Dobór części do FR

pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

wielkiezuo pisze:Jedź w góry, zobaczysz ile warte są te twoje mechaniki.
J5 wyrobi, ale nie w górach, bardzo słaby hebel jak dla mnie, szybko sie grzeje.
Słyszałem że tak je zagotowałeś iż kumpel myślał że jakimś przechujem jesteś, a po prostu nie miałeś jak zwolnić. xD
Ja z J5 mam podobne odczucia, ale jestem cholernie ciężki więc i w Łodzi mi nie wyrabiały. Modulacja mega, ale siła kończyła się co najmniej 2x za szybko.

Z przerzutek, tak jak mówiłem wcześniej. Shimano 6400-6600, 7400+ 1050+(budżetowo). Z manetek... mam alivio. Nie jest tragiczna. Jest po prostu zła. W dodatku lekko dźwignia zgięta. Generalnie mogłoby być lepiej i chyba do Dura Ace które zakupiłem, zmienię sobie manetkę na jakąś grubą... albo nie.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

wielkiezuo pisze:Każdy fan SRAMa, albo nigdy nie miał Shimano, albo chłam typu acera, deorka zwykła. Z każdym dobrym Shimano nie ma problemów, czego nie można powiedzieć o SRAMie. Pękające, zacinające się manetki, słaba precyzja. No, ale jest lans bo pisze SRAM.
pierwsze słysze... miałem X7, mam X5, kumpel ma X9, inny miał a jeszcze inny ma X7. Każdy z Nas w 100% zadowolony. B.dobrya precyzja, sztywne i nie tłukące sie o cały napęd i rame. Kumpel połamał XT w pół na krótkim wózku wrzucając na tyle koło, a miało max miesiąc... I zauważcie że wiele firm wrzuca Sramy do swoich sprzętów. Każdy lubi co innego, walka SRAM/Shimano była zawsze i będzie trwała dalej
Michal9999
Kontakt:

Re: Dobór części do FR

Post autor: Michal9999 »

Tylko że ja będę składał HT a pietryna piszę że na PB pełno popękanych X5 jest :? Chociaż sam jestem za X5, X7 :)
Kross Level A8 + RS Tora 318SA
http://ujeb.se/wFhyoQgkNANT
pietryna
Kontakt:

Pełno nie. Kilka, ale biorąc pod uwagę to co widziałem sam prawie 3 lata temu i to co później obczaiłem na PB dowodzi tego że sram w sztywniaku to nieporozumienie.
Michal9999
Kontakt:

Co myślicie o piaście Dartmoor Dee Force na przód??
ProKoksarz
Kontakt:

Post autor: ProKoksarz »

Jeździłem na przerzutce alivio poszła po 2 miesiącach(drop ok1,5 metra. połowa szprych do wymiany ;/) potem zmienilem na slx-a 3 miesiace i złamana( na krawęrzniku. znów szprychy do wymiany) zmienilem na shimano sora krótki wózek jerzdże rok i nic. do tego wspaniała precyzja :) bierz szosówe tylko z KRÓTKIM wózkiem :)
Michal9999
Kontakt:

A jaki model Domaina mam wziąć?? Bo każdy pisze Domain ale już nie pisze jaki :? A jak nie Domaina to jaki amorek by brać pod Surga??
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

318 najlepiej. Co do szosowych, to się nie bój i pakuj szosową szimano i będzie dobrze śmigała! Co do hamulców- celuj w hydry, i nie słuchaj, że tylni ma byc lepszy, bo to "niemądre". pozdro :D
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Doplac lepiej do X-5/X-7. Ja kiedys chcialem oszczedzic na manetce a teraz sie mecze z nia. Nie da sie ustawic dobrze hampli przez inny system zmiany przezutek niz w X-7.
ProKoksarz
Kontakt:

nie bież żadnych domainów. jak zaczynasz jeździć to celuj w pancerne amory (marzocchi) najlepiej 66,z1,z150,drop off :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

