Korba ...
Korba ...
Jak już niektórzy wiedzą z innych moich tematów że jestem nowicjuszem w dziedzinie rowerowej i tu naradza się pytanie : Jak zdjąć ową korbę?odkręciłem śrubę nimbusem nr. bodajże 8 i nie wiem co dalej link : http://img163.imageshack.us/i/ruktion.jpg/
Re: Korba ...
Przy pomocy rąk nie da rady musi być klucz 

My Bike !
: http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=63072

No, przy pomocy rąk nie schodzi i luzów również nie ma, czyli klucz muszę kupić . wiecie może ile kosztuje ? i czy to jest zwykły klucz (uniwersalny do korb) ?
edit@ a znowu naszło mnie pytanie , a więc po zdjęciu 1 zębatki z przodu 3 największej została 2 srednia i 1 mała i sa luzy na tej 2 czyli śrubki dokręcę na max'a a ona się troszeczkę rusza , czyli muszę kupić nowe śrubki ? ( będę niedługo zakładać napinacz) i czy to pomoże z tymi luzami ?
aha no właśnie tak myślałem , i założyłem jak na razie 1 podkładkę i szukam reszty . 

Witam znowu , otóż kupiłem ściągacz do korby i zrobiłem wszystko zgodnie z poniżej umieszczoną instrukcją i ta korba jakoś nie schodzi mimo iż wszystko zrobiłęm tak jak trzeba . Czekam na wasze odpowiedzi ... a i kupiłem sciągacz bez przystawki . bo w niektórych są ...: 1.Jeżeli potrzebujemy dostać się tylko do środka suportu nie musimy ściągac pedałów, ale jeśli zamierzamy wymienić korbę lepiej zrobić to teraz bo później będzie troszkę trudniej (jesli na przykład pedały zapiekły się).
2.Odręcamy śrubę mocującą korbę do suportu (kluczem imbusowym lub innym w zależności od korby).
3.Wkręcamy w korbę głowny element ściągacza. Należy je dobrze wkręcić ale z wyczuciem - jeśli czujemy opór to nie dokręcamy na siłę.
4.Wkręcić w główny element ściągacza bolec 'napierający'. Czynność ta jest bardzo prosta. Należy dotąd wkręcać, aż poczujemy wyraźny opór. Wtedy używamy klucza i już z pewną siła staramy się zdjąć korbę. Po kilku obrotach (zazwyczaj 2-3) będzie charakterystyczny odgłos - "tyk" i korba sama zejdzie..
2.Odręcamy śrubę mocującą korbę do suportu (kluczem imbusowym lub innym w zależności od korby).
3.Wkręcamy w korbę głowny element ściągacza. Należy je dobrze wkręcić ale z wyczuciem - jeśli czujemy opór to nie dokręcamy na siłę.
4.Wkręcić w główny element ściągacza bolec 'napierający'. Czynność ta jest bardzo prosta. Należy dotąd wkręcać, aż poczujemy wyraźny opór. Wtedy używamy klucza i już z pewną siła staramy się zdjąć korbę. Po kilku obrotach (zazwyczaj 2-3) będzie charakterystyczny odgłos - "tyk" i korba sama zejdzie..