turysta widzi po opuszczeniu pociagu.infrastruktura i tabor tez sa odnawiane i modyfikowane,czyzbys nie jezdzil koleja?bo ja niedawno przezylem szok jak wsiadlem do wagonu pkp ktory wygladal jakby wyjechal z "salonu".
piotrex sam nie wiesz w jak dużym błędzie jesteś... infrastruktura i tabor leżą w naszym kraju totalnie!!

podniesienie podatków... spowodowało tylko jedno masowe zjawisko... że w przyszłym roku przy inwentaryzacji będzie trzeba bardzo uważać... bo będą same "ujawnienia z natury"... kto jest w temacie będzie wiedział co mam na myśli:) ... kłania nam się wspaniała krzywa Lepera;)

co do PiS-u fakt, zaprzepaścili czas na reformy

co do zmian w OFE, nie znam żadnego praktyka - ekonomisty (a znam ich naprawdę wielu), który uważa że wprowadzenie zmian jest na korzyść przyszłych emerytów

prościej - PO widzi, że brakuje na wypłaty dla obecnych emerytów, wiec chce przenieść środki z OFE do ZUS by mieć z czego wypłacać... kto da kasę na emerytury za 20 - 30 lat o tym nikt nie myśli, wszak utworzona rezerwa na ten cel została już przejedzona przez PO, bieżące wpływy z "śmiesznego" due diligence i późniejszej prywatyzacji JSW czy innych gigantów będą zwyczajnie przejedzone na bieżące wydatki

ale najbardziej co mnie wnerwia w tym śmiesznym kraju... to MEGA ROZROST BIUROKRACJI... urzędnicy ostatnimi laty są jak króliczki... rozmnażają się na potęgę- jakikolwiek rząd który doprowadzi do spadku mega kosztownej administracji ma mój głos w następnych wyborach!
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

Niestety ale założyciel tego tematu ma rację. Niestety bo przez nieudolność obecnego rządu tracimy my. Na przykład: podnieśli podatki i co? Ludzie mniej kupują, mniej wydają pieniędzy bo mają świadomość, że VAT jest wyższy niż w zeszłym roku. I budżet wcale nie stał się bogatszy, przeciwnie.

Spaced wyłącz telewizor i poszukaj w internecie co nieco informacji jak było za czasów PIS a jak teraz. Zobaczysz jak wszystko jest udowodnione.

pozdrawiam wszystkie naiwne, bezrozumne marionetki

tyle w temacie, dziękuję
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

Kiedyś prawie że przekonało mnie PO ...
Spaced pisze:ehhh. To rząd podnosi ceny produktów podstawowych... Nie wypowiadaj sie jak nie rozumiesz co sie na rynku dzieje. Np. wzrosty ceny cukru to głownie efekt spekulacji.
Nie. Chore ceny wspomnianego cukru to efekt beznadziejnej polityki. Mówią Ci coś unijne limity dotyczące produkcji cukru? Dzięki nim od roku około 2008, z producenta staliśmy się importerem. Dla mnie kretyństwem jest ustalenie limitu który już z góry oznacza brak samowystarczalności, a co za tym idzie wykupywanie cukru droższego, produkowanego w innym kraju UE. No ale takie rzeczy trzeba negocjować a nie lizać pupkę Angelce i całej bandzie:) Widać ktoś załatwił sobie to, że zrobi więcej, ażeby nam sprzedać, bo z góry wiadomo że nie będziemy w stanie zaspokoić swojego rynku.

