[Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany

Soulforged
Kontakt:

[Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany

Post autor: Soulforged »

Witam,

Po złożeniu rowerka do kupy trafiłem na problem z napędem - łańcuch przeskakuje pomimo poprawnej regulacji przerzutki.

Obecnie mam homogeniczny napęd SLX - przerzutka tylna, kaseta, korba, zębatki korby, przednia przerzutka, łańcuch HG73 oraz manetki. Jedynym "obcym" elementem jest napinasz Truvativ Shiftguide. Wszytko jest nowe podobnie jak pancerze i teflonowe linki. Nic nie jest skrzywione, uszkodzone/zużyte. W tylnej przerzutce pracują kółka 11z na łożyskach marki Token.

Pomimo poprawnego zakucia łańcucha odpowiednim pin-em, regulacji naprężenia linki, regulacji naprężenie łańcucha, prób skrócenia/wydłużenia łańcucha oraz regulacji ograniczników sytuacja jest następująca:

Na twardych przełożeniach łańcuch ociera o wyższe zębatki kasety "szarpiąc" wskakując i zeskakując z nich, jednocześnie przy próbie zrzucenia łańcucha z wyższych zębatek, łańcuch układa się na szczytach zębów niższych zębatek przeskakując. Podczas jazdy pod górę czy pedałowania na stojąco również przeskakuje na tyle mocno że nie ma szans na płynną jazdę nie mówiąc o rozpędzaniu się.

Jako że zupełnie już skończyły mi się pomysły na rozwiązanie tego problemu zwracam się do Was o pomoc:)

Dodam że pojemność napędu jest odpowiednia podobnie jak linia łańcucha...
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Wszystko 9 rzędów? Ewentualnie, wszystko 10 rzędów?
Soulforged
Kontakt:

uzurpator pisze:Wszystko 9 rzędów? Ewentualnie, wszystko 10 rzędów?
Faktycznie zapomniałem dodać - wszystko na 9 rzędów (układ 2x9).
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

Może masz stary łańcuch a nowy napęd cały ?? albo blat zmieniłeś albo kasetę a łańcuch rozciągnięty ... Ja dałem nowy łańcuch do starego napędu i też mi tak skakało ...;/
Slavvduro
Soulforged
Kontakt:

deviz pisze:Może masz stary łańcuch a nowy napęd cały
Nie, wszystko było nowe w sklepowych opakowaniach;)

Po dzisiejszej jeździe jest niewielka poprawa - cóż może musi się "dotrzeć"...
Taran96
Kontakt:

Post autor: Taran96 »

Panowie,
nikt się jescze nie szczaił,że ma 2 zębatki z przodu?
I jak to ma działać niby przy napinaczu? ;pp
[K]
-Amor (+180 skoku,najlepiej 2 półka) ,
-Manetka Sram(używana,9 biegów),
-Korby,
-Hebel.
Soulforged
Kontakt:

Taran96 pisze:nikt się jescze nie szczaił,że ma 2 zębatki z przodu?
To jest shift guide czyli napinacz przystosowany do dwóch blatów, działał już ze dwa lata w ten sposób...
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

To samo miałem z nowym napędem, pomogła regulacja przerzutki tylnej...
M4j$ter-DH
Kontakt:

Post autor: M4j$ter-DH »

A mi się wydaję ze to wina łańcucha, może kupiłeś nie odpowiedni do 9 rzędów i jest za gruby.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ja miałem tak, gdy łańcuch był ciut za długi. Skróć go może o 2 oczka i zobacz co się będzie działo.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Soulforged
Kontakt:

M4j$ter-DH pisze:może kupiłeś nie odpowiedni do 9 rzędów i jest za gruby
łańcuch jest na 100% odpowiedni - przyszedł w pudełku "Shimano LX 9-speed";)
KubaLaPL pisze:Ja miałem tak, gdy łańcuch był ciut za długi.
Już skracałem właśnie, wcześniej miałem napęd w którym z przodu było 22-34 a z tyłu 11-32 obecnie mam 28-36 i 11-34 więc łańcuch powinien być dłuższy z czym po próbach skracania doszedłem już do takiej samej jak pod mniejszy pojemnościowo napęd i wciąż nic.

jak wspominałem wcześniej po dłuższych jazdach jest nieco lepiej więc widać "dociera się"...
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Soulforged pisze:łańcuch jest na 100% odpowiedni - przyszedł w pudełku "Shimano LX 9-speed";
A może pomylił się producent i wsadził zły łańcuch do pudełka.
kubuspunxdh

Re: [Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany

Post autor: kubuspunxdh »

z opisu wynika ze na 90% regulacja wystarczy, a naciągałeś linki po złożeniu ? bo też stosuje się takie patenty żeby potem prawidłowo napęd chodzi i nie trzeba "docierać" i regulować 2 razy... moja propozycja: naciągnąć porządnie linki na założonej ramie wyregulować i sprawdzić :) powinno pomóc na dobre.. siamano tak to do siebie ma ze przelozenia 9`tki trzeba idealnie ustawić jak sa nowe i ponaciągać linki z pancerzami :) pozdr.
stasiu
Kontakt:

Re: [Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany

Post autor: stasiu »

dokładnie jak kolega u gory mowil:D muisz porzadnie naciagnac linki mialem to samo 3 dni temu wystarczy ustawic przrzutke na 1 porzadnie naciagnac linke przykrecic ,przetestowac i powinno byc git :D mi teraz dziala bez zarzutu
ODPOWIEDZ