[Amortyzator] Fox 40 FIT - pytanie o serwis

DH-luka
Kontakt:

[Amortyzator] Fox 40 FIT - pytanie o serwis

Post autor: DH-luka »

Witam.
Zakupilem rower z foxem 40 RC2 FIT,

Probowalem wyguglowac jakis sensowny poradnik serwisowy cos w stylu manuali dla Rock Shoxa - krok po kroku, eleganco wyjasnione.

Natknalem sie na informacje ze 40tki z kardtridzem FIT moga byc serwisowane tylko w autoryzowanym serwisie.

Czy aby tylko zmienic olej i uszczelki musze oddawac takiego Foxa do dealera?

Robilem Rock Shoxa kilka razy bez problemu - z foxem nie mialem doswiadczenia.

Niestety tu gdzie jestem serwis 40tki wynosi 115e a ja uszczelki enduro mam za 25euro... czyli 90e roznicy jesli zrobie to sam.

Dzieki za wszelkie info - tak jak mowilem z foxem nie mialem nigdy do czynienia.
Kamil89

Post autor: Kamil89 »

każdy serwisuje sam i nikt w to nie wnika ...
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

i nigdy nie dawaj uszczelek enduro ! a fox jest latwiejszy w serwisie od boxxera np :)
DH-luka
Kontakt:

Ale czemu nie enduro? Czy to sie odnosi tylko do foxa? czy do RS tez nie enduro?

edit: ok wyguglowalem czemu nie:)
wiec nie bede zakladal enduro
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

DH-luka pisze:Ale czemu nie enduro? Czy to sie odnosi tylko do foxa? czy do RS tez nie enduro?

edit: ok wyguglowalem czemu nie:)
wiec nie bede zakladal enduro
Bo są ciaśniejsze i ścierają anodę? Mam rację?
DH-luka
Kontakt:

no tak i jezcze dwa:
ze podobno zmieniaja prace amora na poczatku i ze zbieraja mnostwo syfu,

nie mialem problemu z oryginalnymi uszczelkami na ktore nie narzekam wiec moze bezpieczniej zostac przy oryginalnych
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Hej, widziałem gdzieś w sieci niedawno manual serwisowy do nowej 40'stki ( bodajże autorstwa Blackdemon'a ). Leciało to jakoś tak:

"Witam Państwa, opiszę państwu jak w prosty i szybki sposób przeserwisować widelec 40 RC2 FIT. Wiele osób powtarza, że serwis Fox'ów jest bardzo skomplikowany, jednak wcale nie jest to prawda- Ja wielokrotnie przeprowadzałem taki profesjonalny serwis wielu swoim klientom i nigdy nie trwał on dłużej niż zaparzenie herbaty...

Tak więc jedziemy z koksem! Narzędzia, których będziemy potrzebować:

-gumowy młotek ( oczywiście nie będziemy go używać, ale jeżeli młotek znajdzie się na, którymś z naszych zdjęć, nasz warsztat będzie wyglądać bardziej PRO )
-wielki i ciężki stalowy młot firmy "shimano"
-szczypce do rur firmy "park tools", które posłużą nam do miażdżenia korków..
-olej kujawski z pierwszego tłoczenia ( to nic, że mama nie usmaży dzisiaj obiadu... )
-wiadro wody z ludwikiem
-Smar smar i jeszcze raz SMAR!

+ ( oraz zajebista miejscówka na warsztat, najlepiej w starym, poniemieckim bunkrze na odludziu, żeby nikt nam nie przeszkadzał w wykonywaniu profesjonalnego serwisowania... )

No to zaczynamy:
1. Bierzemy w ręce szczypce i atakujemy wszystkie wystające z amortyzatora śruby, jeżeli śruba jest za bardzo schowana i nie możemy jej dosięgnąć, bierzemy w ręce młotek i walimy nim kilkakrotnie w szczypce, tak aby po kilku uderzeniach i wybiciu dziury w półce szczypce wreszcie złapały za końcówkę śruby... ( pamiętajcie! nie kupujcie żadnych imbusów, są naprawdę niepotrzebne, szkoda pieniędzy! ) To nic, że lakier trochę się podrapie, jeżeli zostawimy go nienaruszonym, nie będziemy mieć przed klientem żadnego dowodu, że rzeczywiście przeprowadziliśmy serwis amortyzatora...
2. Gdy już wykręciliśmy wszystkie śruby przystępujemy do otwarcia lag. Bierzemy nasze profesjonalne klucze shimano ( młot stalowy shimano oraz szczypce do rur park tools ) i wykręcamy szczypcami korki sprawdzając wcześniej, czy dolne regulacje na pewno zostały wyrwane, ponieważ jeżeli tego nie zrobiliśmy, możemy mieć teraz problem z wyjęciem tłumików z lag...
3. Wyciągamy ostrożnie tłumiki ( za pomocą rytmicznych uderzeń młotem w dolne lagi od spodu...Pamiętajcie NIC NA SIŁĘ! )
4. Wylewamy olej na podłogę, uważając by nie pobrudzić sobie butów...
5.Bierzemy wiadro kranówy z ludwikiem i lejemy do środka górnych lag... Robiliście kiedyś drinki na imprezie?! Lagi czyści się dokładnie tak samo! Wlewamy wiadro wody z płynem do naczyń, zakręcamy korki i zaczynamy rytmicznie trząść amorem... Woda wylewa się przez pogięte górne korki? To nic, nie przejmujcie się! Ta wadliwa seria 2011 tak ma...!
6. Odkręcamy korki, wylewamy wodę z ludwikiem, bierzemy SMAR i SMARUJEMY! Odpowiednią ilość smaru wewnątrz amortyzatora poznacie po opróżnionym do zera nowym opakowaniu Towot'u
7. Kombinerkami wyciągamy uszczelki i płuczemy je pod bieżącą wodą, po czym zakładamy z powrotem
8.zalewamy amora profesjonalnym olejem firmy "Kujawski placki-racing OIL o gęstości 2,5 W"
9. Skręcamy amora do kupy, a następnie upewniamy się, że tarcza w przednim kole hamulcowa mocno się trzyma, w tym celu bierzemy szczypce i w celu sprawdzenia wyginamy ją na boki, jeżeli śrubki nie puszczą, znaczy, że jest OK! ( przecież nie chcemy, aby któremuś z naszych klientów stała się krzywda, niedokręcona tarcza hamulcowa to śmiertelne niebezpieczeństwo... )
10. Zostawiamy przeserwisowany już amor i idziemy napić się zielonej herbatki by być w pełni sił na zrobienie serwisu Avalanche'a , który grzecznie czeka w kolejce...
Powodzenia! ;) 8-) :mrgreen:
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Wujek_cieta_riposta pisze:"Kujawski placki-racing OIL o gęstości 2,5 W"
Ja przez lata szukałem tej gęstości!
Jesteś mistrzem! :lol:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
DH-luka
Kontakt:

