[Hamulec] Avid Code - problem z klamką

Mervis
Kontakt:

[Hamulec] Avid Code - problem z klamką

Post autor: Mervis »

Witam, ostatnio zmieniałem uszczelki w tym hamplu, wszystko super hamuje, ale mam mały problem, za choloere nie mogę tak złożyć klamki, bym działała, ta "blokada" która nie pozwala wyrwać tłoczka z klamki tzn, klamka lata luzem, przez kilka cm, i nic nie załapuje gdy wypycham klamkę palcami w stronę przedniego koła, i nie wiem czym problem, wydaje mi się że źle zakładam, ten tłok, łączy klamkę, z tłokiem który wtłacza olej, ale nie wiem dokładnie źle robię może macie zdjęcia, bo w manualach nic nie ma na ten temat,
zawsze gdy rozbiera avidy, miałem ten problem, ale w code wybitnie nie mogę tego złożyć
dawid1991
Kontakt:

Post autor: dawid1991 »

http://img857.imageshack.us/img857/5062/codeczci.jpg

tu masz schemat :) sprawdz czy wszystko dobrze poskladales. Nic trudnego w tym nie ma. Czyzbys mial problem z zalozeniem pierscienia segera ? Bez dobrze dopasowanych szczypiec pojawia sie male schodki ale da rade.
ak47

Post autor: ak47 »

Może tłoczek nie odbija Ci do końca? Wtedy klamka luźno lata.
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Zle, mnie rozumiecie, wszystko w korpusie jest okej, segr założony, tłoczek odbija do końca, tylko jak złoże klamke, to ja, pchnę w stronę koła,
(nie ścisnę) to jest luz a powinno że tak powiem złapać i zblokować klamkę, a lata sobie luźno
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

a tak zapytam... w Codzie w ogóle jest ta blokada...? Miałem J7 i była, ale teraz mam Cody i jakoś nie wiem... jest regulacja do odpychania klamki od kiery, ale żeby blokada była... to nie zauważyłem
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Mi niby wyskakuje... Ale nie tak wyraźnie jak w J5.
ak47

Pietryna - jak Ci wyskakuje, to coś jest nie tak.

Klamka nie ma "klikacza" jak w Juicy. Klamkę można odepchnąć, a ona cofnie się pod siłą działania sprężyny. Owa sprężyna powinna być założona wokół osi obrotu klamki - są na nią odpowiednie otwory.
pietryna
Kontakt:

Tzn no nie klika... Mam nie tak. Łożyska do wymiany. Jedno się nie kręci, otworzyłem i w środku czyste i ładne. Nie wiem co jest nie tak. Może dlatego odskakiwała i nie wracała xD

Swoją drogą, wiesz może jakie szczypce tam pasują do tego segera? Proste 150mm będą ok czy muszę specjalnie mniejszych szukać(na allegro głownie 150 i 200mm)?
ak47

Ja kupiłem zwykłe szczypce proste do pierścieni wewnętrznych i nie pasowały. Musiałem całe oszlifować kątówką, ponieważ rozwarte nie mieściły się we wnęce klamki. Końcóweczki opiłowałem pilnikiem żeby głęboko wchodziły w otwory w pierścieniu. Inaczej pierścień będzie się ześlizgiwać.
pietryna
Kontakt:

Kuźwa no... to będę musiał te mniejsze kupić i też pewnie szlifować :| Raz robiłem to ledwie wchodzącymi szczypcami zewnętrznymi i była to katorga.

Na allegro same 6, 7, 8"...
ODPOWIEDZ