Spaced pisze:Uwazam, ze od przyszłego roku obnizanie podatków zacznie miec sens - obniza sie je wtedy kiedy mozna sobie pozwolic na tymczasowe uszczuplenie wpływów do budzetu (obnizenie podatków mozna traktowac jak inwestycje, to nie jest magiczny czar, który daje ci miliony dzien po ustawie).
Jednak długoterminowe plany obecnego rządu dążą do utrzymania podatku na obecnym poziomie, a w domyśle podniesienie go do nawet 25%.
Spaced pisze:I tak nalezy przeprowadzic gruntowne zmiany w strukturze wydatków jak i w samej administracji panstwa a
Owszem. PO przeprowadziło je cudownie. Takiego wzrostu pracowników wszelkiej administracji jeszcze nie było...
Spaced pisze:I to nie teoria tylko rodzice kilku znajomych to wysoko postawieni politycy i na prawde czesto maja mniej kasy niz dobrze postawiony lekarz czy pan korporacja.
Potwierdzam. Zresztą zarobki osób pełniących funkcje publicznie nie są tajemnicą. Jeśli prezydent zarabia niewiele ponad 20 tys, to co to jest dla dobrego lekarza, czy przedsiębiorcy? Ale nie w tym rzecz. Polityka to tylko wstęp do prawdziwych pieniędzy. Przykłady? Jest ich wiele, niektóre znane publicznie, niektóre tylko szeptem przewinęły się przez scenę polityczną. Największym skandalem jak dla mnie była sprawa gazociągów - blokowanie przez SLD, w momencie gdy byli "u władzy" gazociągu norweskiego pod pretekstem drogiego gazu i uzależnienie nas od mateczki Rosiji, dzięki której teraz płacimy za gaz najwyższe stawki w Europie - za ten sam gaz z Gazpromu Wielka Brytania płaci 2x mniej :). Ludzie odpowiedzialni za to zajęli potem stanowiska w rosyjskich spółkach, było o tym swego czasu głośno, ale kto to już pamięta...
Spaced pisze:Lubie jak tabelki czyta sie ze zrozumieniem. Deficyt rósł za SLD i PO bo rząd inwestował i wydawał pieniadze. PiS nie robił nic to nie wydawał nic.
jak to mówią 'z pustego i Salomon nie naleje', ale PO leje szczodrze co sam zauważasz :). Euro Euro Euro ... po co nam to? Tak szczerze... po co? Może ktoś powie 'ażeby wyciągnąć Polskę z zaścianka Europy'. Barwo! Ale czy biedak nie mając nic w portfelu zadłuża się po to, by chociaż na chwilę wejść do drogiej restauracji i pobyć 'na salonach'? Może najpierw uporajmy się z podstawowymi problemami, a potem myślmy o pięknych ideach. Zresztą całe Euro załatwił Polsce Listkiewicz który wyswatał prezydenta Fifa - Blattera i obaj panowie są w świetnej komitywie od lat :). Chyba na temat PZPNu wypowiadać się nie trzeba i wiadomo nie od dziś, że ktoś na tym nieźle musiał zarobi, a jak mieli do podpisania tyle kontraktów...
Spaced pisze:Masz auto? Nie widzisz, ze powstaja nowe drogi? W samej warszawie powstaje druga linia metra, nowoczesna oczyszczalnia scieków, kolejny most i 2 stadiony. Tak duperele...
Ja nie mam auta, pożyczam od rodziców albo od innych życzliwych. Jestem studentem. Zresztą przy tych cenach to coraz częściej chodzę na nogach. Nowe drogi? Super, nie sposób tego odmówić, jednak w moim regionie nie widzę drastycznej zmiany, a wręcz na naszym terytorium co chwilę afera z autostradą, której ostatecznie na chwilę obecną nikt nie buduje, gdyż 'afera, goni aferę' i wszyscy tak za nimi biegają, że nie w głowie im budowa... Stadiony, metro w Warszawie, oczyszczalnia ścieków ... no i co mi z tego? Wszystko drożeje, a nie przypominam sobie żeby aż takie podwyżki jakie notujemy w cenach, dotknęły również pensje. Co mi ze stadionu na który nawet nie pójdę, bo nie będzie mnie stać na bilet, gdyż będę wolał wydać to na podstawowe produkty, a te ciągle drożeją ...

