Modyfikacja Hamulca XTR

CHOCAPIC
Kontakt:

Modyfikacja Hamulca XTR

Post autor: CHOCAPIC »

Witam Chcialbym sie dowiedziec czy moge jeszcze wylajtowac ten hampel?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Jak widac waga chyba spoko? choc nie znam sie zbytnio na hamulcach tych lzejszych. Na pewno zmienie srubke trzymajaca klamke na jakas lzejsza alu/tytan przewod ma 170cm bedzie skrocony do 135cm to tez troche zejdzie mozecie cos jeszcze poradzic? zacisk bedzie przymocowany do plywajacego adaptera ktory jets razem z rama przykrecony srubkami tytan bo alu nie radza sobie?

Drugi element tylnego hampla
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Shimano daje jakies blaszki podkladki czy to stosowac trzeba? czy mozna poprostu zakupic srubki tytan i bez blaszek przykrecic o co w tym chodzi?

Srubki jakie bede chcial przykrecic to sruby firmy pro-bolt
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Śruba klamki - alu
Śruba trzymająca klocki - poszukaj alu, jak nie znajdziesz org. to poszukaj u ProBolta m3 odpowiedniej dł.
Śruby adaptera - tytan (w vincere.pl poszukaj - dobra cena i świetna jakość).
Kup inne tarcze, te XT są makabrycznie ciężkie.
Tytanowe śruby tarczy 3szt + alu 3szt
Możesz jeszcze poszukać klocków na alu podkładzie (miałem takie w oro puro)

Blaszki itd. są po to żebyś mógł regulować sobie odległość tarczy, więc to już na miejscu musisz sprawdzić.
CHOCAPIC
Kontakt:

Re: Modyfikacja Hamulca XTR

SegatiV pisze: SegatiV
okay do klamki alu. srubka trzymajaca tez alu. co do tarczy to hm no chcialem zeby w miare bylo jako zestaw;/ podoba mi sie ta tarcz wiec hmm cos innego ale np co? ona bez tych srubek i podkladek wazy 190g to zle? nie wiem nie znam sie;/
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

10g cie nie zbawi wiec odpusc sobie ;D
CHOCAPIC
Kontakt:

0gór pisze: 0gór
tu 10 tam 10 jest 20:) nie chodzi tu tyle o jakies mega zbijanie wagi tylko taka moja zabawe dla mnie poprostu:) pozdr
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

swietna zabawa
Skwarek
Kontakt:

Post autor: Skwarek »

SegatiV Raczej nie za bardzo wyregulujesz tymi blaszkami odległość tarczy, bo montowane są one od zewnętrznej strony, czyli pomiędzy tarcza a śrubami, a nie tarcza i piasta, wiec założenie ich nic nie zmieni, ale ja na wszelki wypadek dałem wszystko co było w woreczku. No chyba ,że do Ice Technology dodają jeszcze inne podkładki.
hmm
Skwarek
Kontakt:

Post autor: Skwarek »

CHOCAPIC Jak dokręcisz śruby mocno, to te blaszki się wygna w taki sposób, ze śruby będą miały większy problem na samowolne odkręcenie się. Takie moje zdanie.
hmm
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Dokładnie tak jak piszesz, łebki śrub są trójkątne i jak się zagnie tą blaszkę idealnie blokuje śruby. Mam te tarcze i mogę je polecić.
CHOCAPIC
Kontakt:

XxUzixX pisze: XxUzixX
ok dzieki za wyjasnienie:) tarcze mi sie podobaja wiec na nie padl wybor:)
0gór
Kontakt:

to tak dla zabawy wes boszke i poodcinaj troche materialu
CHOCAPIC
Kontakt:

0gór pisze:0gór
jak nie masz nic ciekawego do napisania to nie pisz;/ co ci przeszkadza ze chce sie dowiedziec w jaki sposob wylajtowac hampel nawet o 2g co cie tak boli ze docinasz w tym temacie co?
SegatiV
Kontakt:

Ok, poprawiliście mnie. W takim razie nie montował bym.

CHOCAPIC powiedz mi, dlaczego chcesz się bawić w odchudzanie hebla, skoro chcesz zostawić tarczę która waży 200g? Dobre tarcze są w granicach 160g (203mm) i nie są drogie, więc zysk wagowy to 40g przy niskim nakładzie finansowym. Wymiana wszystkich śrub to ponad 100pln, zyskujesz ile? 10-15g? Ok, fajnie, tylko jak wymieniasz tarczę ma to sens (razem będzie ~60g na heblu).

Takie pytanie, to jest Twoja "zabawa" czy będziesz realizować plan?
CHOCAPIC
Kontakt:

SegatiV pisze:SegatiV
zabawa czyli realizuje plan proste:) wlasnie przegladam strone http://vincere.nazwa.pl tutaj jest mnostwo srubek na bank cos wybiore
0gór
Kontakt:

nie przeszkadza mi nic tylko denerwuje mnie takie ******* podejscie... masz lekki hamulec, ciezka tarcze a uparles sie na tarcze wiec jednak nie zalezy ci na wadze tylko poprostu ci sie bardzo nudzi... wiec skoro opcja z boszka ci nie podpasowala to proponuje isc na rower ;)
SegatiV
Kontakt:

0gór ma racje :) Straszny bezsens z Twojej str. I nawet przez myśl przeszło mi że temat może mieć związek z Twoja stopką, dlatego pytałem o chęć realizacji :)
CHOCAPIC
Kontakt:

SegatiV pisze:SegatiV
dziwni jestescie skoro tarcza jest do zestawu pasuje i wspolgra fajnie do tego wyglada spoko to czemu nie moge sobie tego zestawu odchudzic? o pare gramow przeciez to wszystko ma sens bo nie chce miec wlasnie mega odchudzania tylko taki jakby dowartosciowac zestaw typu lepsze srubki td zeby rower w szczegolach byl zajebisty.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

tyle że po co wydawać kasę na śrubki zamiast na tarczę? Dużo więcej jesteś w stanie tutaj uzyskać niż na śrubkach, do tego nowe tarcze możesz sprzedać, więc koszt wymiany jeszcze się zmniejszy.
ODPOWIEDZ