Zmiany w napędzie.
-
- Kontakt:
Zmiany w napędzie.
Witam.
Natchnęło mnie na zmiany w napędzie, a mianowicie:
a) Przerzutka - poszukuję czegoś do DH (nie zawodnicze, po prostu 'for fun' - kamienie, korzenie i te sprawy, głównie przerzutka będzie katowana większość czasu w lesie na różne sposoby). Priorytetem jest niska waga i niska cena. Zakatowałem już kilka sztuk SRAM X.5, X.3 i X.7 - były to przerzutki albo na długim albo na średnim wózku, żadna z nich nigdy nie była na krótkim. Skłaniam się bardziej w stronę grupy szosowej od Shimano (do SRAM'a straciłem jakoś zaufanie). Który model najlepiej i czy w ogóle się opłaca? Przerzutka ma obsługiwać 8 biegów. Sora SS będzie dobrym wyborem? Czy lepiej jakąś alternatywną przerzutkę? jeśli tak, to jaką?
b) Łańcuch - zastosowanie to samo, priorytety te same. Lepiej Shimano czy SRAM? W który model warto zainwestować? Obecnie mam SRAM PC-890.
c) Manetka - zastosowanie i priorytety jak wyżej. Musi być 8 biegowa.
Zmiany te mają długo posłużyć i płynnie pracować i być ze sobą kompatybilne. Prosze o wszelkie porady i propozycję. Pozdrawiam i z góry dzięki. Bless!
Natchnęło mnie na zmiany w napędzie, a mianowicie:
a) Przerzutka - poszukuję czegoś do DH (nie zawodnicze, po prostu 'for fun' - kamienie, korzenie i te sprawy, głównie przerzutka będzie katowana większość czasu w lesie na różne sposoby). Priorytetem jest niska waga i niska cena. Zakatowałem już kilka sztuk SRAM X.5, X.3 i X.7 - były to przerzutki albo na długim albo na średnim wózku, żadna z nich nigdy nie była na krótkim. Skłaniam się bardziej w stronę grupy szosowej od Shimano (do SRAM'a straciłem jakoś zaufanie). Który model najlepiej i czy w ogóle się opłaca? Przerzutka ma obsługiwać 8 biegów. Sora SS będzie dobrym wyborem? Czy lepiej jakąś alternatywną przerzutkę? jeśli tak, to jaką?
b) Łańcuch - zastosowanie to samo, priorytety te same. Lepiej Shimano czy SRAM? W który model warto zainwestować? Obecnie mam SRAM PC-890.
c) Manetka - zastosowanie i priorytety jak wyżej. Musi być 8 biegowa.
Zmiany te mają długo posłużyć i płynnie pracować i być ze sobą kompatybilne. Prosze o wszelkie porady i propozycję. Pozdrawiam i z góry dzięki. Bless!
-
- Kontakt:
a) SLX - to mój faworyt do takich zastosowań - oczywiście wersja ze średnim wózkiem, sam używam już dróg sezon i trzyma się świetnie, dodatkowo ma wysoką jakość pracy.
b) z moich doświadczeń wynika że Shimano lepiej działa z Shimano więc pewnie HG73 (też używam i jeśli konserwacja jest odpowiednia łańcuch trzyma się dobrze).
c) będę monotematyczny - Shimano, nawet bardziej monotematyczny bo powiem SLX (też używam i też chwalę) a co do ilości biegów to można sobie przerzutkę ograniczyć...
b) z moich doświadczeń wynika że Shimano lepiej działa z Shimano więc pewnie HG73 (też używam i jeśli konserwacja jest odpowiednia łańcuch trzyma się dobrze).
c) będę monotematyczny - Shimano, nawet bardziej monotematyczny bo powiem SLX (też używam i też chwalę) a co do ilości biegów to można sobie przerzutkę ograniczyć...
Z przerzutek ja bym strzelał w stare shimano. Ultegra 6400-6600(nowsze już będą sporo drożej i chyba wcale nie lepiej), Dura Ace(sam kupiłem 7402 ale niedawno więc wiele nie powiem xD). Ostatnio na allegro poszła stara XT(M735) z krótkim wózkiem ale ostatecznie zrezygnowałem bo nie chciałem tak dużo za nią dawać.
Soulforged - super pomysł ograniczać przerzutkę 9 do 8 biegów... Poza tym ma być 8 bo jak widzisz banan nie chce kasety kupować nowej, więc ograniczanie przerzutki+manetki na 8 biegów w tym wypadku ni cholery nie zadziała.
Łańcuch to nie wiem. HG50 bardzo szybko mi się wyciągnął(tyle moich doświadczeń z shimano), za to PC850 trzyma się bardzo dobrze.
Soulforged - super pomysł ograniczać przerzutkę 9 do 8 biegów... Poza tym ma być 8 bo jak widzisz banan nie chce kasety kupować nowej, więc ograniczanie przerzutki+manetki na 8 biegów w tym wypadku ni cholery nie zadziała.
Łańcuch to nie wiem. HG50 bardzo szybko mi się wyciągnął(tyle moich doświadczeń z shimano), za to PC850 trzyma się bardzo dobrze.
-
- Kontakt:
Kaseta to SRAM PG-850, 8 biegowa z rozstawem 11 - 32 z. Wymiana kasety może by i wchodziła w grę gdyby było to w rozsądnych pieniądzach. Tylko czy wykorzystam 9 biegów jak nawet wszystkich 8 nie używam? Sens wymiany chyba byłby tylko taki, ze jest większy wybór manetek/przerzutek.uzurpator pisze:Jaką masz kasetę? Rozstaw, ilość biegów.
Czyli jak łańcuch na 8 to tylko SRAM? Bo z tego co widzę Shimano ma bardzo mały wybór w takich łańcuchach.pietryna pisze:Łańcuch to nie wiem. HG50 bardzo szybko mi się wyciągnął(tyle moich doświadczeń z shimano), za to PC850 trzyma się bardzo dobrze.
Sora to zły wybór? Z jaką manetką mogłaby być eksploatowana? Warto zmieniać 8 na 9?
-
- Kontakt:
Ja mam przrzutkę slx średni wózek + łancuch pc-920 + kaseta shimano deore(coś okolo 39zl dałem) + manetka avilo. Działa juz 2.5 sezonu, teraz w fullu wcześniej w ht w górach też problemów nie miałem, nie trzaska ani nic, a za wszystko nowe dałem okolo 230zl 