Zresztą, może macie kupe kasy, więc wcale nie dziwię się z tego, że będziecie bronić PO ponad wszystko. Podatki liniowe i inne duperele to idealne rozwiązania dla ludzi którzy nie dbają o to czy za cukier płacą 1.99 czy 6 zł, bo zwyczajnie nie muszą.
piotrex pisze:nie,nie istnieje tylko Pis i PO,ale realne szanse na wiekszosc w sejmie maja tylko dwie partie.nie wchodzmy w geneze tej sytuacji , aktualnie tak po prostu jest i tyle.
I tutaj leży pies pogrzebany. Przyznam szczerze, zagłosuję na PIS, bo bardziej niż piękna polityka bez afer i podlizywanie się zagranicznym potęgom oraz brak rozliczenia z przeszłością, interesuje mnie to, że za chleb nie będę płacił jeszcze więcej, herbatę posłodzę cukrem w normalnej cenie i że będzie mnie stać na to, by podjechać gdzieś samochodem, a bliskich mi osób starszych, które przeżyły więcej niż my i niekiedy po głowie dostały za to, że teraz jest jak jest, nie trafi szl*g kiedy zaproszą Jaruzelskiego na obrady Rady Bezpieczeństwa Narodowego :).
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Przewinął się temat Euro 2012... czyli największej przyszłej porażki naszego kraju... zapewne totalnej turystycznej klapy - powiedzcie szczerze kto do nas przyjedzie gdy lada chwila w Londynie odbędą się Igrzyska ?
Żaden normalny kraj nie chciał marnować na ME kasy w sytuacji gdy będzie konkurował z mega wypromowanymi Igrzyskami.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Na wstępie chciałem powiedzieć, że według mojego zdania, na Polskiej scenie politycznej nie ma obecnie żadnej partii, która naprawdę potrafiła by ogarnąć ten burdel.
Spaced pisze:Nie widzisz, ze powstaja nowe drogi? W samej warszawie powstaje druga linia metra, nowoczesna oczyszczalnia scieków, kolejny most i 2 stadiony. Tak duperele...
No stadiony powstają, w naszej Warszawie będą, aż trzy niczego sobie. Jestem ciekawy z czego utrzyma się narodowy, bo samo wybudowanie to pikuś przy utrzymaniu takiego obiektu przez lata, skoro są jeszcze 2 inne.

Stadion Legii który został za sponsorowany kwotą około 450mln złotych z budżetu Warszawy, zauważmy, że to prywatny stadion ITI i to, że Wawka ma 2mld złotych już obecnego długu, ale czego się nie robi dla przyjaciół :)
KaKTuSSS pisze:wielkiezuo ile masz wiosen w dowodzie?
Czy to jakoś specjalnie ważne? Chyba każdy ma prawo się wypowiedzieć w tym dziale i na tym forum i na ten temat.
piotrex pisze: to ten rzad uruchomil wiekszosc projektow ktore byly odkladane przez poprzednie lata.
Odkładane czy raczej planowane na "lepsze czasy". Łatwo jest coś dokończyć kosztem zadłużania państwa :)
Spaced pisze:Nie wypowiadaj sie jak nie rozumiesz co sie na rynku dzieje. Np. wzrosty ceny cukru to głownie efekt spekulacji
Już Digas powiedział, to co miałem na myśli. Były cukrownie, lecz nie warto było w nie inwestować, bo przecież taniej było sprowadzić. Nie dość, że wiele ludzi straciło prace, to teraz jesteśmy uzależnieni od eksporterów z innych państw.
pplaymo pisze:Do tych co "narzekają" na budowanie, jeśli się buduje z dofinansowaniem z UE to najpierw w większości przypadków trzeba wyłożyć swoją kasę a później dostaje się zwrot.
Racja, tylko szkoda, że sami takie warunki wchodząc do Unii zrobiliśmy...
Nie mamy pieniążków na rozpoczęcie budowy np. obwodnicy, a pieniążki z Unii niby czekają, co robimy? Pożyczamy pieniążki od banków, które oczywiście są zagraniczne. Teraz już mamy pieniążki budujemy. Wybudowaliśmy, czekamy na kasę z Unii, a odsetki w bankach lecą...
Jeden głupi, niepoprawny papierek i dotacja zostaje wstrzymana, bo trzeba to wyjaśnić, a banki są nieubłagane... Efekt, chyba nie muszę wyjaśniać.

