[Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany
-
- Kontakt:
[Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany
Witam,
Po złożeniu rowerka do kupy trafiłem na problem z napędem - łańcuch przeskakuje pomimo poprawnej regulacji przerzutki.
Obecnie mam homogeniczny napęd SLX - przerzutka tylna, kaseta, korba, zębatki korby, przednia przerzutka, łańcuch HG73 oraz manetki. Jedynym "obcym" elementem jest napinasz Truvativ Shiftguide. Wszytko jest nowe podobnie jak pancerze i teflonowe linki. Nic nie jest skrzywione, uszkodzone/zużyte. W tylnej przerzutce pracują kółka 11z na łożyskach marki Token.
Pomimo poprawnego zakucia łańcucha odpowiednim pin-em, regulacji naprężenia linki, regulacji naprężenie łańcucha, prób skrócenia/wydłużenia łańcucha oraz regulacji ograniczników sytuacja jest następująca:
Na twardych przełożeniach łańcuch ociera o wyższe zębatki kasety "szarpiąc" wskakując i zeskakując z nich, jednocześnie przy próbie zrzucenia łańcucha z wyższych zębatek, łańcuch układa się na szczytach zębów niższych zębatek przeskakując. Podczas jazdy pod górę czy pedałowania na stojąco również przeskakuje na tyle mocno że nie ma szans na płynną jazdę nie mówiąc o rozpędzaniu się.
Jako że zupełnie już skończyły mi się pomysły na rozwiązanie tego problemu zwracam się do Was o pomoc:)
Dodam że pojemność napędu jest odpowiednia podobnie jak linia łańcucha...
Po złożeniu rowerka do kupy trafiłem na problem z napędem - łańcuch przeskakuje pomimo poprawnej regulacji przerzutki.
Obecnie mam homogeniczny napęd SLX - przerzutka tylna, kaseta, korba, zębatki korby, przednia przerzutka, łańcuch HG73 oraz manetki. Jedynym "obcym" elementem jest napinasz Truvativ Shiftguide. Wszytko jest nowe podobnie jak pancerze i teflonowe linki. Nic nie jest skrzywione, uszkodzone/zużyte. W tylnej przerzutce pracują kółka 11z na łożyskach marki Token.
Pomimo poprawnego zakucia łańcucha odpowiednim pin-em, regulacji naprężenia linki, regulacji naprężenie łańcucha, prób skrócenia/wydłużenia łańcucha oraz regulacji ograniczników sytuacja jest następująca:
Na twardych przełożeniach łańcuch ociera o wyższe zębatki kasety "szarpiąc" wskakując i zeskakując z nich, jednocześnie przy próbie zrzucenia łańcucha z wyższych zębatek, łańcuch układa się na szczytach zębów niższych zębatek przeskakując. Podczas jazdy pod górę czy pedałowania na stojąco również przeskakuje na tyle mocno że nie ma szans na płynną jazdę nie mówiąc o rozpędzaniu się.
Jako że zupełnie już skończyły mi się pomysły na rozwiązanie tego problemu zwracam się do Was o pomoc:)
Dodam że pojemność napędu jest odpowiednia podobnie jak linia łańcucha...
Wszystko 9 rzędów? Ewentualnie, wszystko 10 rzędów?
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
łańcuch jest na 100% odpowiedni - przyszedł w pudełku "Shimano LX 9-speed";)M4j$ter-DH pisze:może kupiłeś nie odpowiedni do 9 rzędów i jest za gruby
Już skracałem właśnie, wcześniej miałem napęd w którym z przodu było 22-34 a z tyłu 11-32 obecnie mam 28-36 i 11-34 więc łańcuch powinien być dłuższy z czym po próbach skracania doszedłem już do takiej samej jak pod mniejszy pojemnościowo napęd i wciąż nic.KubaLaPL pisze:Ja miałem tak, gdy łańcuch był ciut za długi.
jak wspominałem wcześniej po dłuższych jazdach jest nieco lepiej więc widać "dociera się"...
Re: [Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany
z opisu wynika ze na 90% regulacja wystarczy, a naciągałeś linki po złożeniu ? bo też stosuje się takie patenty żeby potem prawidłowo napęd chodzi i nie trzeba "docierać" i regulować 2 razy... moja propozycja: naciągnąć porządnie linki na założonej ramie wyregulować i sprawdzić
powinno pomóc na dobre.. siamano tak to do siebie ma ze przelozenia 9`tki trzeba idealnie ustawić jak sa nowe i ponaciągać linki z pancerzami
pozdr.

Re: [Napęd] Przeskakujący łańcuch pomimo regulacji i wymiany
dokładnie jak kolega u gory mowil:D muisz porzadnie naciagnac linki mialem to samo 3 dni temu wystarczy ustawic przrzutke na 1 porzadnie naciagnac linke przykrecic ,przetestowac i powinno byc git
mi teraz dziala bez zarzutu