[korba] luzy na Truvativ Howitzer Team

klaster
Kontakt:

[korba] luzy na Truvativ Howitzer Team

Post autor: klaster »

Witam od pewnego czasu mam luzy na osi lecz przed tym zaczęło strzelać na osi nie zbyt często ale teraz coraz częściej. Moje obawy to łożyska do wymiany lecz nie wiem czy to wyeliminuje luzy nie są one zbyt duże ale to luz wiec już coś nie gra po za tym ruszając korba w górę i dół nie ma żadnych jedynie jak na boki ruszam czyli w osi to ma luzy. Odczuwalne tez są lekkie drgania. Czy moje przypuszczenia łożysk są odpowiednie czy też mylne no i gdzie można dostać łożyska ?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

klaster pisze:zaczęło strzelać na osi nie zbyt często ale teraz coraz częściej
Też to miałem. Wyczyściłem wszyściutko, nasmarowałem złożyłem i nic się nie dzieje.
klaster pisze:ruszając korba w górę i dół nie ma żadnych jedynie jak na boki ruszam czyli w osi to ma luzy
Ile masz podkładek? I jaką masz mufę suportu?
klaster
Kontakt:

Też to miałem. Wyczyściłem wszyściutko, nasmarowałem złożyłem i nic się nie dzieje.
a musiałeś rozkręcić całość ? Jakich ewentualnie narzędzi potrzebuje ?
Ile masz podkładek? I jaką masz mufę suportu?
83mm a ile podkładek nie wiem bo jeszcze nie rozkręcałem i chć już mam te 300km przejechane chyba to powinien polecieć do serwisu na pierwszy przegląd ale wolałbym sam przy nim coś porobić bo inaczej będzie mnie to wszystko słono kosztować.
Już wiem, że rolkę napinającą muszę co jakiś czas czyścić i smarować bo inaczej zaczyna trzeszczeć oczywiście na to sam wpadłem od zakupu bo bolec był suchy jak by nic nie było i dosyć głośno chodziło.
Vin_OSW
Kontakt:

klaster pisze:już mam te 300km przejechane chyba to powinien polecieć do serwisu na pierwszy przegląd
Jeśli Ci to oni zakładali to może jakaś gwarancja to obejmuje?
klaster pisze:a musiałeś rozkręcić całość ? Jakich ewentualnie narzędzi potrzebuje ?
Korbę zdjąłem i suport wykręciłem.
lospzl37b
Kontakt:

Re: [korba] luzy na Truvativ Howitzer Team

Post autor: lospzl37b »

Jesli nie masz luzow w pionie a w poziomie, to raczej nie lozyska, tak jak pisze Vin_OSW sprawdz podkladki, moze suport nie jest skrecony odpowiednio ciasno i masz luz wlasnie poziomy na osi. Dodanie jedne podklaski 2.5mm od strony napedu moze sprawe zalatwic.
klaster
Kontakt:

oki jutro dam na serwis i powiem im by podkładki sprawdzili zresztą sami powinni wiedzieć. ale już chciałbym się zaopatrzyć i na pewno będzie mi potrzebny ten klucz ale nie wiem czy do korby tylko imbus potrzebuje czy jeszcze jakiś klucz bo jakoś to musi tam siedzieć a śruba imbusowa tylko dociska ramie korby. to jest to ze mam dwa rowery i nie chce obu potem na serwis dawać bo to mnie zdoi kompletnie wiadomo ze tego będę serwisować ale jak coś się będzie poważnego dziać przez co najmniej rok potem trzeba będzie już samemu serwisować oba a do tego dojdzie rower siorki
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

http://allegro.pl/klucz-hollowtech-ii-t ... 14399.html

http://allegro.pl/klucz-do-zdejmowania- ... 09305.html - tylko będzie trzeba jakąś podkładkę(moneta powinna dać radę) włożyć po wykręceniu śruby imbusowej z korby, bo trzpień wejdzie w otwór osi i nic się nie ściągnie.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

lospzl37b pisze:Jesli nie masz luzow w pionie a w poziomie, to raczej nie lozyska,
niby dlaczego? Widziałem łożyska rozjeżdżające się na boki przy praktycznie żadnym luzie "pionowym".
Vin_OSW
Kontakt:

pietryna pisze:(moneta powinna dać radę)
Nie da rady. Trzeba wkręcić z jednej strony śrubkę w oś, a do środka osi włożyć pręt.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

No to kilka monet...
Vin_OSW
Kontakt:

pietryna pisze:No to kilka monet...
Nie wejdzie. Wtedy wchodzi za płytko ściągacz i można zerwać gwint.
ODPOWIEDZ