Coż, polecam - http://www.youtube.com/watch?v=0OPTxDCk_Dg
JustMe
Kontakt:

Post autor: JustMe »

Nie mam już siły i ochoty na spory i sprzeczki polityczne, a nawet na rozmowę o tym chociaż mam tylko 20 lat, ale polityka mnie doprowadza najczęściej do szału i totalnego chaosu myślowego. Mam tylko jedno pytanie dotyczące cen cukru i ogólnie tej sprawy. Dlaczego ludzie nagle rzucili się do sklepów żeby kupować cukier ? Bali się że go zabraknie ? Chcieli zaoszczędzić 10zł na 10kg cukru ? Chyba tak sam już nie wiem. Ale tak się stało widziałem do na własne oczy w Krakowie w dużym hipermarkecie i według mnie to były spekulacje. Celowe działanie mające na celu zwiększyć popyt na cukier. Pewnie w skali państwa niemieckie cukrownie zarobiły na tym grubą kasę. Oczywiście to tylko moja teoria spiskowa nie poparta żadnymi dowodami, a jedynie przypuszczeniami.
piotrex
Kontakt:

Raczka do gory kto sie orientuje z czego w naszym kraju produkuje sie cukier
Sert93
Kontakt:

piotrex pisze:Raczka do gory kto sie orientuje z czego w naszym kraju produkuje sie cukier
"W Polsce w latach 2001-2003 zbiory buraków cukrowych wynosiły średnio 12,2 mln ton, a uprawa ta zajmowała 2,7% powierzchni zasiewów wszystkich ziemiopłodów. Wartość produkcji towarowej buraków cukrowych wynosiła przeciętnie ok. 1,4 mld zł i stanowiła 3,9% produkcji towarowej krajowego rolnictwa. Uprawą buraków cukrowych zajmowało się w przybliżeniu co piętnaste indywidualne gospodarstwo rolne, posiadające więcej niż 1 ha użytków rolnych, a w tym – w przybliżeniu co piąte indywidualne gospodarstwo o powierzchni 15 ha lub więcej użytków rolnych. Najwięcej buraków cukrowych uprawiano w województwach: wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, lubelskim i dolnośląskim.

W latach 2001-2003 łączna powierzchnia uprawy buraków cukrowych w kraju wynosiła ok. 300 tys. ha, a plony wahały się od 358 do 443 dt/ha. Liczba plantatorów spadła z 99 tys. w 2001 r. do 86 tys. w 2003 r."

Warto zerknąć na to: http://www.stc.pl/cukrownictwo.php?d=2

EDIT:

Odpowiadając na Twoje pytanie - Już praktycznie się nie robi ;)
piotrex
Kontakt:

jesli produkcja leci na leb na szyje od 2003 roku to dlaczego cena cukru dopiero teraz zaczela wariowac?skoro jestesmy w unii juz prawie 8lat to dlaczego teraz rzad po odpowiada za cene cukru ktora wystrzelila do gory?

