Marzocchi Junior T - sprężyna

Number_One
Kontakt:

Marzocchi Junior T - sprężyna

Post autor: Number_One »

Witam, mam taki problem, a jednoczesnie ofertę, mianowicie zakupiłem amorka wyzej w temacie juz wymienionego, wszystko jest ok i gra gitara, z tym.. że ... amortyzator jeszcze strasznie miękki, przez co dobija, poprzedni własciciel wazyl koło 55 kg, ja 75-78kg, wiec roznica jednak jest, z mojego punktu widzenia jest to wina spręzyn ( jesli nie to prosze mnie naprowadzic ), jesli jest to wina sprezyn, przejdzmy do sedna, gdzie moge nabyc owe, juz twardsze sprezyny ( mniejwiecej pod moja wage ), w celu uniknięcia dobijania, oraz zeby amor nie "szalał" z miekkosci. Jesli Ktoś posiada owe sprezyny, juz twardsze, chetnie sie zamienie, albo odrazu zakupie, prosze mnie naprowadzic co mam zrobic,
z gory dzieki za pomoc,
Pozdrawiam!
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Number_One pisze: jesli jest to wina sprezyn, przejdzmy do sedna, gdzie moge nabyc owe, juz twardsze sprezyny
jest to wina zbyt miękkich sprężyn , firma Gregorio z Ustronia http://gregorio.pl/ .
Number_One
Kontakt:

Re: Marzocchi Junior T - sprężyna

#up - Na gregorio bodajże nie ma, jesli sa to naprowadź,a nie jest to wina za małej ilosci oleju ? (w co watpie), i mniejwiecej w jakiej cenie dostane takie sprezyny, i nowe albo uzywki, bardzo ich potrzebuje.

I jak to jest z tymi spręzynami, czy poprostu wchodza do juniora takie np. z drop offa, shivera, itp ? czy do kazdej serii sa robione inne sprezyny?

Pozdrawiam
ravfr
Kontakt:

Number_One pisze:- Na gregorio bodajże nie ma,
Dzwoniłeś?
Zazwyczaj do różnych widelcy , różne sprężyny .
Number_One
Kontakt:

#up - Zadzwonie jutro, bo dziś zamknięte, jaka spręzyne mam dobrac jak waze 75-78kg ?

A nie jest to wina malej ilosci oleju ?
ravfr
Kontakt:

Dobiorą Ci sprężynę do wagi , modelu , rocznika.
Ilość oleju ma wpływ na kompresję , nie twardość widelca, zmniejsza lub zwiększa poduszka powietrzną nad lustrem oleju. Olej jest nieściśliwy , powietrze owszem, większa poduszka widelec ugnie się "głębiej" , mniejsza - "płycej".
Number_One
Kontakt:

# up - Czyli przez tą miękka sprezyny amor sie dobija ?
Jutro wykonam telefon do gregorio wszystkiego sie dowiem, dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Sprawdź czy masz w obu lagach sprężyny (po 2 na lagę powinno być oryginalnie), może chłopak wyjął sobie z jednej.
To że dobija to wina sprężyn, to że stuka przy dobijaniu - ilości oleju - da się tak zrobić juniora że będzie zamykał cały skok nawet z miejsca, ale nie będzie się tłukł, ja jak miałem juniora to się zatrzymywał na oleju 0,5cm przed końcem skoku.
Number_One
Kontakt:

Sprawa wyjasniona, cisnienie powietrza ;)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Junior nie ma zaworu powierza, to masz drop offa w takim razie ;)
ODPOWIEDZ