http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Sora to zły wybór. Nie szukaj nowej wg mnie. Strata pieniędzy. Lepiej jakąś używkę weź starszą. Byle krótki wózek(chociaż zastanawia mnie jak u niego będzie z obsługą kasety 12-32.
łańcuch nie tylko sram ale nie shimano raczej. Za to kaseta hg50 mi się bardzo dobrze trzyma, czego nie mogę powiedzieć o PG830.
łańcuch nie tylko sram ale nie shimano raczej. Za to kaseta hg50 mi się bardzo dobrze trzyma, czego nie mogę powiedzieć o PG830.
Ja mam Sore już jeden sezon i polecam bo poprzednio miałem coś na długim wózku i przy niedokręconym 180 wózek wpakował sie w szprychy i pięknie powyginał.
Ale też stoje przed wyborem łańcucha + kasety i myśle nad zestawem PC850 + PG850 od Srama.
Mam tylko jeden problem bo mam manetkę Deore i jak sprawdzałem ile ma "kliknięć" to wychodzi że ma 8 a podobno nie wychodziły Deorki na 8 biegów. a wygląda tak:
i teraz nie wiem bo jak okaże sie że ma jednak 9 to chętnie wybiore napęd na 9 biegów. Ma ktoś może taki model i może powiedzieć ile to ma?
Ale też stoje przed wyborem łańcucha + kasety i myśle nad zestawem PC850 + PG850 od Srama.
Mam tylko jeden problem bo mam manetkę Deore i jak sprawdzałem ile ma "kliknięć" to wychodzi że ma 8 a podobno nie wychodziły Deorki na 8 biegów. a wygląda tak:

i teraz nie wiem bo jak okaże sie że ma jednak 9 to chętnie wybiore napęd na 9 biegów. Ma ktoś może taki model i może powiedzieć ile to ma?
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=61000
-
- Kontakt:
Banan, może używana 105?
Jest licytacja na allegro od 1zl, możesz na to pięknie zapolować
Edit.
http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shiman ... 89218.html
http://allegro.pl/przerzutka-shimano-10 ... 96463.html
Opcja 1 jest dobra, ale skłonił bym się ku starszemu rocznikowi (opcja 3), ma mocniejszą sprężynę
Jest licytacja na allegro od 1zl, możesz na to pięknie zapolować

Edit.
http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shiman ... 89218.html
http://allegro.pl/przerzutka-shimano-10 ... 96463.html
Opcja 1 jest dobra, ale skłonił bym się ku starszemu rocznikowi (opcja 3), ma mocniejszą sprężynę

http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286