a tak na marginesie-czy ktos wzial pod uwage wplyw zeszlorocznej pogody na zbior burakow?
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

tomek909 pisze:Moim zdaniem powinno być tak jak w USA.
Ameryki z polski nie zrobisz. Ja popieram partie tuska ponieważ uważam ze to "mniejsze zło" bo oby dwie partie nie powalaja. Kaczynski odrzuca mnie od swojej partii samymi wypowieściami i tym co robi (np. bitwa o krzyż). Połowa ludzi w polsce i tak nie rozumie co sie dzieje i jak cos "bąknie" to reszta slepo wierzy, przyklad? wybory prezydenckie kaczynski-tusk. Dziwiło mnie to ze ludzie głosowali na kaczynskiego bo? dziadek z wermachtu, ma zabrac jakies zasilki dla bezrobotnych etc. Z tego powodu m.in w moim miescie wygrał kaczynski. A w obecnych wyborach, te heppeningi z migalskim na czele to poprostu parodia. I tak teraz połowa wspołpracownikow została wykolegowana z partii. Ja wiem czy PO nic nie robi? Uważam ze cos sie dzieje, tymbardziej majac tate polityka w domu ( po robocie non stop tvn24:D) troche sie nasluchalem i nawet polubilem kilka programow, gdy jest jaka kolwiek dyskusja pis zawsze krytykuje wszystko i wszystkich. Co by ktos z po nie powiedzial i tak dla pisu jest to absurd, i poł polski slepo w to wierzy i to słucha. Z cukrem to inna paranoja mało rząd mial cos do tego. W kwestii podatkow sie nie wypowiem bo mam srednie pojecie o tym, ale jako taki odbiorca nie angarzujacy sie wcale potrafie to wywnioskowac co uważam.
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

Pytasz co mnie wku**wia ? Cała ta Polska to jest takie dno... to nawet nie dno bo my pukamy od spodu :? .
Mamy marne zarobki a oni podnoszą VAT, podatki i inne. Ceny cukru to ludzi też napędzając kupując po 20kg na chuk wie co. Chleb to norma od 3zł w górę. Jak jadę na stację patrze 95 za 4.95 to kur*** załamać się idzie dla przykładu V-Power Racing 5.80... a diesel... prawie tyle co benzyna. Zamiast wziąć się do roboty łatać dziurę zrobić coś konkretnego to kupują sobie flotę limuzyn albo zwiększają biurokrację przez, która można dostać nerwicy. W TV i tak się kłócą miedzy sobą o bzdury a muszą się kasy nachapać póki są przy korycie. Umorzyli milionowy dług Gazpromowi i podpisali umowę na dostawy gazu i tak z zawyżoną ceną :/. Co do dróg to może między dziurami idzie gdzieś dostrzec kawałek asfaltu...
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Just Me - co do cen masz tu przykładową sytuację co się dzieje jak można coś tanio kupić na zapas :

http://www.youtube.com/watch?v=39DrQ6hZyyc

Jozan- Polać mu!
Back in black
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Fani USA mnie bawia. Jeczycie na polske a checie jak w stanach? To byście tam dopiero piszczeli. Naogladliscie sie filmów, a nie zauwazacie, ze to kraj o ogromnych dysproporcjach gdzie jak macie pecha trafiacie do dupnej szkoły i konczycie nie dochodzac na studia (sa w stanach szkoły gdzie 30% uczniów dostaje sie na studia). Taaa, dlaczego polska nie moze byc jak stany i być rządzona przez korporacje. To, ze np. Monsanto kontroluje 80% rynku soji i nikt z tym nic nie robi, a jak kupujesz soje od kogos innego wystarczy, ze sie ich 1 ziarno znajdzie na twoim polu i masz pozew, który cie splajtuje bo koszta procesów sądowych sa wywindowane.
Czy moze system, w którym skonczenie dobrej(nie stanowej ale dobrych stanowych jest mało) uczelni oznacza dług na kilkaset (TAK KILKASET!) tysiecy dolarów, gdzie jest to kredyt gdzie masz najmniejsze prawa ze wszystkich dostepnych. Jedyny gdzie nie mozesz zbankrutowac. Taaak Ameryki wam sie zachciało
.
Sert93 pisze:Już Digas powiedział, to co miałem na myśli. Były cukrownie, lecz nie warto było w nie inwestować, bo przecież taniej było sprowadzić. Nie dość, że wiele ludzi straciło prace, to teraz jesteśmy uzależnieni od eksporterów z innych państw.
Masz racje ale to wlasnie efekt zero jedynkowego zachwytu nad liberalnym modelem gospodarki. Trzeba to zbalansowac ale obecnego rządu nie masz co winic za ten efekt.
Co do stadionów tez sie zgadzam, ogolnie moznaby te pieniadze wydac lepiej i ten rząd partoli sporo ale ja wole zeby partolił i cos robił niz jak poprzedni pierdolił i nic nie robil.

