[hamulec] shimano 535 miekki
[hamulec] shimano 535 miekki
Witam, hamulec zalany LHM+. Odpowietrzony, nie ma nawet jednego bąbelka powietrza, ale nadal klamka jest miękka. Podczas wciskania klamki przewód się gnie. Zalewałem od nowa, bo na oryginalnym płynie było to samo, to przelać chciałem, ale teraz jest to samo. Hamulec ma rok, co może być przyczyną?
Z tego co wiem nie ma dostępnych na wolnym rynku uszczelek do hebli Shimano, ani tych z zacisku, ani tych z klamki. Uszczelki do zacisku można zrobić na zamówienie, do klamki pewnie też, ale czy to się będzie kalkulować? Musisz wysłać stare uszczelki do firmy na wymiarowanie, czyli za same wysyłki zapłacisz ponad 10pln. Ja kupiłem używaną klamkę od Sainta 800ki i chodzi wszystko cacy, klamki do starszych modeli Shimano czasami pojawiają się na Allegro w cenie ok. 50pln.
Re: [hamulec] shimano 535 miekki
witam mam ten sam problem
dzisiaj założyłem taki hamulec tylko ze z zaciskiem hone tak juz kupiłem
chciałbym je odpowietrzyć tylko, może to pomoże jak to zrobić????
a i zalany jest płynem shimano
dzisiaj założyłem taki hamulec tylko ze z zaciskiem hone tak juz kupiłem
chciałbym je odpowietrzyć tylko, może to pomoże jak to zrobić????
a i zalany jest płynem shimano
Dla mnie najlepszy sposób na odpowietrzenie:
-podpiąć strzykawkę z rurką na odpowietrznik w zacisku, uprzednio demontując dekielek i przeponę przy klamce
-odessać cały płyn, tak aby układ był pusty
-odpiąć strzykawkę, napełnić nowym płynem, podpiąć i wciskając strzykawkę zalewać powoli układ aż płyn pojawi się w zbiorniczku wyrównawczym klamki
można poruszać klamką, postukać w zacisk i przewód, jednak mi po takim zalaniu nie zdarzyło się żeby powietrze zostało. Poskręcać wszystko, jeździć.
-podpiąć strzykawkę z rurką na odpowietrznik w zacisku, uprzednio demontując dekielek i przeponę przy klamce
-odessać cały płyn, tak aby układ był pusty
-odpiąć strzykawkę, napełnić nowym płynem, podpiąć i wciskając strzykawkę zalewać powoli układ aż płyn pojawi się w zbiorniczku wyrównawczym klamki
można poruszać klamką, postukać w zacisk i przewód, jednak mi po takim zalaniu nie zdarzyło się żeby powietrze zostało. Poskręcać wszystko, jeździć.