ProKoksarz pancerne nie znaczy zawsze dobre. Każdy z nich waży tyle co pół roweru. Sam jeżdżę na z150 fr i na koniec sezonu planuję przesiadkę na Domaina. W marzocchi jest ten problem, że musisz dopłacić za markę.
Byłem z BB5 w Wiśle i dawałem radę jeździć z tarczach 160 mm z tyłu i z przodu więc zupełnie nie rozumiem co wy chcecie do siły hamowania. Teraz mam 203 przód i tył i jest znacznie lepiej, nie potrzebuję więcej. Mechanik Ci się chociaż nie zagotuje. Ja przedniego używam sporadycznie, do dohamowania, tyłem bardziej kontrolujesz rower, ale ja się nie znam i nie umiem jeździć. Po prostu lot przez kierownicę i lądowanie żebrami na płotku, które zakończyło się połamaniem ich nauczyło mnie, że wolę hamować tyłem.
E, może mi ktoś wytłumaczyć czemu niby system ESP 1:1 jest mniej precyzyjny od Szitmanowskiego 2:1?
Rob co chcesz, zawsze będzie tyle samo głosów za jednym co za drugim. Z tym że to co widzę, to zwolennicy szitmano piszą 'widziałem na pb...' , 'mojemu kumplowi...', 'słyszałem że...' a przeciwnicy mówią 'mi się urwała', 'mi dostała luzów', 'mi pękła'.
Z gówna bata nie ukręcisz.
ProKoksarz
Kontakt:

Kuba jak bedziesz sprzedawał z150 to daj cynk :) chetnie wezme. tylko musze znać tan :)
Michal9999
Kontakt:

Rozmiar ramy raczej wezmę mniejszy :) Amorka kupię w 99% Domain-a 318 czyba że trafi się jakiś Marzocchi bardzo okazyjnie :) Czy Domain 318 U-turn jest powietrznym czy hydraulicznym amorem?? Nad przerzutkami będę musiał porządnie pomyśleć :)

EDIT: jakiej długości(12mm lub 16mm) wziąć nyple do szprych DT Champion Silver i obręczy Sunrims MTX33?? Jak zapleść koło i jakiej długości szprychy wziąć do tego zaplecenia?? A jak nie brać szprych DT to jakie wziąć??
Michal9999
Kontakt:

Co myślicie o korbie Race Face Evolve DH zamiast Shimano SLX ??
pietryna
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Z tym że to co widzę, to zwolennicy szitmano piszą 'widziałem na pb...' , 'mojemu kumplowi...', 'słyszałem że...'
Mam tą przerzutkę na biurku... Na jagodach kumpel 3 lata temu ją "rozwalił". Na jakiejś żałosnej muldzie, po prostu odpadła. X-5 SX5 i X7(oraz niższe) są dla mnie poniżej shitmano(starszych). X9 jest powyżej pułapu cenowego w który strzelam, dość znacznie z resztą.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Jedną. A ja mam 3 rozwalone szitmano w szafce, koledzy powyżej również po jednej, dwóch...
pietryna
Kontakt:

Dobra ale w momencie gdy wchodzę na PB w broken i wpisuję SX5 albo X5 to mamy całkiem sporo zniszczonych w ten sam sposób(urwane przy śrubie). I wszystkie jeździły w sztywniakach.

Shimano też jest trochę ale każdy inaczej tak naprawdę. W sramie ta wada ewidentnie się powtarza.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Olejowy :)
NA dłuższych nyplach łatwiej się koło zaplata, innych plusów ani minusów nie znam. Długości szprych raczej nikt Ci tutaj nie powie, idź z zestawem do jakiegoś dużego sklepu rowerowego, tam Ci dobiorą. Jeszcze kwestia w jaki sposób chcesz zaplatać.
Szprychy DT są super, spokojnie możesz je brać.
O korbach nie wiem nic.
ODPOWIEDZ