Haro extreme x6 expert vs. Scott Voltage FR30

dragula88
Kontakt:

Re: Haro extreme x6 expert vs. Scott Voltage FR30

Post autor: dragula88 »

x6 5400 ;). Czyli, wg. was, rama haro złamie się, dlatego trzeba ją zmienić, czy są jakieś inne powody :)?
Life is simple, You make choices, and never look back..
kos1982
Kontakt:

Post autor: kos1982 »

Sam mam extreme x7... rama może i nie jest doskonała lecz na początek przygody z fullem wystarczająca.Ja po tym sezonie pomyśle? nad BH z 2010 i do tej ramki wrzuce graty z x7 i powinno być :mrgreen: Rma x7 a x6 są to dwie różne ramy o innym przeznaczeniu
Ceder
Kontakt:

Post autor: Ceder »

Sam mam Haro X6 Rozmiar L z 2009r i jesli był bys zainteresowany mogl bym ci je odsprzedac wiekszasc jest pozmieniana a czesc nowa??? Napisze to co zmienilem

Przerzutka Tył Shimano Deore XT Shadow dlugi wozek
Obrecze dartmoor trixie przod i tyl nowe raz jezdzone
opony maxxis minion front z przodu i stylu nowe raz jezdzone
amortyzator marzocchi bomber 55R skok 160mm
napinacz truvativ box guide
Mostek krotki Pro Frs
Hamulce przod shimano deore XT M755 + nowe klocki metaliczne Unex Dissipator tarcza 203
Hamulec tyl Shimano deore M555 nowe metaliczne klocki tarcza 180 Unex Dissipator
Nowe stery
Piasta dartmoor Dee Force przod nowa raz jezdzona
Tyl Novatec nie pamietam jaki nowa raz jezdzona
Reszta jest bezzmian
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Zmieniłeś przerzutkę SRAMa na deore bez manetek? Ciekawe....
Z gówna bata nie ukręcisz.
dragula88
Kontakt:

BH 2010, możesz pokazać jakieś foto tego ;>. Ile to kosztuje i co zrobisz ze starą ramą haro :>?
Ceder
Kontakt:

Post autor: Ceder »

zmienilem przezutke i manetke kolego!!! jest to rzecz oczywista
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Scott . Na co ci x.0 z tyłu i deore z przodu , rama z dupy , geo też .Voltage możesz przerobić według preferencji z czasem 8-)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ceder, przerzutkę i klamkę... No dla minie to nie jest oczywiste, by zmieniać przerzutkę i klamkę na raz. Ja zamieniam zwykle przerzutkę i manetkę :mrgreen: :mrgreen: :roll:
mitoza-mejoza
Kontakt:

Post autor: mitoza-mejoza »

Co do osprzętu to nie będę się wypowiadać gdyż miałem x6 ale w zupełnie innym układzie części .

Natomiast sądzę , że o ramie mogę napisać to i owo .

Posiadałem ramę w rozmiarze 18 " , to dość dużo jak na osobę liczącej sobie tylko 171 cm . Enduro ok. ale taki rozmiar do FR DH troszkę mi nei podchodził, owszem kawał słonia prowadził się pewnie ale do zwrotnych bym tą ramę ( oczywiście w tym rozmiarze) nie zaliczył.

Następna rzecz , jeśli chodzi o sztywności moim zdaniem jest na dobrym poziomie na początek. Nie mam super porównania ale nie zauważyłem braku sztywności .

W pierwszej konfiguracji miałem tam wrzucony Damper Marzocchi Roco Coil R bodajże i sprężynę 550. Podkreślam , że przy wadze 72 kg nei odczułem strasznego bujania ale nie oszukujmy się .... z tak twardą sprężyną rama zbyt dobrze nie radziła sobie w cieżkim terenie .
Sytuacja się zmieniła znacząco po wymiania dampera na Manitou Swinger 4 Way ze sprężyną 450. Rower bardzo fajnie radził sobie z nierównościami ale ..... bujał jak na łajbie przy 10 w skali Beuforta.
Nawet platforma SPV nie ogarniała tego tematu, Jak dopompowałem damper w okolicach 130psi sytuacja polepszyła się ale w dalszym ciągu jazda po w miarę płaskich odcinakach męczyła niemiłosiernie .... płuca wypluwałem. A na brak kondycji nie narzekam.

Uważam również , że rama nie należy do słabych, swoje wytrzyma,

Geo można zmieniać nieznacznie ale jest to możliwe. Ja np. zauważyłem ogromną różnice na plus jak ustawiłem damper na górnym oczku. Niestety kosztem skoku.

Spawy są estetycznie wykonane , rama może się podobać, waga w granicach rozsądku ;)

Na początek uważam zakup takiego rowerku za dobrą rzecz, ale nie ma co ukrywać jakbym miał środki to bym szybciutki na BH zmienił :D

Zresztą tak też po roku niecałym zrobiłem.
Heksa_chloro_cykloheksan
KubaLa
moderator
Kontakt:

Gdy ustawiłeś na górnym oczku zmieniła się siła działająca na damper (przełożenie ramy), ten sam efekt (bez zmniejszania skoku) uzyskałbyś twardszą sprężyną.
Bujać obie ramy będą tak samo, z lekką przewagą dla Haro. Oś obrotu w ciut lepszym miejscu patrząc na bujanie. Ale oczy my mówimy przy jednozawiasie. One muszą bujać i tyle ;)
dragula88
Kontakt:

A jaką sprężynę byście poradzili w tej ramie haro z damperem Marzocchi Roco R Coil (w, PiggyBack? cokolwiek to znaczy ;p) ?

Ważę około 88 kg (może zejdę do 85 lub wrzucę do 90;)).
KubaLa
moderator
Kontakt:

Musisz usiąść i popatrzeć jaka będzie dla Ciebie najlepsza. Wg. mnie nie ma sztywnych widełek jaka sprężyna do jakiej ramy. Bo ważne jest i przeznaczenie i preferencje użytkownika i przełożenie ramy.
ODPOWIEDZ