Szukam ramy fr/dh

zabojczy1
Kontakt:

Szukam ramy fr/dh

Post autor: zabojczy1 »

Witam szanownych bikerow.

Pogoda ladna, sezon czas rozpoczac, w zwiazku z czym poszukuje ramy do fr/dh dla srednio zaawansowanego.

Na oku mam Big Hita:
http://allegro.pl/specialized-big-hit-j ... 19171.html

Do tego jakis damper o dlugosci 222, ten jest ponoc po serwisie w bdb stanie w sumie za niewielkie pieniadze:
http://allegro.pl/manitou-swinger-3-way ... 50365.html

podobno spoko sprzet, bylbym wdzieczny za rady/wskazowki.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Jesteś pewien, że 24" z tyłu chcesz? To dość fajna rama ale i stara. Taka bezpieczna powiedziałbym. Ani nie powala ani nie odrzuca.
Cena dobra.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Szczerze to wolalbym tego turnera z 2005 roku co na allegro za 1500 Z DAMPEREM jest.

http://allegro.pl/racingowa-rama-dh-fr- ... 18977.html

ew. Licytuj tego nicolaia ufo co na allegro jest bo to chyba jeden z nowszych roczników.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Przede wszystkim, podaj budżet jaki masz na ramę.
zabojczy1
Kontakt:

Re: Szukam ramy fr/dh

hej, moj budzet to wlasnie w ten desen.

Wolalbym cos co bedzie pasowalo do jednej polki z przodu, a ten Turner
to juz ciezka dluga zjazdowka, no i slyszalem ze w Turnerach sa problemy z wahaczem, a dokladnie sztywnoscia na lozyskowaniu i ze generalnie szybko luzy sie robia.

dzieki pozdro
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Bo ten stary bh to nie jest duza ciezka zjazdowka ;) Ta sama klasa tak na prawde. Turner zjada łozyska ale to lepsza rama i 26 cali wchodzi.
zabojczy1
Kontakt:

Re: Szukam ramy fr/dh

Czesc, dzieki za rady. Obmacalem juz Turnera znajomego i tym podobne maszyny typowo DH. Ja natomiast szukam czegos troche lzejszego, bardziej lajtowy FR.

Ostatnia prosbe mam do Was, co daje tak naprawde 24 calowe kolko z tylu, jak to rzeczywiscie wplywa na jazde, najchetniej uslyszalbym opinie ludzi ktorzy jezdzili z takim setup'em, a moze zapodac oba kola 24 calowe ?

pozdrawiam
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ja nie miałem, ale jeździłem. Inny kąt główki (lepszy przy mniejszych amorach) rower ciut krótszy i zwrotniejszy. Mniejsza obręcz będzie też wytrzymalsza. Ja jednak nie jestem zwolennikiem 24". Dlaczego? Z tego samego powodu czemu 29" staje się coraz popularniejsze. Mniejsza podatność na poprzeczne przeszkody, większa powierzchnia styku opony z podłożem oraz normalny wygląd (subiektywne).
ODPOWIEDZ