Wujek_cieta_riposta pisze:Hej, widziałem gdzieś w sieci niedawno manual serwisowy do nowej 40'stki ( bodajże autorstwa Blackdemon'a ). Leciało to jakoś tak:

"Witam Państwa, opiszę państwu jak w p

Wujek_cieta_riposta Twoje poczucie humoru nie wnosi nic do mojego postu poza tym ze przypomniales mi sie jak to bylo gdy ja mialem 16 lat.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Wybacz, ale nie trafiłeś, nie mam 16 lat, raczej chodziło mi o to, że obserwując kilka ostatnio poruszanych na forum tematów ( m.i.n. "Polityka ) zauważyłem, że na forum panuje dość spięta atmosfera i pomyślałem, że odrobina humoru nikomu nie zaszkodzi...

Edit: tutaj masz co nieco o serwisie 40stki:

http://video.mpora.com/watch/uXCG3MyMP/

http://service.foxracingshox.com/consum ... ervice.htm
DH-luka
Kontakt:

Wujek_cieta_riposta dzieki za linki.
z polityka masz racje. nie zalapalem Twoich intencji
pzdr.
L
wielkiezuo
Kontakt:

Post autor: wielkiezuo »

O kurwa, zabawne, poziom wczesnego gimnazjum panuje na forum :lol:
pico931
Kontakt:

Post autor: pico931 »

jaka jest różnica w działaniu na rzadszym a gęstszym oleju ?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Inny zakres tłumienia i kompresji. Przy gęstszym pewnie i czułość będzie mniejsza.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Panowie od "poziomu z gimnazjum" rozumiem za parę tygodni egzaminy do liceum zdają i czują że tą szkołę skończyli?

Poszukaj w języku czeskim i ruskim a potem tłumaczem. Na 99% coś znajdziesz.
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

EZrider Ja będę pisać za tydzień egzaminy, a twojej wypowiedzi nie zrozumiałem :lol:

Gęstszy olej = mniej (prawie nie odczuwalnie dla mnie) czulszy na małe nierówności, bardziej odczuwalne zmiany w zakresie tłumienia i kompresji
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
alvaro
Kontakt:

Post autor: alvaro »

Siema,odnowię lekko temat :)

Mam pytanie,gdyż jak zrobię odpowietrzenie tlumika w mojej 40stce,zaleje olejem i skręcę wszytko do kupy to po okolo 5 minutach jazdy,amortyzator traci tak jakby tlumienie początkowego skoku i jest strasznie 'szybki'.Co mooże byc tego przyczyną ?kurde starciłem juz chyba na to z 300ml oleju i ciagle to samo ;/
<smok>
Kontakt:

Post autor: <smok> »

Masz zapowietrzony tłumik :(

Jak nalewasz nowy olej do tłumika, musisz poruszać tłokiem ( w pełnym zakresie góra - dół, nie za szybko) aż wylecą wszystkie bombelki powietrza, trwa to trochę, później musisz umiejętnie nałożyć "kondoma" W tym celu nalej więcej oleju do środka ( niech się wylewa ) skręć tłumik, nałóż pokrętła, i odstaw tłumik w normalnej pozycji ( takiej jak jest w rowerze ) na 5 - 10 min, wtedy uginając go sprawdź czy wszystkie regulacje działają w pełnym zakresie skoku. Jeśli źle zalałeś olej i zostało jakieś powietrze, to będziesz czuł to w łapie ( brak tłumienia na początku skoku ) i będziesz mógł zacząć od nowa :)

Jak kupiłem swojego liska to też miałem ten problem, ale po paru próbach udała mi się ta sztuka :lol: ( ja mam 36 RC2 więc tłumik ten sam )
ODPOWIEDZ