Bomber - za długi ten film. Bełkot głownie słysząłem wiec daj konkretny przyklad.
Sert93
Kontakt:

Spaced pisze:ale obecnego rządu nie masz co winic za ten efekt.
Nikogo nie obwiniłem, jednak warto zauważyć, że to w ostatnich latach sprywatyzowane zostały jedne z największych zakładów cukrowych zagranicznym przedsiębiorcom i teraz stoimy praktycznie na zerowym poziomie.
Spaced pisze:Co do stadionów tez sie zgadzam, ogolnie moznaby te pieniadze wydac lepiej i ten rząd partoli sporo ale ja wole zeby partolił i cos robił niz jak poprzedni pierdolił i nic nie robil.
Jak dla mnie ten coś rząd robi, bo nie oszukujmy się coś tam się dzieje, tylko, że za zagraniczne pożyczone pieniądze, a przy każdej inwestycji część pieniążków idzie do prywatnej kieszeni na lewo, chociażby niedawno wybudowana obwodnica Wyszkowa, za mało asfaltu w asfalcie... ktoś podpisał odbiór... coś za coś, ja niestety nigdy nie pogodzę się z rządem który coś robi, ale jednak i przy tym kradnie...
lollex pisze:Dziwiło mnie to ze ludzie głosowali na kaczynskiego bo? dziadek z wermachtu, ma zabrac jakies zasilki dla bezrobotnych etc. Z tego powodu m.in w moim miescie wygrał kaczynski.
Skąd masz takie info, że ludzie kierowali się w Twoim mieście tylko tym, poparte jakimiś źródłami czy tak sobie z głowy strzelasz propagandą?
lollex pisze:jaka kolwiek dyskusja pis zawsze krytykuje wszystko i wszystkich
Przeczytaj swoją wypowiedź i może zauważysz jak bardzo podoba jest do Twojego wyobrażenia o PiS'e

Osobiście jak pisałem, według mnie NIE MA ŻADNEJ partii w teraźniejszej Polsce która mogła by ogarnąć ten burdel, jednak bliżej mi do kłamczuchów niż złodziejaszków :) Peace
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sert93 pisze:Jak dla mnie ten coś rząd robi, bo nie oszukujmy się coś tam się dzieje, tylko, że za zagraniczne pożyczone pieniądze, a przy każdej inwestycji część pieniążków idzie do prywatnej kieszeni na lewo, chociażby niedawno wybudowana obwodnica Wyszkowa, za mało asfaltu w asfalcie... ktoś podpisał odbiór... coś za coś, ja niestety nigdy nie pogodzę się z rządem który coś robi, ale jednak i przy tym kradnie...
Stary ale rząd - czyt. góra PO nie kradnie. Im sie to nie opłaca. Jasne jest kumoterstwo ale wiecej zrobiliby na innych stanowiskach. I to jest info z pierwszej reki.
A czemu nie pogodzisz sie z takim rzadem? Wolisz mieszkac na uczciwej pustyni czy w nieuczciwym kraju, który chociaz zbliza sie do nowoczesnosci? Bo ja mam w dupie czy kradna tak długo jak mój standard zycia sie poprawia. Co wiecej kradna jacys lokalni debile co nie sa zwiazani z zadna partia tak na prawde. Trafili do pierwszej lepszej bo tak to niestety na dole sie dzieje.
ODPOWIEDZ